Jméno autora: Tomáš Procházka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Světoví hudební skladatelé
Advertisements

HV-1 Hudební výchova DUM č. 14 Prima – kvarta osmiletého studia
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_352_Karel Ditters AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
VY_32_INOVACE _17 Klasicistní umění
Jméno autora: Tomáš Procházka
Číslo a název šablony klíčové aktivity
HV-1 Hudební výchova DUM č. 11 Prima – kvarta osmiletého studia
KLASICISMUS Mgr. Eliška Handšuhová ZŠ Oblačná Liberec
HV-1 Hudební výchova DUM č. 18 Prima – kvarta osmiletého studia
Rozčlenění hudebního vývoje
Klasicismus umělecký směr 17. století, Francie
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
René Descartes: "Myslím, tedy jsem."
NEJVÝZNAMNĚJŠÍ PŘEDSTAVITELÉ HUDEBNÍHO KLASICISMU
Parky - umělé ekosystémy
Klasicismus v evropské hudbě
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ICT 2 – 3 – 24 HV Johan Sebastian Bach
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Klasicismus Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv05/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Autor: Mgr. Helena Kremsová, ZŠ Masarykova, Ostrov
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_11_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
ZLÍNSKÝ KRAJ KONZERVATOŘ P. J. VEJVANOVSKÉHO KROMĚŘÍŽ DĚJINY HUDBY Název školyKonzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/
 Složité hudební dílo  Skladba pro symfonický orchestr  Rozvoj od klasicismu.
Klasicismus Empír.
ICT – 2 – 3 – 23 HV Wolfgang Amadeus Mozart
Wolfgang Amadeus Mozart Jeho doba - 18.století. Politika  klasicismus (2. polovina 17. stol. a 18. stol.)  umění klasicismu ovlivňovala politická a.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Wolfgang Amadeus Mozart Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy.
17. stol. - ve znamení vědy a pokroku na evropském území nedochází k velkým válkám myslitelé vystupující proti velkému vlivu šlechty a církve na královskou.
VY_32_INOVACE_209_Klasicismus Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
VY_32_INOVACE_210_Romantismus Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
KLASICISMUS A EMPÍR od poloviny 18.století k počátku 19. století.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Vývoj artificiální hudby 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_13_Hudba v období klasicismu.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Klasicismus v evropské hudbě -žáci se naučí charakteristické rysy evropského.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor:
KLASICISMUS - OPAKOVÁNÍ
Test k ověření znalostí z HV
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Další hudební formy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Klasicismus, empír, romantismus (1. pol. 18.–1. pol. 19. století)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Uherský Ostroh
Architektura do začátku 20. století.
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Uherský Ostroh
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
VY_32_INOVACE_
Světoví hudební skladatelé
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 7. ROČNÍK
Hudba Test Poslech POJMY
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE  11/20
Klasicismus
Symfonie AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_28_11_HV7_Skála
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Název školy: Základní škola Netvořice
Joseph Haydn AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Klasicismus Konec 18. stol. Autor: Lenka Mulačová
KLASICISMUS Přelom 18./19. STOLETÍ.
VY_32_INOVACE_210_Romantismus Šablonaa Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
Transkript prezentace:

Jméno autora: Tomáš Procházka Datum: 6. 1. 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Tematický okruh: Dějiny světové artificiální i nonartificiální hudby Téma: Klasicismus Metodický list/anotace: prezentace určená k využití pedagogickým pracovníkem při výkladu (Výstupy: žák zařadí na základě individuálních schopností a získaných vědomostí slyšenou hudbu do stylového období a porovnává ji z hlediska její slohové a stylové příslušnosti s dalšími skladbami; vyhledává souvislosti mezi hudbou a jinými druhy umění)

Klasicismus zhruba 1750 – 1820 Klasicismus se snaží být racionální, střídmý a jednoduchý. Svazuje člověka i uměleckou tvorbu řadou velmi přísných a striktních pravidel. Jedinec se musí podrobit společnosti. A společnost se často podrobuje absolutistickému panovníkovi. Vzory čerpá z antiky. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Classicism_door_in_Olomouc.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Warszawa_Teatr_Wielki.jpg

