Projekt: Integrace žáků se zrakovým handicapem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Olga Václavová, knihovna ETF
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
Téma: Práce se zrakově handicapovanými žáky
PÉČE O ZRAKOVĚ POSTIŽENÉ
STOPA z.s. Pacientské setkání – Právní nároky pacientů
Mateřská a rodičovská dovolená
Tyflokabinet České Budějovice, o.p.s. se zrakovým postižením
HANDI JOBS, občanské sdružení
Posouzení nepříznivé sociální situace
Dávky sociální péče pro občany těžce zdravotně postižené
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
MONITOR.
Prospěchová stipendia
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Výše příspěvku pro osoby do 18 let věku činí za kalendářní měsíc: Kč, jde-li o stupeň I (lehká závislost), Kč, jde-li o stupeň II (středně.
Sociálně právní otázky
Vypracovala : Ing. Bc. Vladislava Pešťáková
Prospěchová stipendia
Seznam.gov.cz Seznam fyzických osob, podnikajících fyzických osob, právnických osob a orgánů veřejné moci, které mají zřízenu a zpřístupněnu datovou schránku.
Oko jako optická soustava, optické přístroje
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Téma: ​ Práce s výukovým materiálem a učebními pomůckami teorie a praxe Projekt: Integrace žáků se zrakovým handicapem do oboru "Masér sportovní a rekondiční"
Téma: ​ Práce s informačními a komunikačními technologiemi, ​ Práce s kompenzačními pomůckami pro zrakově handicapované Projekt: Integrace žáků se zrakovým.
Podrobnější popis legislativních změn v hlavních zákonech
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Realizace aktivní politiky zaměstnanosti – Kritéria a postupy pro poskytování příspěvků z prostředků APZ pro rok 2015 Úřad práce ČR, Krajská pobočka.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA OFTALMOPEDIE Historie
SMYSLOVÉ ORGÁNY 3. ročník
SOCIÁLNÍ DOPADY FINANČNÍ NEGRAMOTNOSTI U HANDICAPOVANÝCH OBČANŮ Mgr. Olga Rosenbergerová předsedkyně Asociace TRIGON místopředsedkyně pro projekty a fondy.
Počítače pro handicapované
NAVRHOVÁNÍ STAVEB PRO SAMOSTATNÝ A BEZPEČNÝ POHYB NEVIDOMÝCH A SLABOZRAKÝCH OSOB Doporučený standard technický (ČKAIT) z r Nezajištěný prostor –
1. Práce se zrakově handicapovanými studenty
Grantové programy Odboru školství, mládeže a sportu KrÚ pro rok 2008: Sportoviště 2008 Jednorázové akce 2008.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
INTEGRACE DÍTĚTE SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Mgr. Elena Pospíšilová.  Zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením  vyjmenovává a definuje nárok na dávky pro osoby.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Péče o těžce zdravotně postižené Právní úprava zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením prováděcí vyhláška.
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Pomůcky pro zrakově postižené
Raná péče a pomůcky, prostředky a techniky v ní využívané jako předpoklad pro úspěšnou školní docházku Mgr. Bc. Veronika Růžičková, Ph.D. Ústav speciálněpedagogických.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Sociální pomoc JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Postižení mezi námi Název projektu: OP VK
 a) kompenzační ◦ kompenzují zrakový handicap a jsou rozděleny do několika skupin podle účelu, ke kterému slouží.  b) rehabilitační ◦ umožňující zvětšení.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Prezentaci vytvořila : Veronika Jusková Nikola Chylková Alena Bujnochová Martin Kašpárek 1b.
Středisko handicapovaných studentů na VŠE V roce 2015.
Informace o speciálním vzdělávání Liberec, 24. srpna 2015.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada pro obce s rozšířenou působností, 21. listopadu.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Co je Braillovo písmo je speciální druh písma, resp. systému psaní, určeného pro nevidomé, slabozraké a se zbytky zraku. Funguje na principu plastických.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada ředitelů škol a zařízení Libereckého kraje, 19.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením a seniory
Zhodnocení období 2005 – 2008 v oblasti školství a sportu
Postižení zraku.
POČÍTAČ A LIDÉ S HANDICAPEM Adéla Beránková, 3. A.
Sociálně aktivizační služby
Konference „od kolébky po aktivní stáří“ úvodní slovo RNDr
Využití asistivních technologií v procesu vzdělávání
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Projekt: Integrace žáků se zrakovým handicapem do oboru "Masér sportovní a rekondiční" CZ.1.07/1.2.15/02.0028 Datum školení: 16.4.2014 Téma:​ Práce s kompenzačními pomůckami pro zrakově handicapované Přednášející: Ing. Jan Steringa Email: reditel@tyflokabinet-cb.cz

