VŠE, CO JSTE KDY CHTĚLI VĚDĚT O DROGÁCH A BÁLI JSTE SE ZEPTAT

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DROGY.
Advertisements

TYPOLOGIE KLIENTŮ s kým se mohu v praxi setkat
DROGY a ŠKOLA POZNÁVÁNÍ NEBEZPEČÍ.
Drogy a jejich účinky MUDr. Jakub Minařík.
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
Poradenský proces v programech všeobecné primární prevence rizikového chování Markéta Exnerová Vedoucí Centra primární prevence Semiramis o.s. PPRCH 2009.
VY_32_INOVACE_VkZ Alkoholismus
DĚLENÍ DROG.
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Metodika výzkumu užívání návykových látek mezi mládeží v sociálně vyloučených lokalitách – pilotní ověření SocioFactor s.r.o. Chopinova 523/ Ostrava.
Legalizace měkkých drog.
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
VY_32_INOVACE_VkZ.8.15-Látky poškozující zdraví název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník – Člověk a zdraví -
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Drogy Výchova ke zdraví.
SOCIÁLNĚPATOLOGICKÉ JEVY
Patologické jevy v životě mladých
Drogová závislost.
Návykové látky, alkaloidy, drogy
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
..a co jste o nich nevěděli
Rizikového chování v dospívání
NÁVYKOVÉ LÁTKY.
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
„Hulda“ v terapeutické komunitě Josef Radimecký, Jakub Solčány AT Konference Měřín –
Projekt pro výuku rodinné výchovy v 9.ročníku.
Spojení občanských sdružení Laxus a Semiramis
Drogy a já Jméno: Třída: Datum:.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
NEBEZPEČÍ TOXIKOMANIE A PROMISKUITNÍHO ŽIVOTA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Závislost na nealkoholových drogách
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/3_ Téma: Drogové závislosti Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Zdravý životní styl v boji s návyky Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_12 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu PowerPoint Anotace Žáci se prostřednictvím.
 Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách  16-ti letí žáci 9-tých tříd, víceletých gymnázií, studenti a učni I ročníků různých středních škol.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová ZÁVISLOST A DROGY Drogy se vyrábějí i z léků. Nitrožilní aplikace drog.
Projekt,,NO DRUGS”. O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy.
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR ČESKÁ ASOCIACE STREETWORK sdružující nízkoprahové sociální služby NZDM a terénní prace s mládež: formy možné spolupráce s drogovými.
Ilegální drogy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Základní dělení drog Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Naše zařízení a služby o Terapeutická komunita ADVAITA v Nové Vsi o Centrum ambulantních služeb v Liberci o Program ambulantního poradenství o Doléčovací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
Zdroj obrázků: Sociálně patologické jevy společensky nežádoucí jevy.
Rizika ohrožující zdraví
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Drogy
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Pavla Chomynová Ladislav Csémy
Psychotropní látka (Též Psychoaktivní droga, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) 
Opiáty VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_OPIÁTY
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_DROGY Výchova ke.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Alkoholem a tabákem vše začíná
číslo: VY_32_INOVACE_14_10 číslo:
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Drogy Co je droga, účinky drog, druhy drog
Drogy Chemie ohrožuje zneužívané přírodní látky a návykové látky
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

VŠE, CO JSTE KDY CHTĚLI VĚDĚT O DROGÁCH A BÁLI JSTE SE ZEPTAT

KDO JSME A CO DĚLÁME Semiramis a Laxus o.s. Organizace poskytující sociální a adiktologické služby V současné době probíhá proces spojování Působnost ve 3 krajích – SK, KHK, PK 6 typů odborných služeb – PP, NZDM, KC, TP, AC, DSV Rok 2013 - ½ milionu IS; necelých 3000 klientů; 52 ZŠ a necelých 7000 žáků v programech PP

PROČ LIDÉ BEROU DROGY? Potřeba vyhnout se bolesti či nalézt zklidnění, ulevit si od bolesti fyzické, psychické. Patří sem bolest z prožívané nudy, z neuspokojení, bolest z pocitů odlišnosti od druhých, z nízkého sebehodnocení apod. Potřeba cítit se energický, výkonný, kompetentní, bezproblémový, zbavit se vnitřních zábran, dosáhnout euforie a radosti. Zapadnout, vyniknout, družit se, užít si… Potřeba překročení sebe sama, potřeba jednoty se sebou samým, s druhými, jednoty s Bohem apod.

