Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Česká Lípa, 28

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Advertisements

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Čerpadla Zubové čerpadlo Rotační zubové čerpadlo
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Reverzace třífázového asynchronního elektromotoru pomocí stykače
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti OPPA: Operační program Praha - Adaptabilita ZÁKLADNÍ STROJE A JEJICH POUŽITÍ VE STROJÍRENSKÉ.
Části a mechanismy strojů 1
Co je to motor? Zařízení zpravidla přeměňující energii z chemické reakce (zpravidla hoření) na energii pohybovou. Motor je obvykle součástí a pohonem.
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ V. Ing. Iveta Mičíková
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Montáž ústředního teplovodního topení
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Označení materiálu:. VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T _20
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Grantový projekt multimediální výuky
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
VY_32_INOVACE_10_GAS_561_Dos Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
PEČIVO – SPECIÁLNÍ DRUHY Z VAŘENÝCH ZRN
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
„Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ Technologie Ludmila Doležalová, č ročník, tříletý.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Katedra konstruování strojů Fakulta strojní Části a.
Stroje na zpracování těst a hmot
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_497 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_490 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Pneumatická doprava Nejčastěji se používá pro dopravu sypkých materiálů U výroby oplatek Výhodou je, že se mouka současně provzdušňuje Podtlaková doprava.
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_498 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_485 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Kloubové mechanismy Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Automatizační technika
Mechanické převodovky s proměnným převodovým poměrem
Převody s ozubenými koly kuželovými a šroubovými Planetový převod
TEST DOBRÉ SHODY A TEST NEZÁVISLOSTI Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Tefal pákový robot Masterchef Gourmet Ref. č. : QB504G38
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Kuchyňské stroje na zpracování těsta a masa
VY_32_INOVACE_ Likérové špičky
Těstoviny Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Výroba fondánu
Cukrářské technologie – šlehané hmoty s požitím RP a moučných směsí
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Cukrářské technologie – šlehané hmoty
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Vlastnosti škrobového sirupu
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
TECHNIKA ZNAK – základní obrátka, „kotoulová˝ obrátka Lekce č. 18
VY_32_INOVACE_ Nahřívané šlehané hmoty
Transkript prezentace:

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Česká Lípa, 28 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Česká Lípa, 28.října 2707, příspěvková organizace www.skolalipa.cz SOŠ a SOU Česká Lípa

Stroje a zařízení pro přípravu těst a hmot „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ Stroje a zařízení Číslo prezentace: 288 Autor prezentace: Mgr. Darina Mečířová SOŠ, SOU 28. října 2707, Česká Lípa Název prezentace: Stroje a zařízení pro přípravu těst a hmot Využití pro obor: 1. ročník, Cukrář, Pekař

stroje a zařízení pro přípravu těst a hmot Osnova: - rozdělení - charakteristika - význam - kontrolní otázky

Rozdělení strojů a zařízení pro přípravu těst a hmot Stroje: Periodické Kontinuální

Rozdělení - periodické stroje Mísí těsto v dížích, kam se nejprve dávkují suroviny. Po vymísení se díž vyprázdní a postup se opakuje. PODLE POHYBU MÍSIDLA: S pohybem mísidla kolem svislé osy S pohybem mísidla kolem vodorovné osy S pohybem mísidla kolem šikmé osy S pohybem mísidla v rovinné křivce S pohybem mísidla v prostorové křivce S nehybným mísidlem PODLE DÍŽE: Mísící stroj s nehybnou díží Mísící stroj s pojízdnou díží Mísící stroj se sklápějící díží Mísící stroj s vyměnitelnou díží

Rozdělení - periodické stroje PODLE INTENZITY A ZPŮSOBU MÍSENÍ: Hnětače Šlehače Mixéry Intenzivní mísiče Tlakové mísiče Třecí válcové stroje, tzv. melanžéry Tabulovací stroje na výrobu fondánu