Oblasti využití pomůcek přístup k informacím sebeobsluha vzdělávání pracovní uplatnění volnočasové aktivity zmírnění rizika sociální izolace aktivní účast v přirozeném sociálním prostředí

o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením zákon č. 329/2011 Sb. o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením §10 - během 5 let nárok na čerpání příspěvků až 800 tis. Kč - opakované čerpání na pomůcky ze stejné kategorie - na pomůcky do 24 tis. Kč se příspěvek poskytne v případě, je-li příjem osoby a příjem osob s ní společně posuzovaných nižší než osminásobek životního minima (a v případě opakovaných žádostí) - na pomůcky za 24 tis Kč zákon zapomněl - na pomůcky nad 24 tis. Kč příspěvek do výše 350 tis. Kč. - spoluúčast žadatele vždy 1 tis. Kč až 10% ceny o příspěvku na zvláštní pomůcku rozhodují krajské pobočky Úřadu práce České republiky

Zdravotní postižení odůvodňující přiznání příspěvku příloha č. I. Zdravotní postižení odůvodňující přiznání příspěvku na zvláštní pomůcku - článek 2. Za těžké zrakové postižení se považuje: a) úplná nevidomost obou očí, ztráta zraku zahrnující stavy od naprosté ztráty světlocitu až po zachování světlocitu s chybnou světelnou projekcí, b) praktická nevidomost obou očí, zraková ostrost s optimální korekcí v intervalu 1/60 (0,02) - světlocit s jistou projekcí nebo omezení zorného pole do 5 - 10 stupňů od bodu fixace, bez omezení zrakové ostrosti, c) těžká slabozrakost obou očí, zraková ostrost s optimální korekcí vintervalu 3/60 (0,05) - lepší než 1/60 (0,02), d) ztráta jednoho oka nebo ztráta visu jednoho oka se závažnějšíporuchou zrakových funkcí na druhém oku, visus vidoucího oka roven nebo horší než 6/60 (0,10) nebo koncentrické zúžení zorného pole do 45 stupňů od bodu fixace.

VYHLÁŠKA 388/2011 Sb. 1. Osobám se zdravotním postižením, které je uvedeno v části I bodě 2 přílohy k zákonu: a) kalkulátor s hlasovým výstupem, b) digitální čtecí přístroj pro nevidomé s hlasovým výstupem, c) digitální zápisník pro zrakově postižené s hlasovým výstupem nebo braillským displejem, d) speciální programové vybavení pro zrakově postižené. 2. Osobám se zdravotním postižením, které je uvedeno v části I bodě 2 písm. a) a b) a) vodicí pes, b) slepecký psací stroj, c) DYMO kleště, d) elektronická orientační pomůcka pro nevidomé a hluchoslepé, e) elektronická komunikační pomůcka pro nevidomé a hluchoslepé, f) indikátor barev pro nevidomé, g) měřící přístroje pro domácnost s hlasovým nebo hmatovým výstupem, h) braillský displej pro nevidomé, i) tiskárna reliéfních znaků pro nevidomé, j) hlasové popisovače pro nevidomé a hluchoslepé. 3. Osobám se zdravotním postižením, které je uvedeno v části I bodě 2 písm. a) až c) a) diktafon. 4. Osobám se zdravotním postižením, které je uvedeno v části I bodě 2 písm. b) až d) a) kamerová zvětšovací lupa, b) digitální zvětšovací lupa.

klasická "skleněná" optika

problém primárního a sekundárního zdroje světla

elektronická kamerová zvětšovací optika - zvětšuje - transformuje - má vlastní osvit - zdroj paprsku je displej (ne odraz od předlohy)

kamerové lupy - ruční - přenosné - stolní - na blízko - na dálku - autonomní - připojitelné k ??? (PC, monitoru, TV)

Děkuji za pozornost