Jižní Asie Se rozkládá na poloostrově Přední Indie a v přilehlých regionech a ostrůvkách v Indickém oc. Tvoří ji Indická tabule, která se připojila v III.horách.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jižní Asie VY_32_INOVACE_4.1.Ge2N.11/Mč VY_32_INOVACE_2.2.NJ2.01/Ng
Advertisements

ASIE – OBYVATELSTVO A HOSPODÁŘSTVÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jižní Asie Autor: Mgr. Marian Solčanský
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
Demografické charakteristiky kontinentu
Jižní Asie a indie.
INDIE Andrea Stejskalová.
VY_32_INOVACE_ 10 Asie - Jihozápadní Asie
Jižní Asie Přibližná mapa Jižní Asie.
VY_52_INOVACE_03/2/13_ZEMĚPIS J a JV Asie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: III/2 – Inovace.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Indie.
Oficiální název: Malajsijská federace Hlavní město: Kuala Lumpur Rozloha: km2 Počet obyvatel: 24,5 mil. (2002) Oficiální jazyk: Malajština (Bahasa.
VY_32_INOVACE_07 Asie - obyvatelstvo
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_179 Názevindie Téma hodinyStáty jižní.
VÝCHODNÍ AFRIKA POLOHA,ROZLOHA:
USA United States of America
VY_32_INOVACE_14 Asie - Jihovýchodní Asie
JIHOVÝCHODNÍ ASIE.
ČÍNA – ŘÍŠE STŘEDU rozloha Číny je asi 9,5 mil. km² (4.největší stát)
OBYVATELSTVO ASIE.
Vyplňuje střed Asijského kontinentu východně od Kaspického moře.
JIŽNÍ ASIE zaujímá celý poloostrov Přední Indie patří sem:
AUSTRÁLIE.
Jižní Asie Anotace Prezentace zpracovává informace o regionu Jižní Asie i jednotlivých státech této oblasti. Obsahuje mapy, fotografie a křížovku. Autor.
VY_32_INOVACE_12 Asie - Jižní Asie
JIŽNÍ ASIE.
JZ Asie Zahrnuje oblast Malé Asie, Arabského poloo., kolem Perského zálivu mezi Středozemním, Černým mořem a Indickým oc. Arabský štít, který tvoří nejstarší.
Indie.
Mimoevropské regiony – Jižní Asie – Indie
JIŽNÍ AFRIKA POLOHA,ROZLOHA:
Identifikátor materiálu: EU
předprvohorní platforma – konsolidované části zemsk.kůry
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Jižní Asie.
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Přírodní podmínky Asie
Asie Indie. Jižní Asie Indický subkontinent Indie, Nepál, Srí Lanka a Maledivy Architektura, (hinduistická, budhistická a mughalská), velehory, exotika.
INDIE.
VY_32_INOVACE_13 Asie - Jižní Asie - pracovní list
Obyvatelstvo a sídla.
JIŽNÍ ASIE Indický subkontinent.
Jižní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Šárka Hájková NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_Z7_OBYVATELSTVO ASIE TÉMA: Obyvatelstvo Asie Obyvatelstvo.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Indie Tadž Mahál hinduismus.
Klepněte pro vložení textu ASIE. Eurasie Jedna velká pevnina = Eurasie Proč se dělí na Evropu a Asii? Hranice mezi Evropou a Asií: Ural – Kaspické moře.
ANOTACE Materiál je určen k získání znalostí o jižní Asii a následně k procvičení a upevnění získaných poznatků. V úvodní výkladové části se žáci seznámí.
AFRIKA VY_32_Inovace_01TR-1 autor : Mgr. Trčková Ivana ZŠ a MŠ Nedašov.
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_9.ročník 14_Východní Asie Autor: Mgr. Jana Štruncová Anotace: Prezentace.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_JIŽNÍ ASIE ROČNÍK: 7. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Afrika.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
INDIE (Indická republika)
Nejlidnatější světadíl
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
JIŽNÍ ASIE AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_23_16_Z7_Skála
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_JIŽNÍ ASIE
VY_32_INOVACE_49A_Jižní Asie
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10 Světadíly
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
13. JIŽNÍ AMERIKA ANDSKÉ STÁTY VY_32_INOVACE_12_Z5
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Periferie světa, nebo sídlo budoucí velmoci?
Pobřeží slonoviny Stát ve střední Africe, na pobřeží Guinejského zálivu Rozloha – km2 Počet obyvatel – 23,7 mil obyvatel (2016) Státní zřízení.
VY_32_INOVACE_142_Státy jižní Asie
Pákistán (Islamabád) Zaostalé zemědělství Zm. pl. Islám Karáčí Indus
Transkript prezentace:

