VY_32_INOVACE_11_ODV_632_Klu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
VY_32_INOVACE_10_GAS_599_Mel
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
VY_32_INOVACE_10_GAS_571_Dos
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_32_INOVACE_05_PVP_262_Kra
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
VY_32_INOVACE_11_ODV_630_Klu
VY_32_INOVACE_10_GAS_549_Sob
VY_32_INOVACE_10_GAS_594_Mel
VY_32_INOVACE_10_GAS_568_Dos
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_11_ODV_635_Klu
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
VY_32_INOVACE_10_GAS_575_Dos
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
VY_32_INOVACE_11_ODV_636_Klu
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
„EU peníze středním školám“
VY_32_INOVACE_11_ODV_633_Klu
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
VY_32_INOVACE_10_GAS_577_Dos
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_32_INOVACE_10_GAS_561_Dos Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_32_INOVACE_11_ODV_622_Klu
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_487 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Číslo :VY_32_ INOVACE_ TEC_481 Ročník: 2. Vzdělávací obor: Cukrářská technologie Tematický okruh: Hmoty a korpusy Téma: Lehké šlehané hmoty Jméno autora:
TŘENÉ LINECKÉ TĚSTO Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_495 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_482 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_486 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_489 Vzdělávací obor: Cukrář H/01
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE CUT Název.
Cukrářské technologie – písčité (nahřívané) šlehané hmoty
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Méně trvanlivé náplně
Cukrářské technologie – šlehané hmoty s požitím RP a moučných směsí
VY_32_INOVACE_ Laskonky
VY_32_INOVACE_ Lehké šlehané hmoty - charakteristika
Cukrářské technologie – těžké šlehané hmoty
Cukrářské technologie – šlehané hmoty
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Třené hmoty.
Těžké šlehané hmoty / TŠH/.
VY_32_INOVACE_ Nahřívané šlehané hmoty
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_11_ODV_632_Klu Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258 Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_11_ODV_632_Klu Druh učebního materiálu Prezentace Autor  Mgr. Jitka Klubalová

Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Cukrář 29-54-H/01 Předmět Odborný výcvik Ročník 2. Název tematické oblasti (sady) Šlehané hmoty Název vzdělávacího materiálu Těžké šlehané hmoty Anotace Prezentace žákům přiblíží jednotlivé druhy těžkých šlehaných hmot. Informace jsou přehledně znázorněny schématy a doplněny fotografiemi. V závěru si v krátkém procvičení žáci ověří nově získané znalosti, ale také využijí zkušenosti z praxe. Zhotoveno, (datum/období) 10. 7. 2013 Ověřeno 12. 12. 2013

ŠLEHANÉ HMOTY Těžké šlehané hmoty

Těžké šlehané hmoty Charakteristika Terstská hmota Suroviny Druhy hmot Sachrová hmota s olejem Terstská hmota Vady těžkých hmot a korpusů Výrobky

Charakteristika Základem je PĚNA Bílky a žloutky - vždy odděleně Velké množství tuku a přísad → vysoká měrná hmotnost korpusu → název „těžké“ Korpusy velice kvalitní – vláčné, s drobnými póry, pružné, na řezu hladké Tvarování dávkováním především do tvořítek na dorty a kapsle a roztíráním na pláty

Suroviny Vejce – bílky a žloutky Cukr krupice Mouka pšeničná hladká, hrubá Přísady – tuk (olej), jádroviny, kakaový prášek, citropasta, vanilinový cukr, Obr. 1

Druhy hmot Sachrová hmota Terstská hmota s olejem s tuhým tukem Obr. 2

Sachrová hmota s olejem - technologický postup Bílky   Cukr krupice Žloutky Olej Mouka hladká a hrubá Kakaový prášek Šlehání   Prosátí Rychlé promíchání Směs   Tvarování Pečení

Sachrová hmota s olejem - technologický postup Tvarování - především dávkováním do tvořítek Pečení dorty a kapsle, 180 - 200 °C bez páry Obr. 3

Terstská hmota - technologický postup Cukr krupice   Bílky Margarín stolní Cukr vanilinový a moučkový, citropasta Jádroviny Mouka hladká Šlehání   Strouhání   Došlehání Rychlé promíchání Prosátí   Tvarování Pečení

Vady těžkých šlehaných hmot Příčiny vad hmoty Vady hmoty Nedostatečná čistota surovin, zařízení, pomůcek Řídnutí hmoty Přešlehání bílků Násilné a dlouhé míchání hmoty Dlouhá doba tvarování hmoty Rychlé přilití žloutků do vyšlehaného tuku Sražení hmoty Nízká teplota žloutků Nedodržení receptury, hodně mouky Příliš hustá hmota Nedostatečná kontrola kvality surovin Např. změna chuti, vůně

Vady korpusů Příčiny vad korpusů Vady korpusů Rychlé zapečení při vyšší teplotě Nízké po obvodu, střed vysoký, případně popraskaný Krátká doba pečení Nedopečení Předčasné obracení plechu při pečení, otřesy Zapadnutí a sražení Řídká hmota Nízké a tuhé Nekvalitní nebo závadné suroviny, nedostatečná kontrola kvality surovin Např. změna chuti (po hořké mouce), vůně (po ztuchlých vejcích)

Výrobky Ananasový dezert – terstská hmota Sachrový dort – sachrová hmota Obr. 4

Procvičení Sachrová hmota s olejem Terstská nebo sachrová hmota? Určete hmotu a doplňte správně suroviny.   Mouka hladká a hrubá Bílky Cukr krupice Kakao Žloutky Olej Šlehání   Prosátí Rychlé promíchání Směs   Tvarování Pečení

Použitá literatura: BLÁHA, Ludvík, CONKOVÁ, Věra a KADLEC, František. Cukrářská výroba II: pro 2. ročník učebního oboru Cukrář, Cukrářka. 3., přeprac. vyd. Praha: Informatorium, 2001. 174 s. ISBN 80-86073-86-6. PŮLPÁNOVÁ, Alena. Cukrářská technologie. Vyd. 2. Hradec Králové: R plus, 2001. 286 s. ISBN 80-902492-2-1. Použité zdroje obrázků: [1 - 4] Foto autor Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.