Domácí účetnictví, systém hospodaření

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční trhy Finanční trh – specifický trh se specifickým zbožím = penězi Struktura Peněžní trh – především krátkodobé vklady a úvěry (do 1 roku) Kapitálový.
Advertisements

PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Hospodaření domácnosti Rodinný rozpočet
Finan č ní plán – rozpo č et domácnosti I VY_62_INOVACE_1_2_05 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Finanční plán.
Produkty finančního trhu
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
VY_32_INOVACE_ Osobní finance.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
PLATEBNÍ STYK - příkaz k úhradě, složenka, platební karta
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.2.4.
POJIŠTĚNÍ Mgr. Michal Oblouk.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Pojištění Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Hotovostní a bezhotovostní platební styk 1) Význam a formy platebního styku, klady a zápory 2) Hotovostní platební styk 3) Bezhotovostní platební styk.
Bankovní operace.
Ing. Lucie Kratochvílová
Rozumíme penězům Buštěhrad Projekt Rodina Splátkova  Sociální postavení  Ekonomická situace  Příjmy  Výdaje  Finanční produkty / stavební.
POJIŠTĚNÍ Základní pojmy Rizika a změny v rozpočtu domácností Typy pojištění Pojišťovna.
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
VY_62_INOVACE_1_2_07 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Zajištění rizik.
HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTI.
DEFINICE CÍLŮ A PRIORIT KALKULACE ZDROJŮ INVESTOVÁNÍ SPOŘENÍ INFLACE-KUPNÍ SÍLA PENĚZ TYPICKÉ CÍLE FINANČNÍHO PLÁNOVÁNÍ RIZIKA Finanční plánování – cesta.
OSOBNÍ (RODINNÉ) HOSPODAŘENÍ – ZÁKLADNÍ POJMY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Finanční plán – rozpočet domácnosti II
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vypracovala Nelly Bočková
Rozpočet domácnosti VY_32_INOVACE_ 19 Mzda, pracovní podmínky.
Rozpočet domácnosti Název školy
Krátkodobý finanční majetek Bankovní účty Krátkodobé bankovní úvěry
Účetnictví kapitola: deník příjmů a výdajů u neplátce dph, plátce dph
Finanční trh. finanční trh nabídka a poptávka peněz, cenných papírů a dalších forem kapitálu nabídka a poptávka peněz, cenných papírů a dalších forem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_03_Majetek a závazky domácnosti TEMA:Finanční.
Název: Finanční trh a některé jeho produkty Autor: Ing. Luboš Janovský Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Finanční produkty Ročník:3.
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Mzda. právní předpisy zákoník práce zákoník práce nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o nejnižších úrovních.
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk. ROZPOČET seznam veškerých plánovaných výdajů a příjmů porovnání pravidelných příjmů a výdajů, rozdělování a užití peněz druhy:
Platební styk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
S K ARTA. Jedná se o platební kartu od České spořitelny sKartu postupně obdrží všichni klienti, kteří pobírají sociální dávky a podporu v nezaměstnanosti.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Finanční gramotnost v praxi Ing. Ludmila Tkáčová CZ.1.07/3.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
ZPŮSOBY PLACENÍ – platební styk
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
EU_62_B_sada 1_07_M_Účet_Poliačíková
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
RODINNÝ ROZPOČET (PŮJČKA, HYPOTÉKA)
Transkript prezentace:

Domácí účetnictví, systém hospodaření Eva Sedlaříková, Eva Adolfová, Kateřina Kudrová

Rodinný rozpočet Umožňuje efektivně spravovat rodinné finance Potřebuje ho téměř každý bez ohledu na finanční situaci rodiny Umožňuje přehodnocování a přizpůsobení výdajů

Domácí účetnictví Podává nám přehled o veškerých rodinných financí Dává nám přehled o hospodaření celé domácnosti Umožňuje přehledně sledovat a plánovat hospodaření domácnosti.