Jižní Asie Se rozkládá na poloostrově Přední Indie a v přilehlých regionech a ostrůvkách v Indickém oc. Tvoří ji Indická tabule, která se připojila v III.horách k Asii. Touto kolizí vzniklo nejvyšší pohoří světa – Himaláj, jejichž ledovce zásobují prameny největších řek Jižní Asie. Převládá tropické a subtropické klima při pobřeží a návětrných svazích hor vlhké (letní vláhonosné monzuny), ve vnitrozemí sušší. Typické jsou monzunové lesy a tropické deštné lesy, v sušších oblastech savany a suché stepi, na Z pouště a polop.

Region J Asie patří k nejlidnatějším na světě (Indie 1,2 mld Region J Asie patří k nejlidnatějším na světě (Indie 1,2 mld., Pákistán 176 mil., Bangladéš 156 mil., Afgánistán 33,6 mil.). Etnická, náboženská a jazyková rozmanitost je obrovská. Zastoupeny jsou všechny světová náboženství – hinduismus, islám, buddhismus, křesťanství. Obyvatelstvo žije převážně na venkově a živí se většinou zemědělstvím (rýže, kukuřice, proso, sója, bavlník, cukr.tř., čajovník a kaučukovník). Velkoměsta patří mezi nejpřelidněnější na světě.

Státy Jižní Asie jsou: Pákistán, Indie, Bangladéš, horské státy Nepál a Bhútán, ostrovní státy Srí Lanka a Maledivy

INDIE Počtem obyvatel 2.největší země světa (1,2 mld.) rozlohou 7. , se řadí mezi rozvojové země. Potýká se s řadou problémů, které ji hospodářsky brzdí: místy extrémní klimatické podmínky (extrémní srážky, sesuvy půd, sucha...) vysoká porodnost 1,5 %(za několik desetiletí předstihne počtem ob. Čínu) nízká vzdělanost (hlavně žen) nedostatečná infrastruktura (dopravní, energetická..) zadluženost drobných zemědělců kastovní systém....

Obyvatelstvo: Údolí Gangy a Brahmáputry patří mezi nejhustěji zalidněné regiony světa (nejméně osídlené jsou pouštní, polopouštní a vysokohorské oblasti) Většina obyvatel (70%) žije na venkově a živí se zemědělstvím – dochází však zároveň k růstu počtu a přelidněnosti velkoměst.

ETNICKÉ, NÁBOŽENSKÉ složení obyvatel je velice pestré ETNICKÉ, NÁBOŽENSKÉ složení obyvatel je velice pestré. Převažují Indové (indoevropané), kteří vyznávají hinduismus, na jihu Drávidové (původní obyv.subkont, smíšená rasa B/Č.), kteří vyznávají většinou hinduismus, méně buddhismus a islám. Jazyková struktura je mnohem složitější, známo je přes 800 jazyků a dialektů. Nejrozšířenější je hindština, úředním jazykem v celé Indii je angličtina

Hospodářství: rozvojová zemědělsko-průmyslová země sen značným surovinovým potenciálem (Uhlí, železná ruda, mangan...) Průmyslové oblasti se nachází v blízkosti míst těžby a v přístavních městech (v posledních letech se vláda snaží o decentralizaci průmyslu). Málo rozvinuté zemědělství, v němž převažují malorolníci, produkuje pšenici, proso, rýži, bavlník, citrusy a banány, čaj, kávovník a kaučukovník, tabák...

Největší stavy krav na světě nejsou z náboženských důvodů využívány. Indie vede spory o hranice s Pákistánem (Kašmír). Obě země se řadí mezi jaderné velmoci.

Bombaj

Kalkata

Pákistánské děti na hřišti v Karáčí

Prázdnější ulice v Karáčí