REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regionální ekonomická analýza Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Advertisements

Organizační struktury
Průmysl. O čem tato lekce bude: o průmyslu obecně, o koeficientu průmyslu, o ukazatelích charakterizujících průmysl.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Budoucnost politiky soudržnosti v oblasti řešení infrastrukturních projektů ve vazbě na klíčové dokumenty na úrovni EU Evropský sociální fond Praha & EU:
REGIONÁLNÍ ANALÝZA DOPRAVA
REGIONÁLNÍ ANALÝZA 1 Evropský sociální fond
Regionální věda 3 případová studie 5RE904 Regionální věda Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
ESF v ČR realizace Jana Kouřilová Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní.
Evropský sociální fond
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.69 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
Regionální politika Problémové regiony ve vybraných členských zemí EU
Ekonomika investic.
Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“
Ten dělá to a ten zas tohle
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Název Průmysl – funkce a rozdělení Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Společenské a hospodářské prostředí
Techniky projektového řízení
Urbanizační procesy Evropský sociální fond
ZPRACOVATELSKÝ PRŮMYSL
Regionální politika v České republice a Evropské unii 7 Strukturální fondy EU Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Společenské a hospodářské prostředí
Sňatečnost a rozvodovost
Webový portál Budoucnost profesí Ing. Marta Salavová Mgr. Hana Žáčková Národní observatoř zaměstnanosti.
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 3 Evropský sociální fond
Zpracovatelský průmysl
Společenské a hospodářské prostředí
Průmysl Složka socioekonomické sféry – zabývá se produkcí výrobků
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA METODY
Projektový management Přednáška č. 1 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní.
Česká republika Vývoj hospodářství
GEOGRAFIE SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 5 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Sekundární sektor Průmyslová výroba ČR.
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
SEMINÁŘ č. 1 Základní pojmy a výpočty – obyvatelstvo, vzdělání, ekonomická aktivita, nezaměstnanost.
Geografické metody hodnocení průmyslu 1. října 2015 Z0047 Geografie průmyslu a zemědělství.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: Datum:
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Zpracovatel: Centrum pro regionální rozvoj Geografický ústav Přírodovědecká fakulta Masarykova.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Česká republika ZŠ Hejnice 2010 PrůmyslPrůmysl Mgr. Jan Kašpar.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
ÚVOD DO GEOGRAFIE PRŮMYSLU (VÝVOJOVÉ PROUDY, HISTORIE PRŮMYSLU). KLASIFIKACE PRŮMYSLU. GEOGRAFICKÉ METODY HODNOCENÍ PRŮMYSLU. Geografie výrobní sféry Přednáška.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Národní hospodářství Ročník / obor studia:I. –
Soudobý svět Ekonomický pohled
Regionální politika EU v období
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Hospodářství (ekonomika)
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
Průmyslové oblasti AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Metody lokalizační analýzy
Zpracovatelský průmysl
Které suroviny jsou obnovitelné a neobnovitelné:
Průmyslová výroba Z čeho je vyrobena učebnice, které suroviny potřebujeme, které obory průmyslu? Struktura průmyslu Průmysl se dělí na tři odvětví: 1.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4 Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Pár slov na úvod geografii průmyslu můžeme definovat jako vědu, která se zabývá studiem vzájemných vztahů mezi průmyslovou výrobou a ostatními složkami krajiny, studiem zákonitostí a vývoje rozmístění průmyslu, jako výsledného projevu těchto vztahů geografie průmyslu, původně geografie výroby, se začala formovat a pomalu prosazovat od počátku minulého století Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Klasifikace průmyslu (1) Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Klasifikace průmyslu (1) kritérium funkce využití finálních výrobků lehký průmysl (výroba spotřebních předmětů) průmysl papíru a celulózy průmysl skla, keramiky a porcelánu textilní průmysl oděvní průmysl