VIDEOKONFERENCE a její použití ….. jeden obraz je více než tisíc slov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
™. ™ Zprovoznění zařízení a zahájení jejich řízení během několika minut.
Advertisements

Webkamera A její využití.
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Metropolitní síť. Co přináší metropolitní síť obcím  Pokrytí požadavků občanů na moderní technologie  Jistota dobrého rozhodnutí – možnost rozšíření.
koncepce rozvoje IT učeben ve škole
Hardwarové vybavení počítače
Vstupní zařízení Vstupní zařízení je hardware, kterým počítač nebo jiný přístroj pořizuje data. Obvykle slouží jako součást uživatelského rozhraní, může.
S YTÉMOVÁ INTEGRACE Ing. Jiří Šilhán. S YSTÉMOVÁ INTEGRACE Jedná se o přístup, který přispívá k integraci nesourodých výpočetních systémů. Vyplývá ze.
HARDWAROVÉ POŽADAVKY NA MULTIMEDIÁLNÍ POČÍTAČ
Základy počítačů a kancelářský software
ZÁKLADNÍ DESKA.
Online jazyková výuka v praxi. rychlost srozumitelnost efektivita Přenos informací.
Komunikační systém lokalit HN v ploše Ing. Stanislav Borecký 30. října 2006.
je hardware, kterým počítač pořizuje data.
Z ČEHO SE POČÍTAČ SKLÁDÁ
VY_32_INOVACE_06 - Popis místnosti
Výstupy z GIS Pojmy a typy výstupů, aneb pro koho, co a jak Ing. Jiří Fejfar, Ph.D.
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Hardwarové vybavení počítače
Druhy Počítačů.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Power Point– úvod Ing. Bohumil Bareš.
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
INFORMATIKA 8 Videosekvence, webkamera III2 – I8- 20.
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
Síťové karty Eva Zdráhalová 4. Z. Obsah prezentace 1. Role síťové karty Příprava dat 5 3. Posílání a kontrola dat Volby konfigurace.
1 iptelefonie denis kosař. 2 obsah Co je ip-telefonie Jak to funguje Protokoly Kodeky Jak to použít Skype Zdroje.
Typy elektronické komunikace
Michaela Vařechová Videokonference Předmět: 3MA381 Vypracovala: Michaela Vařechová.
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
ISDN a jeho využití Petra Sedlinská 4.I.
Thang Bui Toan 4.B. Co je software ?  Software je něco, co není hardware  je programové vybavení počítače (sada všech počítačových programů umístěných.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Zvuková karta rozšiřující karta (v provedení ISA nebo PCI) do sběrnice základní desky zajišťující zvukový vstup a výstup někdy bývá přímo integrována na.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
POWER LINE – PLC (POWER LINE COMMUNICATION)
Budoucnost multimediálních přenosů a digitálních vysílání ve státní správě a samosprávě Doc. RNDr. Milan BERKA, CSc.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Multimediální elektronická komunikace
Remote Control Ondřej Procházka XD39NUR. Remote Control  Aplikace slouží ke vzdálenému ovládání videokonference z mobilních zařízení  Android 4+  Základní.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Stručný přehled © 2012 Microsoft Corporation. Všechna práva vyhrazena. Lync Web Appu Připojení ke schůzce v Lyncu pomocí zvuku počítače Pokud nemáte Lync.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: USB zařízení Číslo DUM: III/2/VT/2/1/17 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Jiné typy počítačů Číslo DUM: III/2/VT/2/1/19 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Principy funkce počítače (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Projekt „ Vzdělávání dotykem“ CZ.1.07/1.3.00/ DIDAKTIKA ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ S ICT Autor: Mgr. Vendulka Vorlová.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
1 Televizní obraz Digitální záznam Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
Mgr. Roman Nedorost STAVBA PC Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VoIP – internetová telefonie Technická řešení © Mgr. Petr Loskot
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
Fyzická vrstva (PL) Techniky sériové komunikace (syn/asyn, sym/asym ) Analogový okruh (serial line) Přenos v přeneseném pásmu (modem) Digitální okruh.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
„Multimediální vybavení ZŠ Dvorského“ Datum zahájení projektu: Datum ukončení projektu: Doba trvání projektu: 21,4 měsíce Celkové.
NEPOČÍTAČE – DALŠÍ DIGITÁLNÍ PŘÍSTROJE. OBSAH 1) Počítače Počítače 2) Pojem „digitální“ Pojem „digitální“ 3) Využití dig. technologií ve spotřební elektronice.
Základní deska. Základní deska (anglicky mainboard či motherboard) představuje základní hardware většiny počítačů. Hlavním účelem základní desky je.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Porty a rozhraní Markéta Koubíková.
2N® Indoor Touch.
Inf Princip streamování videa a hudby
Multiprotocol Label Switching (MPLS)
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Sytémová integrace Ing. Jiří Šilhán.
Název: VY_32_INOVACE_ICT_5B_12 Škola:
Autor: Mgr. Václav Chvál
Transkript prezentace:

VIDEOKONFERENCE a její použití ….. jeden obraz je více než tisíc slov

Co to vlastně videokonference je? Schůzky tady a tam, školení v cizině - Chicago, Paříž, New York, London.... Jak má být člověk na tolika místech? Cestování, peníze, únava, zpoždění, počasí…. Bylo by hezké se těmto problémům vyhnout? Řešením je implementace moderního videokonferenčního systému. Možnost jednání přes kontinenty a časové pásma a to pořád ze své kanceláře s videokonferenčním systémem na světě a ještě stihnete večeři…...