ZÁKLADNÍ DĚLENÍ DROG

ZÁKLADNÍ DĚLENÍ DROG Legální x Nelegální Tvrdé x Měkké Podle účinku: Alkohol, tabák Konopné látky – Marihuana, Hašiš (THC) Halucinogeny /Psychedelika/ - LSD, houby, jedovaté rostliny Stimulační látky – Amfetamin, Pervitin, Kokain Opiáty /tlumivé/ látky – Heroin, Opium, Morfin, Subutex Těkavé látky – rozpouštědla, ředidla, lepidla Léky, Steroidy apod.

mladých lidí v Africe zapříčiní násilí přibližně 25% úmrtí mladých lidí v Africe zapříčiní násilí přibližně 25% úmrtí mladých lidí v ČR zapříčiní alkohol 6

100% dní v roce se děti přímo setkávají s kouřením cigaret děti poprvé okusí cigaretu průměrně v deseti letech devět z deseti kuřáků začne kouřit před 18tým rokem každé páté úmrtí v ČR je ovlivněno kouřením cigaret 7

25% úmrtí mladých lidí (15-29 let) 95% žáků poprvé užilo alkohol z rukou rodičů dvě třetiny dětí požily alkoholické nápoje před dosažením třinácti let věková hranice osob závislých na alkoholu se trvale snižuje 25% úmrtí mladých lidí (15-29 let) v ČR zapříčiní alkohol

60% žáků v případě bolesti hlavy sáhne po léku proti bolesti děvčata užívají léky proti bolesti přibližně dvakrát do týdne v drtivé většině děti dostanou léky od rodičů nadužívání léků vede k vážným zdravotním problémům 9

PŘÍČINY VZNIKU ZÁVISLOSTI Užívání drog rodiči, jejich trestná činnost. Nedostatečná či přehnaná péče rodičů o dospívající děti. Absence jednoho z rodičů. Špatná komunikace mezi rodiči a dospívajícím. Nedostatek jasných pravidel a jejich rozporuplné uplatňování. Nedostatečná pozornost vůči vrstevnickým vztahům dítěte a jeho zájmům. Nároky na předčasnou zralost dětí. Děti jako důvěrníci svých rodičů. Nadměrná volnost a liberální přístup. Nadměrná náročnost a kontrola. Manipulativní komunikace a vztahy. Řešení negativních emocí náhradním způsobem. Příliš časté či silné pocity studu či viny. Dítě jako nástroj neuspokojených ambic rodičů.

? co s tím dál

prevence ve škole ve škole společnosti společnosti začněme od sebe zavést systémový přístup! zavést systémový přístup! zapojme rodinu zapojme rodinu prevence působme vhodně ve škole působme vhodně ve škole represe změňme chování společnosti změňme chování společnosti

drogy ne! neautentičnost úhybné manévry pouze informace jednostranné co se neosvědčilo drogy ne! neautentičnost úhybné manévry pouze informace jednostranné informace

co se neosvedcilo tady a teď! trénink dovedností pravdivé informace co se osvědčilo co se neosvedcilo tady a teď! trénink dovedností pravdivé informace hledání alternativ zplnomocňování nekonfrontace vedení k zodpovědnosti

NEBOJTE SE a neváhejte včas POŽÁDAT O POMOC normativ společnosti VĚNUJTE svým dětem POZORNOST a začněte sami od sebe, pouze nemoralizujte společenský rituál NEBOJTE SE a neváhejte včas POŽÁDAT O POMOC spása proti bolesti 15

DĚKUJI ZA POZORNOST Bc. Miroslav Zavadil, DiS. +420 606 365 338, zavadil@os-semiramis.cz Semiramis a Laxus o.s. www.os-semiramis.cz www.laxus.cz