kožedělný průmysl polygrafický průmysl průmysl potravin a pochutin výroba mrazírenská, zřídelní a tabáková ostatní průmyslová výroba těžký průmysl (výroba výrobních prostředků) průmysl paliv energetický průmysl hutnictví železa hutnictví neželezných kovů chemický průmysl strojírenský průmysl elektrotechnický a kovozpracující průmysl průmysl stavebních hmit dřevozpracující průmysl Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Klasifikace průmyslu (2) Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Klasifikace průmyslu (2) dle charakteru postavení výrobního procesu k výchozím surovinám těžba nerostných surovin (těžba a dobývání) zpracovatelský průmysl výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatického vzduchu klasifikace CZ-NACE Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Geografické metody hodnocení průmyslu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Geografické metody hodnocení průmyslu Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Velikost průmyslu nejčastěji se používají ukazatele charakterizující velikost zaměstnanosti v průmyslu nebo hodnotu výroby např. počet pracovníků, objem výroby zboží, obrat výroby, zisk, hodnota základních prostředků Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Struktura průmyslu vyjádřením struktury průmyslu v určité územní jednotce můžeme hodnotit význam jednotlivých odvětví v dané prostorové jednotce obvykle se používá podíl jednotlivých průmyslových odvětví na celkové hodnotě průmyslu daného regionu, při použití základních ukazatelů velikosti průmyslu velmi často se vyjadřuje i vnitřní struktura jednotlivých průmyslových odvětví (zejména s ohledem na zaměstnanost) Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Specializace a diversifikace průmyslu specializace průmyslu = struktura průmyslu v dané územní jednotce, která se vyznačuje vysokým podílem jednoho či několika průmyslových odvětví index specializace hrubý index diverzifikace (HID) čistý index diverzifikace (HID) Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Koncentrace průmyslu (1) hustota průmyslu index koncentrace udává, jaký podíl obyvatel územní jednotky žije na území, ve kterém se koncentruje polovina hodnoty velikosti průmyslu této územní jednotky Ik – index koncentrace Pi – počet obyvatel v regionech, které se účastní na koncentraci P – celkový počet obyvatel v hierarchicky vyšší územní jednotce K – počet regionů, které se účastní na koncentraci Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Koncentrace průmyslu (2) Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Koncentrace průmyslu (2) koeficient koncentrace (lokalizační kvocient) vyjadřuje porovnání úrovně koncentrace průmyslu (resp. odvětví průmyslu) ve zvolené územní jednotce s úrovní koncentrace průmyslu v územní jednotce hierarchicky vyšší Kki – koeficient koncentrace P – počet p – zaměstnaní (hodnota produkce) v průmyslu o – obyvatelé (ekonomicky aktivní) celkem i – územní jednotka hierarchicky nižší j – územní jednotka hierarchicky vyšší Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Koncentrace průmyslu (3) Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Koncentrace průmyslu (3) Lorenzova křivka vyjadřuje koncentraci průmyslu (resp. odvětví průmyslu) v dané územní jednotce porovnáním základního ukazatele (počet zaměstnaných v průmyslu k obecnému ukazateli, kterým může být počet obyvatel, rozloha územní jednotky atd. Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Lorenzova křivka Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti na osu y se nanášejí kumulativní hodnoty podílů (yi) základního ukazatele (počet zaměstnaných v průmyslu, hodnota průmyslové výroby) za hierarchicky nižší územní jednotky, ze kterých se skládá územní jednotka, za kterou se koncentrace průmyslu sleduje. na osu x se k příslušným yi nanášejí hodnoty xi – kumulativní hodnoty relativních podílů obecného ukazatele (počet obyvatel, rozloha) podle tvaru výsledné křivky můžeme hodnotit úroveň koncentrace průmyslu. Čím více se křivka přimyká ke středové úhlopříčce, tím je průmysl v dané územní jednotce méně koncentrovaný. Naopak čím je zakřivení křivky vzhledem k úhlopříčce větší, tím je větší i koncentrace. Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Dotazy? Děkuji za pozornost Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dotazy? Děkuji za pozornost Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102