Předpoklady videokonferencí Hlavním předpokladem je multimediální počítač s příslušnými periferiemi - dostatečná grafická karta, zvuková karta, mikrofon, reproduktory, digitální kamera nebo běžná videokamera – ta musí mít ale speciální videokartu, která připojení kamery umožní). Na počítači musí být speciální software (videokonferenční aplikace – např. CU – SeeMe) Rychlost sítě vyžaduje alespoň 28,8 kbps.

Zde můžete vidět první dokumentární kameru potřebnou pro videokonferenci

Komu slouží videokonference? Videokonference nejsou vyhrazeny jen pro personální komunikaci, ale nalezly i další možnosti uplatnění: vzdálený dohled nebo o design různých výrobků, které je rychlejší a účinnější vidět než je zdlouhavě popisovat v lékařské praxi, kdy lze ihned přenášet rentgenové snímky nebo obrázky z mikroskopu či jiných přístrojů. ve školství slouží především pro sledování vzdálené přednášky, k přípravě a prezentaci referátů, k efektivní diskusi....

Typy videokonferencí ISDN videokonference, jakožto koncová zařízení, lze typicky rozdělit do třech základních skupin: a) Videotelefony b) Desktop videokonference c) Kompaktní systémy

Standardy videokonferencí Aby spolu mohla komunikovat zařízení od různých výrobců, musí odpovídat určitým standardům. Tři základní ITU standardy jsou: a) H.320 b) H.323 c) H.324

Videokonferenční místnost Optimální je velká místnost bez oken a druhá místnost pro techniky a hardware. Vstupní dveře nesmí být umístěny ve stěně naproti videokonferenci. Stůl, u kterého se konferuje, musí být umístěn tak, aby kamera mohla zabírat současně alespoň tři osoby. Elektrické napájení videokonference a dalších souvisejících zařízení je vhodné zálohovat pomocí UPS. V místnosti by měl být také dostatečný počet zásuvek pro notebooky a další zařízení.

Videokonference mezi více uživateli Dříve bylo možné videokonferovat pouze mezi dvěma účastníky. Dnes se již běžně pořádají videokonference mezi velkým počtem účastníků, kteří mohou vidět, slyšet a sídlet dokumenty navzájem. Tato možnost ještě více zproduktivňuje práce a zvyšuje schopnost komunikovat s partnery z jiných pracovišť nebo měst i zemí.

Problémy s videokonferencemi Protože jsou videokonference, hlavně její nastavení a spojení s dalším účastníkem, celkem složitá záležitost, chtěla bych popsat alespoň pár příčin proč tomu tak je. I přesto, že výrobci těchto zařízení se snaží všemožně usnadnit jejich konfiguraci a používání, podle statistik, přibližně 30% multimediálních volání po síti ISDN s použitím standardu H.320 má problémy při sestavování spojení.

Příčiny problémů Hlavní příčinou problémů je ta skutečnost, že komunikující zařízení nemají stejné identické nastavení, tedy šířku pásma, obrazové rozlišení, počet obrázků za sekundu. Toto vše musí být u každého zařízení vstupujícího do videokonference stejné. Tedy muselo být, dnes již toto není podmínkou, ale často se díky tomu spojení nepodaří navázat. Uvedení všech parametrů do všech terminálů se u větších konferencí neobejde bez odborných zásahů technika.

Další problémem je různorodá interpretace doporučení ITU Další problémem je různorodá interpretace doporučení ITU. Ke standardu pro ISDN (H.320) se často přidává ještě H.323 pro sítě LAN a dnes také H.321 pro ATM. Každý z těchto protokolů má ještě na výběr mezi různými kodeky pro kompresi audia a videa. Mnohé MCU nedokáží správně interpretovat všechny varianty a přepíná účastníky videokonference do standardních, kvalitativně nižších protokolů a kodeků. Jednoduše shrnuto – kvalita komunikace je pak dána nejslabším konovým zařízením.

Obsah: 1. Úvod 2. Co to vlastně videokonference je? 3. Předpoklady videokonferencí 4. První dokumentární kamera 5. Komu slouží videokonference 6. Typy videokonferencí 7. Standardy videokonferencí 8. Videokonferenční místnost 9. Videokonference mezi více uživateli 10. Problémy 11. Příčiny probémů

Vypracovala: Hana Štosová Třída: 4. Z Datum vypracování: 13 Vypracovala: Hana Štosová Třída: 4. Z Datum vypracování: 13. dubna 2003 Použitý materiál: internet