Zpracoval Martin Zeman 5.C

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Biochemie I 2011/2012 Makromolekuly buňky František Škanta.
Advertisements

Nukleové kyseliny AZ-kvíz
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
S A C H A R I D Y VI. Polysacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
NUKLEOVÉ KYSELINY BIOCHEMIE.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Chemické složení organismů
Biologie buňky chemické složení.
SACHARIDY.
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Nutný úvod do histologie
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Chemická stavba bílkovin
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
BÍLKOVINY Proteiny.
NUKLEOVÉ KYSELINY A JEJICH METABOLISMUS
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
CUKRY = SACHARIDY.
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Bílkoviny-Proteiny Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Autor: Ing. Michal Řehulka  Přírodní makromolekulární látky (Biopolymery)  Vytvářejí dlouhé vláknité molekuly  Nesou a uchovávají genetickou informaci.
Ch_060_Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_33_3_BÍLKOVINY Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / VÝZNAMNÉ.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_321_Buňka a chemické složení buňky Název školy Masarykova střední škola zemědělská a.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Chemické složení buňky a organismů.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POLYSACHARIDY Glykany
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Buňka  organismy Látkové složení.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
α- aminokyseliny a bílkoviny
Nukleové kyseliny Charakteristika: biopolymery
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Bílkoviny (proteiny).
Molekulární základy genetiky
Bílkoviny.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Zpracoval Martin Zeman 5.C Biopolymery Zpracoval Martin Zeman 5.C

Rozdělení Proteiny Nukleové kyseliny Polysacharidy

Proteiny ( bílkoviny ) z aminokyselin složené makromolekulární přírodní látky s relativní molekulární hmotností 103 až 106. Jsou podstatou všech živých organismů. Aminokyseliny v jejich struktuře se na sebe váží tzv. peptidickou vazbou –NH–CO– Hlavní řetězec se skládá z pravidelně opakujících se struktur NH-CHRi-CO-NH-CHR(i+1)-CO- …Postranní řetězce z R(i+n) aminokyselin určují strukturu a vlastnosti proteinu. Podle počtu aminokyselin v molekule rozlišujeme oligopeptidy (2–10 aminokyselin), polypeptidy (11–100) a proteiny (více než 100 aminokyselin). Funkce proteinů :Stavební (kolagen, elastin, keratin) Transportní a skladovací (hemoglobin, transferin) Zajišťující pohyb (aktin, myosin) Katalytické, řídící a regulační (enzymy, hormony, receptory…) Ochranné, obranné (imunoglobulin, fibrin, fibrinogen)

Struktura proteinů Rozlišujeme primární, sekundární, terciární a u některých složitějších proteinů ještě kvartérní strukturu bílkovinného řetězce. Primární struktura: Je pásek s přesným pořadím aminokyselin za sebou v polypeptidovém řetězci. Sekundární struktura: Je prostorové uspořádání hlavního řetězce části proteinu. Terciální struktura: Je prostorové uspořádání celého peptidového řetězce. Kvartérní struktura: Je dána vzájemným prostorovým uspořádáním řetězců složených proteinů.

Primární struktura ……………………………. Sekundární struktura:………………………... Terciální struktura:…………………………… Kvartérní struktura:……………………………

Nukleové kyseliny Nukleová kyselina je makromolekulární látka tvořená polynukleotidovým řetězcem, který ve své struktuře uchovává genetickou informaci.Tím vlastně určují program činnosti buňky (a organizmu jako takového). Nalézají ve všech živých buňkách a virech. Nejběžnějšími nukleovými kyselinami jsou kyselina deoxyribonukleová (DNA) a kyselina ribonukleová (RNA). Polynukleotidový řetězec je z chemického hlediska polymerem nukleotidů ( látky složené z nukleové báze, pětiuhlíkatého monosacharidu a jedné nebo více zbytků kyseliny fosforečné. ) Tyto nukleotidy jak pro DNA(cytosin, guanin, adenin a thymin), tak i pro RNA(místo thyminu je uracil ) jsou vždy čtyř druhů a jejich různým pořadím lze dosáhnout nezměrného počtu kombinací. Právě různý sled jednotlivých druhů nukleotidů v sobě uchovává genetickou informaci.

DNA

Polysacharidy Polysacharidy jsou polymerní cukry. Jsou tvořeny monosacharidovými jednotkami, které jsou spojeny glykosidickou vazbou. Často jsou amorfní, nerozpustné ve vodě a nemají sladkou chuť (jak se můžeme mylně domnívat ). Polysacharidy můžeme popsat obecným vzorcem Cn(H2O)n−1 Obvykle má polysacharid 102-103 monosacharidových jednotek. Řetězce mohou být větvené nebo nevětvené. Prostorové uspořádání může být lineární, helikální nebo globulární. Pokud se molekula polysacharidu skládá pouze z jednoho druhu monosacharidových jednotek, jedná se o homoglykany. V opačném případě hovoříme o heteroglykanech.

Polysacharidy Škrob: Je to bílý prášek bez chutě a vůně, nerozpustný ve studené vodě. Jedná se o konečný produkt fotosyntézy rostlin. Hromadí se v některých orgánech jako zásobní látka. Sumární vzorec (C7H10O5)n Skládá se z dvou různých polysacharidů: amylózy a amylopektinu, tvořených několika tisíci až desetitisíci molekulami glukózy Hlavními zdroji škrobu jsou brambory, rýže, pšenice a kukuřice.

Polysacharidy Glykogen: Neboli tzv. živočišný škrob je rezervní látkou u živočichů. Jeho struktura odpovídá struktuře amylopektinu(sumární vzorec (C6H12O6)n ). Glykogen vysoce větvený polymer glukózy (polyglukan) s glykosidovými vazbami. Skládá z mnoha molekul glukózy (až 120 000 molekul glukózy) Je uložen ve formě granulí v cytoplazmě některých buněk vyšších živočichů, zejména v buňkách jater a svalů, ale též u hub a kvasinek. Jaterní glykogen udržuje stabilní hladinu krevního cukru zvláště při hladovění, svalový glykogen je okamžitě využitelný ke svalové práci jako bezprostřední zdroj energie. Jestliže jsou zásoby glykogenu nízké nebo zcela vyčerpané, jsou jako nový zdroj energie použity bílkoviny (proteiny) a lipidy (tuky).

Glykogen

Polysacharidy Celulóza: Celulóza tvoří větší část rostlinné tkáně a je jednou z hlavních složek dřeva. Je obecně hlavní stavební látkou rostlinných primárních buněčných stěn. Je tvořena glukózovými jednotkami, spojenými β-vazbou. Sumární vzorec [C6H10O5]n Člověk a ostatní živočichové nedokážou celulózu metabolizovat, protože nemají příslušné enzymy. Zvířata, která se živí rostlinou stravou mají ve střevech bakterie, které dokážou celulózu rozložit. Používá se v papírenském a textilním průmyslu. Celulosa je hlavní složkou papíru a bavlny. Jejím derivátem jsou umělá vlákna. Nitrací celulosy vzniká nitrocelulóza, známá také jako střelná bavlna.

Celulóza