EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P20/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Trávící soustava trávení, živiny
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
„EU peníze středním školám“
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Složení potravin Potraviny jsou tvořeny souborem látek - živin, které uspokojují potřeby lidského organizmu. Z tohoto hlediska rozdělujeme živiny na základní.
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Přeměna látek a energií (metabolismus)
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
HOBITI.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Buňka  organismy Látkové složení.
Suroviny pro cukráře I. ročník
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka 9.4.2017 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.2146 Název projektu školy Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SADA č. XI Identifikátor: VY_32_INOVACE_Sada XI _ Př , DUM č.10 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Název: Člověk a živiny Autor: Ing. Andrea Hojková Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Andrea Hojková Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je

Název: Člověk a živiny Autor: Ing. Andrea Hojková Stručná anotace: Prezentace je určená k výkladu učiva. Vysvětluje žákům pojem metabolismus a funkci základních i nezbytných živit pro člověka. Dále podává přehled nejznámějších vitamínů. Metodické zhodnocení: Prezentace byla odpilotována 10.4.2012 v 8.A. Časová dotace materiálu je 1 vyučovací hodina a je vhodný i pro žáky s SVP. Formu zápisu lze v prezentaci vyznačit změnou řezu písma.

ČLOVĚK A ŽIVINY

OSNOVA METABOLISMUS ZÁKLADNÍ ŽIVINY NEZBYTNÉ ŽIVINY PŘEHLED NEJZNÁMĚJŠÍCH VITAMINŮ OPAKOVÁNÍ

METABOLISMUS METABOLISMUS = PŘEMĚNA CHEMICKÝCH LÁTEK V TĚLE KATABOLISMUS = SLOŽITÉ LÁTKY SE ŠTĚPÍ NA JEDNODUCHÉ A UVOLŇUJE SE ENERGIE ANABOLISMUS = Z JEDNODUŠŠÍCH LÁTEK SE TVOŘÍ SLOŽITĚJŠÍ A ENERGIE SE SPOTŘEBOVÁVÁ

ZÁKLADNÍ ŽIVINY CUKRY TUKY BÍLKOVINY A NEZBYTNÉ JSOU TAKÉ: VODA MINERÁLNÍ LÁTKY VITAMINY

CUKRY – HLAVNÍ ZDROJ ENERGIE JEDNODUCHÉ – GLUKÓZA – VZNIKÁ ŠTĚPENÍM SLOŽITÝCH CUKRŮ A JE OBSAŽENA V KREVNÍ PLAZMĚ, PŘEBYTEČNÁ SE UKLÁDÁ V JÁTRECH A SVALOVÝCH BUŇKÁCH JAKO ZÁSOBNÍ LÁTKA GLYKOGEN CELULÓZA – SOUČÁST NESTRAVITELNÉ VLÁKNINY (ZELENINA, OVOCE, OBILOVINY, LUŠTĚNINY)

SLOŽENÉ – ŠKROB (MOUKA, RÝŽE, BRAMBORY) - LAKTÓZA = MLÉČNÝ CUKR - SACHARÓZA = ŘEPNÝ CUKR

TUKY – POHOTOVÉ A NEJVYDATNĚJŠÍ ZDROJE ENERGIE - TEPELNÁ IZOLACE, MECHANICKÁ OCHRANA VNITŘNÍCH ORGÁNŮ - DŮLEŽITÉ PRO ROZPUSTNOST VITAMINŮ - ROSTLINNÉ – OLEJE - ŽIVOČIŠNÉ – MÁSLO, SÁDLO, RYBÍ TUK NADBYTEK – VZNIK SRDEČNÍCH CHOROB

BÍLKOVINY – ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ LÁTKOU BUNĚK, RŮST ORGANISMU, OBNOVA TKÁNÍ, TVORBA ENZYMŮ A HORMONŮ V TĚLE - ROSTLINNÉ – LUŠTĚNINY – SÓJA, HRÁCH, ČOČKA, FAZOLE - ŽIVOČIŠNÉ – MASO, VEJCE, MLÉKO, MLÉČNÉ VÝROBKY – ZDROJ AMINOKYSELIN NADBYTEK – UKLÁDÁNÍ TUKU

STRAVA BY MĚLA BÝT PESTRÁ A VYVÁŽENÁ OPTIMÁLNÍ POMĚR ŽIVIN CUKRY 60% TUKY 25% BÍLKOVINY 15%

NEZBYTNÉ ŽIVINY VODA – NEZBYTNÁ SOUČÁST TĚLA - ROZPOUŠTĚDLO - CHEMICKÉ PROCESY V TĚLE - TRANSPORT LÁTEK - TERMOREGULACE

MINERÁLNÍ LÁTKY – POTŘEBNÉ PRO RŮST, TĚLESNOU I DUŠEVNÍ POHODU - STAVBA KOSTÍ, ZUBŮ, SOUČÁST KRVE, OVLIVŇUJÍ ČINNOST SVALŮ, NERVŮ, ROVNOVÁHU VODY A IONTŮ V TĚLE - DŮLEŽITÉ SOLI – Na, K, Ca, Mg, P, Fe, I - ZDROJE – ZELENINA, OVOCE, MLÉKO, RYBY, CELOZRNNÉ OBILNINY, KUCHYŇSKÁ SŮL, MINERÁLNÍ VODY

VITAMINY – NEZBYTNÉ PRO LIDSKÉ TĚLO - NEUMÍME JE SAMI VYTVOŘIT – PŘÍJEM Z POTRAVY – VÍCE V OBDOBÍ RŮSTU, BĚHEM NEMOCI, TĚHOTENSTVÍ, KUŘÁCI - ÚČASTNÍ SE CHEMICKÝCH REAKCÍ V TĚLE - ROZPUSTNÉ V TUCÍCH A, D, E, K - ROZPUSTNÉ VE VODĚ B, C ZDROJE – OVOCE, ZELENINA, OBILNINY, MASO, VEJCE, MLÉKO