Staví se banky, úřady, nemocnice a divadla, nikoli církevní stavby. Stavby jsou jednoduše zdobeny, mají trojúhelníkové štíty, rovné čisté linie, používají se antické sloupy. Staví se banky, úřady, nemocnice a divadla, nikoli církevní stavby. http://www.poradte.cz/picture/2011/603163.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:La_Madeleine_Paris.jpg http://cz.prague-stay.com/img/1210/2/false/prague-old-town-sight1.jpg

Keře a stromy jsou sestříhány do geometrických tvarů. Typické jsou francouzské parky a zahrady - symetrický, důmyslný systém cestiček, altány, aleje, vodotrysky. http://francie.svetadily.cz/userfiles/image/clanky/francie-versailles-1.jpg Keře a stromy jsou sestříhány do geometrických tvarů. Vše se vyznačuje přísným řádem a pevnými pravidly. http://www.libochovice.info/fotoz/park_16.jpg

Klasicismus v hudbě Také hudba se podřizuje racionalitě a snaze o přehlednost. Základem je sonátová forma, která ovládla symfonickou, komorní i koncertní tvorbu (sonáta, sonatina, symfonie, smyčcový kvartet, koncert pro sólový nástroj a orchestr). http://www.matysquartet.com/img/picture/1/014.jpg http://www.warble-entertainment.com/images/header/PianistsPianoPlayers.jpg http://latimesblogs.latimes.com/.shared/image.html?/photos/uncategorized/2008/12/12/santa_clarita_symphony.jpeg

Klasicismus - nástroje Orchestr byl obohacen o lesní rohy, trubky, tympány a klarinet. http://www.ludwig-drums.com/image/products/GrandSymTimpani.jpg http://www.zusbreznice.cz/php_aplikace/data/redakcniFoto_1092.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Clarinet.jpg http://www.zusbreznice.cz/php_aplikace/data/redakcniFoto_1061.jpg

Klasicismus – vídeňští klasikové Tři nejznámější skladatelé období klasicismu významnou část svého tvůrčího období působili ve Vídni. Období, v němž působili, se nazývá Vídeňský klasicismus. Joseph Haydn 1732 - 1809 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Haydn_portrait_by_Thomas_Hardy_(small).jpg Wolfgang Amadeus Mozart 1756 - 1791 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wolfgang-amadeus-mozart_1.jpg Ludwig van Beethoven 1770 – 1827 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Beethoven.jpg

Použité zdroje Obrázky – vše web [cit. 2012-01-02] : http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Classicism_door_in_Olomouc.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Warszawa_Teatr_Wielki.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:La_Madeleine_Paris.jpg http://www.libochovice.info/zamecky-park.php http://cz.prague-stay.com/lifestyle/clanek/168-stavovske-divadlo-cesky-klasicismus/ http://www.poradte.cz/volna-diskuze/11098-kapitol-klasicismus.html http://www.miss-pepper.cz/06/vzhuru-za-versailleskym-zamkem-s-uchvatnou-zahradou/ http://francie.svetadily.cz/clanky/Versailles-architektonicka-perla-Francie http://www.matysquartet.com/ http://latimesblogs.latimes.com/lanow/2008/12/santa-clarita-s.html http://www.warble-entertainment.com/wedding-music-and-bands/wedding-classical-acts/wedding-pianists-and-piano-player/ http://www.ludwig-drums.com/concert/profseries.php http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Clarinet.jpg http://www.zusbreznice.cz/odkazy-zajimavosti-hudebni-nastroje-trubka.cz http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Beethoven.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wolfgang-amadeus-mozart_1.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Haydn_portrait_by_Thomas_Hardy_(small).jpg Texty: http://cs.wikipedia.org/wiki/Klasicismus http://cs.wikipedia.org/wiki/Klasicismus_(hudba)