METODA KONEČNÝCH PRVKŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Téma 5 Metody řešení desek, metoda sítí.
Advertisements

Komplexní čísla. Komplexní číslo je uspořádaná dvojice [x, y], kde číslo x představuje reálnou část a číslo y imaginární část. Pokud je reálná část nulová,
Metoda konečných prvků
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
MARKOVSKÉ ŘETĚZCE.
RF Jednorychlostní stacionární transportní rovnice Časově a energeticky nezávislou transportní rovnici, která popisuje chování monoenergetických.
Mechanické vlastnosti materiálů.
Obvody střídavého proudu
Rovnice roviny Normálový tvar rovnice roviny
Geometrický parametr reaktoru různého tvaru
Obecná deformační metoda
Téma 2 Rovinný problém, stěnová rovnice.
Téma 3 Metody řešení stěn, metoda sítí.
Rozhodněte o její pohyblivosti (určete počet stupňů volnosti).
Rozhodněte o její pohyblivosti (určete počet stupňů volnosti).
Zadání: Soustava na obrázku je na členu 5 zatížena svislou silou F, jejíž nositelka je vzdálena p od pohyblivého středu rotační vazby D. Určete počet stupňů.
Téma 3 ODM, analýza prutové soustavy, řešení nosníků
Obecná deformační metoda
Lekce 1 Modelování a simulace
Přednáška 12 Diferenciální rovnice
Sylabus V rámci PNV budeme řešit konkrétní úlohy a to z následujících oblastí: Nelineární úlohy Řešení nelineárních rovnic Numerická integrace Lineární.
Implementace stěnového konečného prvku pro výpočet velkých deformací Petr Frantík Jiří Macur F AKULTA STAVEBNÍ V YSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V B RNĚ.
Lineární algebra.
Matice D.: Matice je systém m .n čísel, uspořádaný do m řádků a n sloupců. Je to jenom symbol, nemá to žádnou číselnou hodnotu! Označení: řádek, řádkový.
Mechanika s Inventorem
Plošné konstrukce, nosné stěny
ANALÝZA KONSTRUKCÍ 6. přednáška.
Princip a možnosti matematického modelování
Ing. Lukáš OTTE kancelář: A909 telefon: 3840
TYPY MODELŮ FYZIKÁLNÍ MATEMATICKÉ ANALYTICKÉ NUMERICKÉ.
Formulace a vlastnosti úloh lineárního programování
STABILITA NÁSYPOVÝCH TĚLES
Diferenciální rovnice
Volné kroucení masivních prutů
Funkce více proměnných.
F=pasivní síly/aktivní síly
Aspekty modelování lomu metodou konečných prvků Petr Frantík F AKULTA STAVEBNÍ V YSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V B RNĚ F ACULTY OF C IVIL E NGINEERING B RNO U.
Téma 7, ODM, prostorové a příčně zatížené prutové konstrukce
Odvození matice tuhosti izoparametrického trojúhelníkového prvku
Téma 14 ODM, řešení rovinných oblouků
ANALÝZA KONSTRUKCÍ 8. přednáška.
Gradientní metody Metoda největšího spádu (volný extrém)
Spojení a průnik podprostorů
SIGNÁLY A LINEÁRNÍ SYSTÉMY
Přednes 5 Lokální interpolační funkce na trojúhelníkovém prvku.
Řešení soustav lin. rovnic
DETERMINUJÍCÍ FAKTORY STABILITNÍ ANALÝZY
Simplexová metoda pro známé počáteční řešení úlohy LP
Derivace funkce Derivací funkce f je funkce f ´ která udává sklon (strmost) funkce f v každém jejím bodě Kladná hodnota derivace  rostoucí funkce Záporná.
Grafické řešení soustavy dvou rovnic o dvou neznámých II.
Další úlohy pružnosti a pevnosti.
Sylabus V rámci PNV budeme řešit konkrétní úlohy a to z následujících oblastí: Nelineární úlohy Řešení nelineárních rovnic Numerická integrace Lineární.
Fakulta stavební VŠB-TU Ostrava Miroslav Mynarz, Jiří Brožovský
Kmitání antény s míčkem při konstantním zrychlení automobilu Autor: Bc. Michal Bouda Datum: Matematické modelování.
Aproximace parciálních diferenciálních rovnic – Galerkinova metoda
METODA HRANIČNÍCH PRVKŮ (INTEGRÁLŮ)
Soustavy lineárních rovnic. Soustava m lineárních rovnic o n neznámých a 11 x 1 + a 12 x 2 + … + a 1n x n = b 1 a 21 x 1 + a 22 x 2 + … + a 2n x n = b.
Obecná deformační metoda Řešení nosníků - závěr. Analýza prutové soustavy Matice tuhosti K (opakování) Zatěžovací vektor F Řešení soustavy rovnic.
Téma 6 ODM, příhradové konstrukce
VIII. Vibrace víceatomových molekul cvičení
Matematické modely a způsoby jejich řešení Kateřina Růžičková.
Ambasadoři přírodovědných a technických oborů Studentovy cesty Martin Hasal.
EMM21 Ekonomicko-matematické metody 2 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík,CSc.
MATEMATIKA PRO CHEMIKY II. SYLABUS PŘEDMĚTU Opakování a rozšíření znalostí Reálné funkce a vlastnosti funkcí jedné a dvou proměnných Spojitost a limita.
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
Fergusonova kubika a spline křivky
Úloha syntézy čtyřčlenného rovinného mechanismu
LINEÁRNÍ FUNKCE II. Prvních pět úloh zpracovány v programu GeoGebra:
4. Metoda nejmenších čtverců
Obecná deformační metoda
Transkript prezentace:

METODA KONEČNÝCH PRVKŮ (numerická metoda modelování kontinua) Základní princip: převedení úlohy řešení parciálních diferenciálních rovnic na řešení soustavy lineárních algebraických rovnic A u = f kde matice soustavy A (tzv. matice tuhosti) je pásová (nenulové prvky jsou soustředěny pouze v páse kolem hlavní diagonály) u- vektor neznámých posunutí v uzlových bodech sítě f- vektor známých sil (od vlastní tíhy, vnějšího přitížení apod.)

Značení: ….. oblast, na níž hledáme řešení úlohy (např. řez svahovým tělesem) u ….. přesné řešení uvažované diferenciální rovnice u(n) … přibližné (numerické)řešení úlohy Toto přibližné řešení uvažujeme ve tvaru řady: u1,u2,…,un –neznámé konstanty (fakticky se jedná o posuny v uzlových bodech) v1,v2,…,vn – posloupnost tzv. bázových funkcí (známé)

Cílem je, aby se toto přibližné numerické řešení úlohy co nejlépe přibližovalo skutečnému řešení úlohy, tj. Pro splnění této podmínky je nutno vhodně stanovit neznámé koeficienty ui, i=1,…,n, které určují přibližné řešení. Koeficienty ui volíme tak, aby funkce u(n) minimalizovala funkcionál potenciální energie Ep (aby bylo dosaženo stavu rovnováhy).

Tedy hledáme takové koeficienty ui*, aby Z podmínky pro extrém plyne: ……………. Dostáváme tedy soustavu n lineárních algebraických rovnic pro neznámé koeficienty ui,i=1,…,n. Jedná se tedy o variační formulaci (hledáme minimum funkcionálu potenciální energie).

Bázové funkce jsou speciálně voleny tak, aby byla matice vzniklé soustavy rovnic pásová. Pak je totiž možno využít efektivní algoritmy pro řešení velkých soustav rovnic s pásovou maticí a nezanedbatelné jsou také menší nároky na kapacitu disku a paměti (metoda konečných prvků totiž vyžaduje počítačové zpracování). ? jak vypadají a jak se konstruují takové bázové funkce v případě rovinné úlohy

Mi …. uzly sítě trojúhelníky … konečné prvky systém koneč. prvků … síť nejčastěji používané konečné prvky jsou trojúhelníky (odpovídají linaární aproximaci) systém trojúhelníkových kon. prvků … triangulace

Zásady triangulace: 1) trojúhelníky se nesmějí překrývat, mají společný pouze vrchol nebo celou stranu 2) úhly v trojúhelnících nesmí být příliš ostré 3) v místech očekávaných velkých změn by měla být síť hustší Čísla přiřazená jednotlivým uzlům (tj. hodnoty přibližného řešení ) se nazývají uzlové parametry Ui.

Des:vrcholy Lineární interpolační polynom na trojúhelníku es (je jednoznačně určen uzlovými parametry Ui(s) ,Uj(s) ,Uk(s) ):

Musí tedy platit: Dostáváme soustavu 3 lineárních algebraických rovnic (odpovídá lineární aproximaci na jednom trojúhelníku):

Cramerovo pravidlo:

Označíme:

Interpolační polynom na trojúhelníku es lze pak s využitím tohoto značení zapsat ve tvaru: Vlastnosti funkcí N:

Bázové funkce v1,…,vn (n je počet uzlů triangulace) sestrojujeme pomocí funkcí Ni(s) ,Nj(s) ,Nk(s) . Každému uzlu triangulace Mr tedy přísluší bázová funkce vr, která má následující vlastnosti: Je nenulová pouze na těch trojúhelnících, jejichž společným vrcholem je uzel Mr, na ostatních trojúhelnících je nulová 2) Nabývá v uzlu Mr hodnoty 1, tj. vr(Mr)=1 3) Nad každým trojúhelníkem, jehož 1 vrchol je Mr,je lineárním polynomem

Geometricky: Bázové funkce jsou jehlany s vrcholem ve výšce 1 nad uzlem Mr, r=1,…,n. Jejich podstavu tvoří sjednocení těch trojúhelníků, které mají společný vrchol Mr.

Hledané přibližné řešení úlohy: Neznámé globální parametry Ui (hodnoty posunů v uzlových bodech) se stanoví z podmínek minimalizace funkcionálu potenciální energie. Z podmínek minimalizace dostáváme: A u =f Matice tuhosti A je pásová (vyplývá z vlastností bázových funkcí), šířka pásu závisí na číslování uzlů.