Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JIŽNÍ AFRIKA POLOHA,ROZLOHA:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JIŽNÍ AFRIKA POLOHA,ROZLOHA:"— Transkript prezentace:

1 JIŽNÍ AFRIKA POLOHA,ROZLOHA:
státy ležící na jih od 10°s.z.š.: ANGOLA, NAMÍBIE, JIŽNÍ AFRIKA, LESOTHO, SVAZIJSKO, BOTSWANA, ZAMBIE, ZIMBABWE, MOSAMBIK, MALAWI, MADAGASKAR (+ostrův.státy v Indic oc.) Rozloha mil km2 GEOLOGIE: předprvohorní platforma – konsolidované části zemsk.kůry rozlámané na bloky a omlazené pozdějšími vertikálními pohyby (pánve, hrástě, příkopy), na J II.-horní pohoří (Dračí hory) POVRCH: pobřežní nížiny na V, převažují vrchoviny s řadou pánví a plošin KLIMA: Tropické vlhké a suché v závislosti na proudění vzduchu a mořských proudech, V pobřeží deštivější, Z a střed oblasti velmi suché (Benguelský studený proud), jižní cíp Afriky subtropy

2 VODSTVO: Oblast patří k úmoří Indického oc., kam se vlévá většina řek (největší z celého regionu Zambezi) a menší část úmoří Atlantiku (Orange). Nemalou část území tvoří bezodtoké oblasti (Okawango). Ze severu sem pokračuje Východoafrická příkopová propadlina s tektonickým jez. MALAWI. ROSTINSTVO: na Z a středu území pouštní a polopouštní rostlinstvo (Namíb, Kalahary), na zbylém území rozsáhlé savany. ŽIVOČIŠSTVO: nosorožec, zebra, buvol, antilopy, hyena,šakal, sup, lev, gepard, krokodýl, …nespočet druhů hmyzu – termiti, sarančata a plazů – leguán, hroznýš…)

3 OBYVATELSTVO: V 11 nezávislých zemích žije 290,6 mil. ob. (prům
OBYVATELSTVO: V 11 nezávislých zemích žije 290,6 mil.ob. (prům.hustota zalidnění 63,5 ob/km2 nevypovídá a nerovnoměrném rozmístění ob. - nehustěji osídleno V pobřeží, nejméně střed a Z (Nigérie 146 ob/km2, Středoafric.rep 7 ob/km2,Gabon 6 ob/km2). Přírůstek ob. Je vysoký % za rok. Střední délka života je nízká, roku (nedostatečná výživa a lékařská péče, špatné hygienické podmínky života). Podíl městského obyvatelstva roste, ale stále převažuje vesnické osídlení. Největší velkoměsta Luanda (Angola),Pratoria (JA),Maputo (Mosambik) mají do 5 mil ob. Většina ob.je černošského původu (Bantuové, Křováci a Hotentoti v polopouštích), kteří vyznávají animistic nábož. a křesťanství.

4 HOSPODÁŘSTVÍ: Zaostalé, kromě JA, KTERÁ JE PRŮMYSLOVĚ NEJVYSPĚLEJŠÍ ZEMÍ Afriky. K zemědělství se využívají občasné pastviny a na JA i louky (skot, ovce), orné půdy je nedostatek - pobřežní nížiny při ústí Zambezi (rýže, kukuřice, tabák) Intenzivně využívaná je půda JA – vyspělé zemědělství. V subtropech se pěstují citrusy, zelenina a vinná réva Nerostné bohatství: Obrovské zásoby, nejvíce JA (č.uhlí, uran, Fe, Cr, Mn,Au, Pt, diamanty), Cu v tzv. měďném pásu od Konžské dem.rep. po Zimbabwe. Průmysl: těžební, zpracovatelský (potravinářský) Dopravně jsou nejdostupnější hlavní hospodářské centra, hustota a kvalita železnič. a silnič. sítě je nízká a brání dalšímu hospodářs. rozvoji. V odlehlých místech převažuje primitivní doprava s využitím lidské a zvířecí síly.


Stáhnout ppt "JIŽNÍ AFRIKA POLOHA,ROZLOHA:"

Podobné prezentace


Reklamy Google