Provoz a údržba domácnosti Elektrické spotřebiče

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠETŘENÍ ELEKTRICKOU ENERGIÍ
Advertisements

Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Žárovka vs. Úsporná zářivka
MÉNĚ ENERGIE – VÍCE KOMFORTU
Autoři: Petr Melicherík, Kateřina Vašíčková, Marie Vykydalová Gymnázium Uničov.
Šetříme elektrickou energii
Výpočet práce z výkonu a času. Účinnost
Výkon elektrického proudu
Bytové družstvo U Arény
Název materiálu: ELEKTRICKÝ VÝKON – výklad učiva.
Transformátory (Učebnice strana 42 – 44)
Solární systémy pro aktivní topení
Zásady při práci s počítačem
DOMY Otázky a odpovědi.
Efektivní užívání energie v budovách
Tepelné čerpadlo 1.
„Jak ovlivňuje můj život současná technika“.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
2 AGENDA: 1.Ekonomická situace v ČR a ve stavebnictví 2.Hlavní události a opatření v letech 2007 až Hlavní opatření v těchto letech 4.Rozšíření.
Tepelné čerpadlo aneb jak šetřit naši Zemi
Tepelné čerpadlo 3.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Šetříme energií v domácnosti
DOMÁCÍ EKOLOGIE – nadměrná spotřeba
Úspora energií v domácnostech - Tomáš Bílý -
T. Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Leden 2013
Elektrické podlahové topení
Energie a Město Zpracovali : Štěpán Filip Matěj Havrlant Matěj Havrlant.
Demontované panely elektrických spotřebičů
TIPY NA ÚSPORU ELEKTŘINY ÚSPORNÉ ELEKTROSPOTŘEBIČE
Formóza - vesnička pro seniory Vítáme Vás na prezentaci.
Periferní zařízení.
Snižování spotřeby vody
VODA A ENERGIE Veronika Černá 13 let Adéla Růžičková 13 let
Úspora elektrické energie
Šetření energie Martin, Houska, Michal, Dann. Voda je stále vzácnější a dražší vodovodní baterie-umožňují jednoduché a rychlé nastavení potřebného průtoku.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: C.
Transformátor VÝPOČTY.
HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTI.
HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTÍ
LCD displeje + princip zobrazení
Spotřeba elektrické energie
Spotřeba a využití energie
Konzultant : Mgr. Pavel Huťka Vypracoval : David Balwar.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:
Úspory energie a regenerace
Domy a Mrakodrapy.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
VY_32_INOVACE_B3 – 15 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
aneb ,,Proč neušetřit?“ Vypracoval: Filip Gigal Jaroslav Horníček
Elektrické a elektronické spotřebiče v domácnosti
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Energie III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Energie v domácnosti.
Rozdělení počítačů (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Elektrická energie. Výpočet elektrické energie Spotřebovaná elektrická energie závisí na příkonu (výkonu) spotřebiče a době, jak dlouho je spotřebič zapojen.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 8.ROČNÍK.
P ř íkon a energie elektrického proudu.  elektrický proud má tepelné účinky  topná spirála – el. sporák, žehlička, fén, varná konvice apod. – využívají.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Lucie Imrová NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_24_Environmentalismus TEMA:Člověk a společnost.
s přípravou a realizací projektů úspor energie
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Elektrické spotřebiče
Úspora vody.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_19_08_hospodaření domácnosti, příjmy a výdaje
Skúmanie spotreby elektrickej energie v domácnosti
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Provoz a údržba domácnosti Elektrické spotřebiče Monika Radvanová, 237105

Cena elektrické energie stále roste a přesto s ní roste i naše touha a chuť po nových a dokonalejších elektrických spotřebičích, které nám slouží nejen pro ulehčení práce, ale i pro zábavu. Ani „kuře zadarmo nehrabe“ a jinak tomu není u těchto každodenních a samozřejmých pomocníkům.

Věděli jste??? Víte, že spotřebiče odebírají elektrickou energii, i když jsou vypnuté. Tomuto režimu, kdy si myslíme že je spotřebič vypnutý se říká STAND BY U většiny spotřebičů, videotechniky, audiotechniky, PC techniky, apod. tento proces probíhá. Spotřeba v režimu STAND BY bývá od 1W do 20W (vypnuté pc 13W, zhasnutá lampička 5W).

Roční náklady na celodenní provoz spotřebičů v režimu STAND BY jsou cca: Spotřebič Náklady (Kč) TV 230,- Video 530, Notebook 200,- Minivěž 115,- Rádio 190,- Zesilovač k rádiu 400,- Tiskárna 500,- Kopírka 570,- Mikrovlnná trouba (displej) 110,- Satelitní souprava 1 200,- PC s monitorem a příslušenstvím 1 450,- Nabíječka baterií 45,-

Jak by se dalo „ušetřit“ Spotřebiče, které příliš nevyužíváme je lepší vytáhnout ze zásuvky. Pro spotřebiče, které naopak využíváme (mikrovlnná trouba, rychlovarná konvice, PC…) by bylo dobré zapojit do prodlužovacích zásuvek, které se dají vypnout. Sice je to jednorázově dražší investice, ale po roce se nám to vrátí a ušetříme.

Vytápění domácnosti je 60% spotřeba energie v domácnosti I Když jsou úsporná opatření na vytápění domácnosti nákladná, neměli bychom se bát investovat např. do zateplení domu či bytu. Jsou i nákladná opatření, jako např. utěsnění oken a dveří. Radiátory by se neměly zaskládávat nábytkem. Budeme-li šetřit tepelnou energii, budeme šetřit i životní prostředí.

Teplá voda 25% spotřeba energie v domácnosti Spotřeba teplé vody je druhým největším odběratelem energie v domácnosti. Sprchování je nejen levnější, ale i zdravější (zejména pro mužskou populaci) Sprchováním se dá ušetřit až 1/3 teplé vody. Dá se ušetřit i na koupi úsporné sprchové hlavici (cena cca 300,-) Čistění zubů pod tekoucí teplou vodou je také naprosto zbytečné. Proto je lepší si ji zastavit. Moderní splachovací zařízení na toaletách nám může ušetřit až polovinu vody. Myčky nádobí nám taky pomohou ušetřit energii. I když se to nezdá a mnoho odpůrců si to nemyslí. Při mytí nejúspornější modely spotřebují pouze 16 litrů vody na umytí 12 jídelních sad! Běžná spotřeba vody při takovém množství nádobí je až 80 litrů.

Domnívat se, že když si koupíme novější spotřebič ušetříme, není vždy pravda. Nová LCD televize může mít bohužel mnohem větší příkon, než starší TV z 20. století. Evropská unie má ovšem již vypracovaný plán změn – výrobci elektroniky by měli v budoucnu dodržovat přísné pravidlo, příkon v klidovém režimu by neměl překročit 2W.

http://www.svet-bydleni.cz http://www.haier.cz/myti/

Pro 8.-9. ročník 1-2hodiny Provázat se to dá např. Fyzika.