Proč si vést domácí účetnictví Domácí účetnictví vám pomůže odhalit rezervy v hospodaření a ušetřit i tam, kde byste to třeba vůbec nečekali Přehled o příjmech a výdajích a díky tomu možnost dlouhodobého plánování a šetření, např. na dovolenou

Výhody vedení domácího účetnictví přehled o příjmech přehled o výdajích přehled o stavu hotovosti přehled o stavu bankovních účtů přehled o stavu různých spoření

Systém hospodaření

Systém hospodaření Zahrnuje příjmy a výdaje domácnosti Dává nám přehled o stavu financí na začátku a konci měsíce Příjmy – Výdaje = Výsledek hospodaření domácnosti za určité období

Příjmy domácnosti

Čistý měsíční příjem (výplata rodičů) Jiné příjmy sociální dávky výživné, rodičovský příspěvek (mateřská) pronájem

Výdaje domácnosti

Výdaje domácnosti Spotřeby energií – tepelné, elektrické Spotřeba plynu Spotřeba vody Spotřeba benzínu, pokud domácnost využívá automobil Nájem Výdaje za telefon

Povinné platby Splátky poskytnutých úvěrů Leasing Pojištění nemovitosti Životní pojištění Jiné pojištění (např. povinné ručení) Jiné výdaje

Nepovinné platby Stavební spoření Penzijní připojištění Jiné spoření – terminované vklady Jiné (například investiční fondy)

Ostatní pravidelné platby Platby na bydlení (elektřina, plyn, topení, voda) Potraviny, nealkoholické nápoje Telefon (mobilní telefon) internet Doprava (poh. hmoty, servis, ostatní doprava – cestovné Ostatní výdaje domácnosti: odívání, obuv, kosmetika, zájmy, sport, škola, domácí zvířata Jiné (např. alkohol, tabáková výrobky)

Hotovostní a bezhotovostní platební styk

Platební styk zprostředkování plateb mezi 2 subjekty například subjekt a banka bezhotovostní styk - forma placení, při niž nefungují hotové reálné peníze, placení se uskutečňuje pouze písemným převodem z účtu na účet hotovostní styk - forma placení penězi, jistota zaplacení, peníze máte stále k dispozici

Hotovostní styk uskutečňovaný formou peněz peníze - všeobecný ekvivalent, zvláštní druh zboží, který má schopnost vyjádřit hodnotu všeho ostatního zboží a služeb fce peněz -prostředek směny, míra hodnoty (ocenění), uchovatel hodnoty v příp. stabil.měny nevýhody: časově náročné, málo bezpečné, méně spolehlivé a přesné

Bezhotovostní platební styk převod z účtu plátce na účet příjemce předpoklady: 1) zřízení účtu - smluvní vztah s bankou 2) uzavření smlouvy 3) počáteční vklad Není jisté, že dojde k platně, záleží to na výši zůstatku na bankovním kontě

Pojištění

Pojištění domácnosti Chrání domácnost proti nejrůznějším negativním vlivům, jako jsou: živelné pohromy havárie úmyslná poškození nebo krádeže chrání rodinu při ztrátě bydlení

Životní pojištění Smyslem životního pojištění je ochrana pojištěné osoby. V případě pojistné události (úmrtí, závažné onemocnění, plný invalidní důchod ap.) pojišťovna vyplatí určené osobě (osoba uvedená ve smlouvě) pojistné plnění. Životní pojištění má pokrýt finanční potřeby blízkých (manžel, manželka, děti ap.) v nejbližším období po pojistné události než se postaví finančně na vlastní nohy. Životní pojištění by mě mít ten na němž je rodina (nejen rodina) finančně závislá. Pochopitelně, že nejen pro takové rodinné příslušníky je životní pojištění určeno.

Sociální pojištění Stojí nás stojí kolem 30 haléřů z každé vydělané koruny. Rozděluje se na: nemocenské důchody politiku zaměstnanosti

Zdravotní pojištění je určené k úhradě nákladů zdravotní péče. Jsou z něj hrazeny nezbytné lékařské úkony, léky a zdravotnický materiál. Na některé léky a zákroky pacient připlácí, některé jsou z pojištění hrazeny zcela.