Základní pojmy ve VT.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám
Advertisements

ZÁKLADY GRAFIKY Ing. Tomáš Kostka UNIV 2 – KRAJE; TWS_02.
Rastrové obrázky – teorie Test
Seznámení s počítačem.
Jednotky a velikosti Michal Votrubec.
POČÍTAČ.
Základní pojmy ( HW, SW, data, Bit a Byte)
Jednotky informace Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Jednotky informace Bity, bajty a tak dál….
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
Ostatní vnitřní komponenty
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Informační a komunikační technologie
Paměťová média Jiří Beran Paměťová média Jiří Beran.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01C11 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Identifikátor materiálu: EU
Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………
Informatika pro 5. ročník
Základní pojmy počítačové grafiky
Grafika a digitální fotografie
Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B, Ostrava-Zábřeh
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_146_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
MULTIMÉDIA VE VÝUCE VYPALOVÁNÍ CD a DVD. Co je CD ? Optický disk CD-R a CD RW Kotouč 12 cm šířka pro zápis je 3,3 cm Klasické hudební CD až 80 minut 700.
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 3.
Název Digitální reprezentace dat Předmět, ročník ICT, sekunda
ZÁZNAM A KÓDOVÁNÍ INFORMACÍ
POZNÁMKY PRO VÝUKU Předmět:GRAFIKA A DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE Téma:ÚVOD DO BITMAPOVÉ A VEKTOROVÉ GRAFIKY Školení v rámci SIPVZ:UČITELÉ Mezipředmětové vztahy:
Výukový modul projektu: Nové formy výuky ve školách kraje Vysočina Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Úvod do počítačové grafiky
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Opakování hardware a software.
Počítačová grafika.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: září 2011,
Základy výpočetní techniky Základní škola Medlov příspěvková organizace Medlov Uničov Uničov Ing. Pavel Mautner.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Počítačová grafika.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.1 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě BIT, BYTE, PŘEDPONY Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT.
Informace a počítače Informatika 8. ročník bit byte
VY_32_INOVACE_17_Jednotky informací Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Množství informace a číselné soustavy.
Uložení dat v počítači.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Základní pojmy ve výpočetní technice
Jednotky Číselné soustavy
POČÍTAČ HARDWARE A SOFTWARE. POČÍTAČ stroj na zpracování informacístroj na zpracování informací ve všech oborech lidské činnostive všech oborech lidské.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
2012 V.B GYMNÁZIUM JAKUBA ŠKODY Petr Gremlica, Viktorie Pospíšilová, Ondřej Bartók, Libor Lanč, Monika Pumprlová, Vendula Pírková JEDNOTKY INFORMACE.
Reprezentace dat v počítači. základní pojmy  BIT označení b nejmenší jednotka informace v paměti počítače název vznikl z angl. BINARY DIGIT (dvojkové.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Periferní zařízení počítače - opakování
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Řády čísel– Matematika, 2.ročník
Informatika pro 5. ročník
Základní pojmy hardware, software NÁZEV ŠKOLY
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ukládání dat v paměti počítače
Uložení dat v PC -Binární (dvojkový) systém-
INFORMATIKA – základní pojmy v informatice
Jednotky a pojmy ve výpočetní technice
Inf Teorie informace.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Paměť počítače.
Jednotky dat Informatika, 8. třída.
Pamäťové média Mgr. Gabriela Zbojeková.
Informatika, informácia, jednotky informatiky,
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Transkript prezentace:

Základní pojmy ve VT

Paměti bit byte je to nula nebo jednička popisuje stav „zapnuto“ nebo „vypnuto“ „ano“ nebo „ne“ nejmenší jednotka informace byte osm bitů nabízí kombinaci osmi nul a jedniček celkem existuje 256 kombinací osmi nul a jedniček

Paměti větší jednotky kilobyte [kB] „tisíc“ byte ve skutečnosti jde přesně o 1 024 byte proč zrovna 1 024? protože základem celé této matematiky je bit a tedy číslo dvě dvě na desátou je právě 1 024 

Paměti větší jednotky Megabyte [MB] 1 MB = 1 024 kB proč zrovna 1 024? no hádej… (můžeš tisíc dvacet čtyřikrát)

Paměti větší jednotky Gigabyte [GB] ještě větší jednotkou je terabyte… 1 GB = 1 024 MB proč zrovna 1 024? no hádej… (můžeš tisíc dvacet čtyřikrát) ještě větší jednotkou je terabyte…

Pro představu… jedno písmenko může obsadit 1 byte jeden řádek běžného textu je asi tak 60 písmen jedna stránka je asi tak 25 řádků => jedna stránka textu zabere zhruba 1 kB pokud však přiřazujeme k písmenům barvy, používáme různé typy písma, různé velikosti…, tak jedno písmeno zabere v paměti více než jeden byte… jedna fotka z digitálního fotoaparátu ve formátu jpg zabere zhruba 1 MB – 3 MB (záleží na rozlišení fotoaparátu = kolik má megapixelů) film v DIVX kvalitě: 600 – 700 MB v DVD kvalitě: 4 GB běžný pevný disk v roce 2006: 200 GB