PSYCHOLOGIE Ψ. Obsah  CO JE TO PSYCHOLOGIE CO JE TO PSYCHOLOGIE  Psychologie zkoumá Psychologie zkoumá  Proč se zabýváme psychologií? Proč se zabýváme.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘEDMĚT ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD
Advertisements

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Psychologické směry Psychologie.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
(Základy psychologie)
Psychologie Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov01 Autor Mgr.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
Psychické stavy.
ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PROJEKT: CZ.1.07/1.5.00/
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze š
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Analytická psychologie
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol.
Psychologie a komunikace Základní pojmy v psychologii
Σ Sociogie = societas (společnost) + logos (věda) Úvod do sociologie.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
obecně, prožívání a chování
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_17_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
OP3BK_PSPP Pedagogická psychologie
Teorie motivace Adéla Furiková.
Psychologie osobnosti
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
TATO PREZENTACE BYLA VYTVOŘENA V RÁMCI PROJEKTU: Z AOSTŘENO NA PŘÍRODU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA PSYCHOLOGICKÉ TEORIE. PSYCHOLOGIE PŘEDMĚT SYSTÉM METODOLOGIE METODY PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA POZNAT - VYSVĚTLIT - OVLIVNIT - PREDIKOVAT.
Tereza Doležalová, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Systém psychologických věd
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Úraz elektrickým proudem. Úraz.
ZÁKLADY PSYCHOLOGIE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
Systém psychologických věd. Psychologické vědy = vědy o duševním životě, duševnu, které specifickým způsobem odráží skutečnost ve formě počitků, vjemů,
Psychické procesy a stavy osobnosti. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
PSYCHOLOGICKÉ SMĚRY. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Nářadí pro dům a zahradu. Pojmenuj nářadí používané na zahradě Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Psychologie. Úvod ot. Kde se ve svém každodenním životě setkáváme s psychologií?
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Dějiny psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Zájmy -aktivačně motivační vlastnosti
Učení, praktické aplikace principů učení
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vysoké učení technické v Brně
Vysoké učení technické v Brně
Rýmy Jazykový cit.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Obor hodnot funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Yvonna Vančurová. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Škola.
Sociální psychologie.
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Nevědomí.
Orientace v řadě.
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

PSYCHOLOGIE Ψ

Obsah  CO JE TO PSYCHOLOGIE CO JE TO PSYCHOLOGIE  Psychologie zkoumá Psychologie zkoumá  Proč se zabýváme psychologií? Proč se zabýváme psychologií?  Podstata psychiky Podstata psychiky  PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI  Struktura osobnosti Struktura osobnosti  Obecné zásady chápání osobnosti Obecné zásady chápání osobnosti  Aktivační vlastnosti Aktivační vlastnosti  Dynamické vlastnosti Dynamické vlastnosti  Schémata Schémata

Co je to psychologie?  Psyché (duše) + Logos (věda)  Věda o zákonitostech psychiky (duševna) organismů.  Již od 6. stol. př. Kristem se filosofové zabývali studiem vnitřního života organismů.  Od r je znám termín psychologie.  K velkému rozmachu dochází v druhé polovině 19. století.  prof. Wundt zakládá v Lipsku laboratoř experimentální psychologie - vznik psychologie jako vědy

Psychologie zkoumá:  PROŽÍVÁNÍ A CHOVÁNÍ  OSOBNOST A JEJÍ VLASTNOSTI

Proč se zabýváme psychologií?  K účinnějšímu utváření naší osoby (výchova, sebevýchova)  Pro zlepšování mezilidských vztahů  K úspěšnému vykonávání své profese (zdokonalování lidské činnosti)

Podstata psychiky  Psychika = duševno = produkt činnosti mozku → prožívání + chování

Podstata psychiky

 PROŽÍVÁNÍ = to, co si člověk ze života uvědomuje → vnitřní zážitky 1)Subjektivnost 2)Jedinečnost 3)Tok vědomí 4)Kontrolovatelnost poznávací  Tři stránky prožívání - a) poznávací (přijímání podnětů) citová b) citová (něco se nám líbí) snahová c) snahová (máme cíle) ZNAKY PROŽÍVÁNÍ

Podstata psychiky  B)CHOVÁNÍ= Činost jedince, kterou může pozorovat jiná osoba a jíž jednotlivec působína svoje okolí  je zjistitelné a změřitelné (vztah k práci k ostatním a sobě)

Podstata psychiky  C) NEVĚDOMÍ= To, co si člověk ve svém duševnu neuvědomuje Je nám určitým způsobem nedostupné  1)Momentálně neuvědomované, ale prožité zážitky 2)Vědomosti a zkušenosti na které právě myslíme 3)Zautomatizovaná činnost 4)Potlačené touhy 5)Věci, které si ještě neumíme vysvětlit (sny)

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.