Egyptské pyramidy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Egypt Pyramidy.
Advertisements

Dějiny KULTURY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Egyptské pyramidy.
Egypt.
Egyptští bohové Najdi si dvojici, která má jiného boha než ty.
Sedm divů světa Andrea.
UMĚNÍ A VĚDA STAROVĚKÉHO EGYPTA
EGYPT KLÁRA KOŘÍNKOVÁ 2010.
UMĚNÍ EGYPTA Stará říše – př. n. l.
Starověký Egypt Náboženství
Trocha památek starého Egypta
Egyptské pyramidy Egyptské pyramidy.
UMĚNÍ A VĚDA STAROVĚKÉHO EGYPTA
III/2 XV A
Starověký Egypt.
EGYPT.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Sedm divů světa.
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Egyptské pyramidy.
Severní afrika Tunisko Libye Alžírsko Egypt Maroko Súdán
Egyptské pyramidy David Beneš 1.Ročník GIO.
Archeologické výzkumy
                                                                         Egyptské pyramidy                                                                                 
Egyptské pyramidy.
Poloha: 25°– 36° v. d.; 22° – 32° s. š. Nejstarší pyramida Džoserova pochází z doby asi př.n.l., která je vysoká 60m a stoupá v šesti stupních.
Sedm divů světa Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
7 divů světa Na následujících stránkách se seznámíte se sedmi divy světa. Seznámíte s dobou před a po divech.
EGYPT země faraonů a pyramid Zpracovala: Helena CYPRIANOVÁ.
Egypt a Egyptské pyramidy.
Umění Egypta architektura MgA. Lukáš Psík
Egyptské pyramidy.
Egyptské pyramidy.
Egyptské pyramidy Co to vlastně je….
Karolína Moravcová 7. Třída
Egyptské pyramidy.
Egyptské pyramidy.
TAJEMSTVÍ PYRAMID Mgr. Milan Šimek.
VY_32_INOVACE_ZCR_629 Ročník:4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Svět Téma:Afrika – pobřeží Středozemního moře Jméno autora:Mgr.
Sedm divů světa.
Pyramidy.
Název školy: ZŠ Průhonice, Školní 191, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_D6_30 Autor: Zdeňka Matoušová Období: listopad 2012.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.5 Opakování starověkého Egypta Název sady: Staroorientální.
 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589- příspěvková organizace  Autor: Mgr. Ludmila Šimonová  Datum:  Název:
VY_32_INOVACE_213_Egypt Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
Pyramidy a zikkuraty. Pyramidy - jeden ze sedmi starověkých divů světa postaveny od 27. do 18.stol. př.n.l. přesný počet není znám vystavěné z cihel se.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_05 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17-13_ Egypt, architektura Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Egyptská arabská republika (ve staré češtině Ejipt)
Tematický okruh: NEJSTARŠÍ CIVILIZACE - STAROVĚK Název učiva: EGYPT
STAROVĚKÝ EGYPT Jan Jakub Šipka.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Marika Jiráková Třída: 6.b.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Starověký Egypt Architektura.
DĚJINY KULTURY - STAROVĚK
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 08 Dějepis _6.ročník_10
STAROVĚKÝ EGYPT Stará říše.
Terakotová Armáda Vojtěch Razgyel Zdroj:
Dějepis 6. ročník Marek Kryška
Egypt Architektúra.
Mezopotámie a Egypt VY_32_INOVACE_46_917
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_19_STAROVĚK - EGYPT
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Transkript prezentace:

Egyptské pyramidy

Pyramida je jehlanovitá stavba Pyramida je jehlanovitá stavba. Základem pyramid bývá zpravidla čtyřúhelník nebo trojúhelník.

Pyramidy v Egypě jsou nejznámější a nejstarší z pyramidových staveb, patří k největším stavbám v historii. Nacházející se na pyramidovém poli v Gíze nedaleko hlavního města Káhiry. Cheopsova pyramida je řazena mezi sedm divů světa a byla nejvyšší stavbou až do stavby Eifelovky. jsou postaveny z velkých kamenných bloků, nebo z cihel. Stavba pyramid probíhala bez znalosti železa a složitějších technologií. První pyramida pochází z období III. dynastie, poslední pak z XIII., někdy bývá uváděno XIV. dynastie (tzn. že všechny byly postaveny v mezi lety 2700 a 1700 př. n. l.. Na tomto poli se nachází tři velké pyramidy, které postavili tři faraóni ze 4. dynastie. Jednalo se o hroby králů. U některých pyramid je jedna a více dalších, menších pyramid, které někdy sloužily jako hroby manželek.

Džóserova pyramida Džoserova stupňovitá pyramida v Sakkáře je nejstarší kamennou stavbou na světě. Byla postavena kolem roku 2770 před naším letopočtem architektem Imhotepem.

Cheopsova pyramida Nebo také Chufuova pyramida je největší pyramidou v Egyptě a je tak stojícím důkazem despotismu vládce Chufua (řec. Cheopse). Jde o vůbec nejznámější egyptskou stavbu. Z hieroglyfických nápisů lze její název přeložit jako „Chufu je na obzoru“, případně jako „Chufův obzor“. Uvnitř jsou komnaty propojeny chodbami. K povrchu vedou šachty. Dnes je pyramida hrubý kámen, ale kdysi to bylo do zrcadlového lesku opracované zdivo. Má se za to, že vrchol Velké pyramidy byl ozdoben ryzím zlatem. Sluneční paprsky oslňovaly na stovky kilometrů. Po staletí odborníci spekulují o účelu pyramid. Tradiční teorie tvrdí, že pyramidy byly symbolickou bránou do posmrtného života.

Rachefova pyramida je jen o málo menší, než největší pyramida - Cheopsova, ale z dnešního pohledu se jeví vyšší. Tento dojem vyvolává umístění na výše položeném místě. Díky tomu si ji mnoho obdivovatelů plete s pyramidou Cheopsovou. Tuto hrobku si vybudoval král Rachef (Chafre, řec. Chefrén). Pohřební komora se zde nachází pod povrchem, vytesaná do skalního podloží, přístupová cesta k ní je mnohem jednodušší, než u pyramidy Chufuovy. Co ale nechybí ani u této pyramidy je komplex staveb, které ji obklopují. Jedna zvláštnost však u této pyramidy existuje. Je jí Velká Sfinga, obrovitá socha ležícího lva s hlavou panovníka.

Menkaureova pyramida je nejmenší pyramida. Vybudoval ji Král Menkaure (řec. Mykerinos). Její jméno v překladu znamená Božský je Menkaure. Už nikdo jiný po něm vyšší pyramidu nepostavil.