NEJZNÁMĚJŠÍ VITAMINY ROZPUSTNÉ V TUCÍCH ZDROJE VÝZNAM NEDOSTATEK A MRKEV, RAJČE, SALÁT, ŠPENÁT, MLÉKO, VAJEČNÝ ŽLOUTEK SPRÁVNÁ FCE SLIZNIC A SÍTNICE ŠEROSLEPOST, SUCHÁ KŮŽE A VLASY, SNÍŽENÁ ODOLNOST VŮČI INFEKCÍM D RYBÍ TUK, MÁSLO, VEJCE SPRÁVNÝ RŮST A VÝVOJ KOSTÍ KŘIVICE E OBILNÉ KLÍČKY, MLÉKO, VEJCE, LISTOVÁ ZELENINA NORMÁLNÍ FCE POHLAVNÍCH ORGÁNŮ PORUCHY TVORBY POHLAVNÍCH HORMONŮ K ZELENÉ ČÁSTI ROSTLIN, MIKROORGANISMY VE STŘEVECH SPRÁVNÉ VLASTNOSTI KRVE PORUCHY SRÁŽLIVOSTI KRVE

NEJZNÁMĚJŠÍ VITANIMY ROZPUSTNÉ VE VODĚ VITAMIN ZDROJE VÝZNAM NEDOSTATEK B1 KVASNICE, VNITŘNOSTI, OBILÍ, LUŠTĚNINY METABOLISMUS (ENZYMY) ÚNAVA, ZÁNĚTY NERVŮ, ÚBYTEK SVALOVÉ TKÁNĚ B2 KVASNICE, OBILÍ, MLÉKO, VEJCE POŠKOZENÍ SLIZNIC (BOLAVÉ ÚSTNÍ KOUTKY) B6 KVASNICE, OBILÍ, MASO, MLÉKO, LUŠTĚNINY METABOLISMUS AMINOKYSELIN ZÁNĚTY KŮŽE, PORUCHY KRVETVORBY B12 VNITŘNOSTI, MASO METABOLISMUS, KRVETVORBA ZÁNĚTY SLIZNIC, PORUCHY KRVETVORBY C ZELENINA A OVOCE (CITRUSOCÉ PLODY, ŠÍPKY, ČERNÝ RYBÍZ, PAPRIKY, BRAMBORY) ODOLNOST PROTI NACHLAZENÍ, TVORBA KOLAGENU, PROTI KRVÁCENÍ SLIZNIC ÚNAVA, SNÍŽENÁ OBRANYSCHOPNOST, KRVÁCENÍ DÁSNÍ, KURDĚJĚ

OPAKOVÁNÍ 1) VYSVĚTLETE POJEM METABOLISMUS. 2) JAKÝ VÝZNAM MÁ VLÁKNINA V POTRAVĚ? 3) K ČEMU PŘISPÍVÁ NADBYTEK TUKŮ V POTRAVĚ? 4) KDO JE TO VEGAN? KTERÉ PROBLÉMY MOHOU NASTAT PŘI TOMTO ZPŮSOBU STRAVOVÁNÍ?

ROZTŘIĎ NA ZDROJE ŽIVIN!

ROZTŘIĎ NA ZDROJE ŽIVIN!

6) NEJPOHOTOVĚJŠÍM ZDROJEM ENERGIE PRO ORGANISMUS JE: A) VITAMINY C) GLUKÓZA B) TUKY D) BÍLKOVINY 7) JAKÝ VÝZNAM MÁ GLYKOGEN A VLÁKNINA? 8) PŘI NEDOSTATKU JAKÉHO VITAMINU VZNIKAJÍ TYTO PORUCHY ? A) KURDĚJE B) ŠEROSLEPOST C) KŘIVICE D) PORUCHY SRÁŽLIVOSTI KRVE

9) NAJDI NÁZVY DŮLEŽITÝCH ŽIVIN V POTRAVĚ 9) NAJDI NÁZVY DŮLEŽITÝCH ŽIVIN V POTRAVĚ. A) KOBEREC U KRBU MÁ HEZKÝ VZOR B) ROBERT UKROJIL PLÁTEK CHLEBA C) NĚKTERÝM ROSTLINÁM STAČÍ MALÝ OSVIT A MINIMÁLNÍ ZÁLIVKA 10) PRO KTERÉ ORGÁNY JSOU NEZBYTNÉ UVEDENÉ VITAMINY A) OČI, KOSTI, NERVY, POHLAVNÍ ORGÁNY B) A, D, E, B1

ŘEŠENÍ PŘEMĚNA LÁTEK V TĚLE ČINNOST STŘEV VZNIK SRDEČNÍCH CHOROB BEZMASÁ STRAVA – SYROVÁ- NEDOSTATEK ŽIVIN – VITAMINU – CHUDOKREVNOST BÍLKOVINY, TUKY, CUKRY GLUKÓZA

7) ZÁSOBNÍ LÁTKA V JÁTRECH A SVALECH, ČINNOST STŘEV 8) KURDĚJE – NEDOSTATEK C, ŠEROSLEPOST – A, KŘIVICE – D, SRÁŽLIVOST KRVE – K 9) A) CUKR B) TUK C) VITAMIN 10) OČI – A, KOSTI – D, NERVY – B1, POHLAVNÍ ORGÁNY - E

POUŽITÁ LITERATURA VANĚČKOVÁ, I. a kol. Přírodopis 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň : Nakladatelství Fraus, 2006. ISBN 80-7238-428-7. s. 81- 83. Obrázky poskytl Microsoft klipart