Rozdělení - periodické stroje HNĚTAČE Pomaloběžné stroje s počtem otáček mísidel do 1 otáčky za sekundu Slouží k vymísení těst zpravidla hustší konzistence, zejména kynoucích těst Mísidlo tvoří rotační prostorová spirála nebo hnětací hák

Rozdělení - periodické stroje ŠLEHAČE Jsou nejvíce používané stroje v každé cukrářské výrobně, počet otáček šlehací metly 2 až 10 otáček za sekundu. Mají často univerzální použití a slouží kromě šlehání i k míchání, hnětení, mletí, strouhání či protlačování Umožňují připravovat v menších dávkách řidší těsta, hmoty i náplně K jednotlivým typům šlehačů se dodávají různé druhy mísidel Základními tvary jsou: šlehací metla protínací metla hnětací hák Přesto existují ještě různá provedení těchto základních tvarů: míchací metla šlehací metla mixovací metla kombinovaná metla třídrátová metla

Rozdělení - periodické stroje MIXÉRY (1) V cukrárenských provozech se používají k mletí surovin, míchání a zjemňování hmot apod. Na dně nádoby se rychloběžně otáčí nožová hlava přímo poháněná elektromotorem, 25 až 50 otáček za sekundu. Mixéry nejsou vhodné pro zpracování těst, která vyžadují šetrné zacházení.

Rozdělení - periodické stroje MIXÉRY (2) Používají se různé druhy nožových hlavic: řezací, míchací a hnětací:

Rozdělení - periodické stroje INTENZIVNÍ MÍSIČE Mají sklopnou mísící nádobu spojenou s vývěvou, která vytváří podtlak. Zpracování hmoty probíhá při vysokých otáčkách mísidla.

Rozdělení - periodické stroje TLAKOVÉ MÍSIČE Principem je přivádění tlakového vzduchu do těsta během jeho zpracování. Vzhledem k otáčkám se řadí k turbínovým šlehačům. Italské tlakové turbo-planetární šlehače Tonelli vlevo s hnětací spirálou, šlehací metlou a stěračem vpravo vřetenová mísidle

Rozdělení - periodické stroje TŘECÍ VÁLCOVÉ STROJE (melanžéry) Slouží ke zjemňování, promíchání a rozmělňování cukrářských hmot např. jádrovin, modelovacích těst, těst a dalších hrubozrnných surovin.

Rozdělení - periodické stroje TABULOVACÍ STROJE na výrobu fondánu Používají se k tabulování fondánového roztoku, tj. cukerného, asi 75% roztoku sacharózy.

Rozdělení - periodické stroje Kontrolní otázky: Jaký je rozdíl mezi hnětačem a šlehačem? V čem je rozdíl mezi šlehačem a mixérem? Jaká těsta se připravují v hnětači? šlehači?

Rozdělení - kontinuální stroje Pracují nepřetržitě, jsou součástí výrobní linky. - Hnětače Speciálně vyvinuté jako součást linky na zpracování pšeničných a žitnopšeničných těst – kontinuální výrobníky těst KVT, KVPT - Šlehače Šlehání kvasu při výrobě těst, ze šlehače se směs dopravuje např. zubovým čerpadlem do dalšího zařízení (např. kvasného zařízení)

Rozdělení Strojů a zařízení pro přípravu těst a hmot Kontrolní otázky: Definujte základní rozdíl mezi stroji pracujícími periodicky a kontinuálně. Vysvětlete rozdíl v použití strojů KVT a KVPT.

Rozdělení Strojů a zařízení pro přípravu těst a hmot Použité zdroje: Doležal V., Kadlec F.: Stroje a zařízení pro učební obory Cukrář a Pekař. Informatorium, Praha 2002. Mrázek J.: Stroje a zařízení, obor Cukrář. Soukromé SOU služeb, České Budějovice 1993. Internetové stránky. Konec prezentace