Aldehydy a ketony.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

Karbonylové sloučeniny
START Zdeňka Šetková ZŠ Masarykova, Ostrov.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: Chemie Ročník: 9.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Alkoholy.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Estery.
Identifikace vzdělávacího materiálu
Karbonylové sloučeniny Chemie 9. ročník Mgr. Daniela Ponertová.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Struktura organických látek
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Karbonylové sloučeniny
ALDEHYDY A KETONY.
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
ALDEHYDY A KETONY Deriváty uhlovodíků
Kyslíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 28
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Nejdůležitější produkty organické chemie
Karbonylové sloučeniny
Názvosloví organických sloučenin
Alkoholy skupinou -OH atom (y) vodíku ( H )  jsou organické látky, ve kterých je.
Karbonylové sloučeniny
Nenasycené uhlovodíky alkeny a alkyny
VY_32_INOVACE_10 - DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ALDEHYDY KETONY Vlastnosti Zástupci Formaldehyd Acetaldehyd
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: ORGANICKÁ CHEMIE Pořadí šablony a sada:
Aldehydy názvosloví CH-2 Organická chemie, DUM č. 6 Mgr. Radovan Sloup
Karbonylové sloučeniny
Nejznámn ě jší karboxylové kyseliny Obrázek č.1 Obrázek č.15.
Karbonylové sloučeniny = aldehydy a ketony VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Kyslíkaté kyseliny.
VY_32_INOVACE_07.3/01 ZÁKLADNÍ ŠKOLA JABLONEC NAD NISOU, 5. KVĚTNA 76, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE KARBONYLOVÉ SLOUČENINY Chemie 9. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nejvýznamnějšími aldehydy a ketony,
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_112_Alkyny AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
NÁZVOSLOVÍ KARBONYLOVÝCH SLOUČENIN
Karbonylové sloučeniny
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Karbonylové sloučeniny
RZ ROZDÍLY: ALDEHYDY Obsahují kyslík (dvojná vazba =) na prvním nebo posledním uhlíku KETONY Obsahují kyslík (dvojná vazba =) na některém.
— C — ║ O AldehydyKetony — C — ║ O — C — ║ O H R RR´R´  obsahují KARBONYLOVOU skupinu.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Tento projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu a rozpočtu hl. města Prahy v rámci Operačního programu Praha Adaptabilita. Praha &
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Deriváty uhlovodíků Uchovávání ve formaldehydu Aceton Extrakt z hořkých.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9
Aldehydy, ketony VY_32_INOVACE_24_478
Ch_041_Deriváty uhlovodíků_Aldehydy Autor: Ing. Mariana Mrázková
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Karbonylové sloučeniny
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
DERIVÁTY 3. aldehydy, ketony
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - hydroxyderiváty
ALDEHYDY A KETONY chemie 9. ročník. ALDEHYDY A KETONY chemie 9. ročník.
Karbonylové sloučeniny
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Deriváty uhlovodíků.
Aldehydy a ketony Eva Urválková Lucie Vávrová
Karbonylové sloučeniny
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
Transkript prezentace:

Aldehydy a ketony

Aldehydy a ketony patří mezi karbonylové sloučeniny 1 2 3 Karbonylové sloučeniny jsou kyslíkaté deriváty uhlovodíků, které obsahují karbonylovou skupinu (obr.1 ). V organické chemii je samotná karbonylová skupina obsažena v aldehydech (obr. 2) a ketonech (obr. 3). Úkol 1: Napiš podle obrázků 2 a 3, jaký je rozdíl mezi aldehydem a ketonem:

Kontrola úkolu 1 Aldehydy mají karbonylovou skupinu na konci uhlíkového řetězce, ketony ji mají uprostřed uhlíkového řetězce.

Názvosloví karbonylových sloučenin 4 5 6 HCHO CH3–CHO CH3–CO–CH3 Systematické názvy aldehydů se tvoří z kmene názvů uhlovodíků, od nichž jsou odvozeny přidáním koncovky -al. U ketonů se k názvu uhlovodíků přidává koncovka -on. Triviální název tvoří kmen mezinárodního názvu kyseliny + koncovka aldehyd. Úkol 2: Napiš názvy karbonylových sloučenin na obrázcích 4, 5, 6:

Kontrola úkolu 2 Obrázek 4: methanal (formaldehyd) Obrázek 5: ethanal (acetaldehyd) Obrázek 6: propanon (aceton)

Methanal Methanal (formaldehyd), HCHO je bezbarvý plyn, ostrého 7 8 9a 9b 10 Methanal (formaldehyd), HCHO je bezbarvý plyn, ostrého zápachu. Je toxický, žíravý a karcinogenní! V praxi se používá jeho 40% roztok – formalín (obr. 8 vlevo). Úkol 3: a/ Co se stane s roztokem bílku (9a) po přilití formalínu (9b): b/ Kde se můžeš setkat ve škole se zředěným roztokem formalínu (obr. 10):

Kontrola úkolu 3 a/ Po přilití formalínu dojde ke srážení roztoku vaječného bílku. b/ V kabinetu přírodopisu. Zředěny roztok formalínu se používá ke konzervaci biologických preparátů.

Ethanal Ethanal (acetaldehyd), CH3–CHO je bezbarvá, hořlavá 11 12 Ethanal (acetaldehyd), CH3–CHO je bezbarvá, hořlavá kapalina štiplavého zápachu. Snadno polymerizuje na metaldehyd. Ten lze použít jako tuhý podpalovač (suchý líh) do lihových turistických vařičů (obr. 12).

Nejznámější z ketonů Propanon (aceton), CH3–CO–CH3, je vysoce hořlavá 13 14 15 Propanon (aceton), CH3–CO–CH3, je vysoce hořlavá a dráždivá látka (obrázek 14 vpravo). Je výborným ředidlem barev (obr.15) a rozpouštědlem některých lepidel. Produkty reakce acetonu s halogeny mají slzotvorné účinky.

Úkol 4: Zopakuj si názvosloví: CH3OH, HCHO, CH3Cl, CH2=CH-CHO, CH3-CH2-CO-CH3, CH3-CH2-CH2OH, a/ Z uvedených sloučenin vyber aldehydy a ketony: b/ Pojmenuj vybrané aldehydy a ketony: c/ Pojmenuj i ostatní sloučeniny:

Kontrola úkolu 4 a/ HCHO, CH2=CH-CHO, CH3-CH2-CO-CH3 b/ methanal, propenal, butanon c/ CH3OH – methanol CH3Cl – monochlórmethan CH3-CH2-CH2OH – propanol

Seznam použitých obrázků: Obrázek 1: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Carbonyl_Group_V.2.png Obrázek 2: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aldehyd_-_Aldehyde.svg Obrázek 3: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Acetaldehyde-2D-flat.png Obrázek 4: Dostupný pod licencí public domain na www: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/97/Formaldehyd_- _Formaldehyde.svg/500px-Formaldehyd_-_Formaldehyde.svg.png Obrázek 5: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Keton.png Obrázek 6: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Acetone-2D-flat.png Obrázek 7: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Formaldehyde-3D-vdW.png Obrázek 11: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Acetaldehyde-3D-vdW.png Obrázek 13: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Acetone-3D-vdW.png Obrázek 15: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Acetona.jpg Ostatní obrázky pochází z vlastních zdrojů. Mgr.Vaněk Vlastimil, autor