Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝCHODNÍ AFRIKA POLOHA,ROZLOHA:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝCHODNÍ AFRIKA POLOHA,ROZLOHA:"— Transkript prezentace:

1 VÝCHODNÍ AFRIKA POLOHA,ROZLOHA:
Státy na východě světadílu mezi Etiopskou vys.,Východoafric. vys. a Indickým oc. Patří sem státy: KEŇA, TANZÁNIE, UGANDA, RWANDA, BURUNDI, ETIOPIE, ERITREA, DŽIBUTSKO, Rozloha mil km2 GEOLOGIE: předprvohorní platforma výrazně změněná tektonickými pohyby částí litosf.desek ( Africké a Somálské) s průvodními jevy častého vulkanismu a zemětřesení. POVRCH: jedná se o nejvyšší region Afriky – převažují hornatiny s prům.výškou nad 1000 m n.m. s nejvyšším pohořím Kilimandžáro. Region je na V ohraničen Velkou africkou příkopovou propadlinou zatopenou částečně vodou (hluboká jezera – Tanganika, Malawi) a se sopkami v okolí. KLIMA: ovlivněno výrazně 1) nadmořskou výškou (s narůstající výškou přibývá srážek) 2) atmosférickou cirkulací (převládající směry větrů) JZ (suché) a JV(vlhké) pasáty 3) mořskými proudy (Somálský, Mosambický) Převládá tropické vlhké (pasátové) se střídáním letního období dešťů a suché zimy. Pobřeží Somálského poloo. a Rudého m. jsou velmi suchá.

2 KLIMA: ovlivněno výrazně
1) nadmořskou výškou (s narůstající výškou přibývá srážek) 2) atmosférickou cirkulací (převládající směry větrů) JZ (suché) a JV(vlhké) pasáty 3) mořskými proudy (Somálský st., Mosambický tep.) Převládá tropické vlhké (pasátové) se střídáním letního období dešťů a suché zimy. Pobřeží Somálského poloo. a Rudého m. jsou velmi suchá.

3 VODSTVO: Většina území odvodňována do Indic oc., jen malá část do Atlantiku (Nil). Pro obyvatelstvo mají velký význam Velká jezera (Ukerewe, Tanganika, Malawi). ROSTINSTVO: převládají savany, ve vyšších nadm.výš.vystřídány tropickými poloopadavými lesy. ŽIVOČIŠSTVO: typické pro savany (nosorožec, zebra, buvol, antilopy, hyena, šakal, sup, lev, gepard, krokodýl, …nespočet druhů hmyzu – termiti, sarančata…)

4 OBYVATELSTVO: V 9 nezávislých zemích žije mil. ob. (prům
OBYVATELSTVO: V 9 nezávislých zemích žije mil.ob. (prům.hustota zalidnění ob/km2) Nehustěji osídleny vyšší nadmořské výšky, nejméně suché oblasti (Somálský poloo.) Přírůstek ob. je vysoký % za rok. Střední délka života je nízká, roku (nedostatečná výživa a lékařská péče, špatné hygienické podmínky života). Podíl městského obyvatelstva roste, ale stále převažuje vesnické osídlení. Největší velkoměsta čítají do 5 mil.ob. Většina obyv. pracuje v zemědělství. Jih úz osídlili Bantuové, na severu převažují Somálci. Jinak je oblast etnicky velmi pestrá (částé ozbrojené konflikty). Míšení křesťanství a islámu přináší řadu konfliktů.

5 HOSPODÁŘSTVÍ: Zaostalé. K zemědělství se využívají občasné pastviny (většina území) a jen malá část je intenzívně využívána k plantážnictví (kávovník, banánovník, tabák, čajovník). V pralesech Etiopie těžba kvalitního dřeva. V jezerech rybolov. Nerostné bohatství: Žádné významné ložiska Průmysl: zpracovatelský (potravinářský) Turistický ruch v NP přináší do stát.pokladen nemalé zisky (Keňa, Tanzánie) – dalšímu rozvoji brání nedostatečné služby a politický neklid. Dopravně jsou nejdostupnější hlavní hospodářské centra, hustota a kvalita železnič. a silnič. sítě je nedostatečná a brání dalšímu hospodářs. rozvoji. V odlehlých místech převažuje primitivní doprava s využitím lidské a zvířecí síly (mezci, povozy).

6

7 Kilimanžáro


Stáhnout ppt "VÝCHODNÍ AFRIKA POLOHA,ROZLOHA:"

Podobné prezentace


Reklamy Google