Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Racionální preskripce - MINULOST
Advertisements

Pavel Březovský ředitel Státní ústav pro kontrolu léčiv
zdravotnickÉ ProstředkY Aktualní témata Pohled VZP ČR
Léková politika MUDr. Milan Cabrnoch
Legislativní souvislosti nového zákona o zdravotnických prostředcích
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Marihuana a zákon seminář PS PČR Mgr. Josef Radimecký ředitel sekretariátu Meziresortní protidrogové komise vlády ČR.
Řešení protisoutěžních opatření ze strany orgánů veřejné moci Mgr
ZÁVADY V JAKOSTI LÉČIV © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Martin Beneš © 2009 Státní ústav pro kontrolu léčiv ePreskripce – mýty a skutečnosti zřízení a provoz zabezpečeného centrálního úložiště Martin Beneš 19.
Změny v síti. Transparentnost? Kartel zdravotních pojišťoven? Konference ČLK JUDr. Jan Mach ředitel právní kanceláře ČLK.
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Registr dlužníků státu
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Připravované kroky v oblasti elektronizace zdravotnictví 25.února 2013 IKEM, Praha.
Generická preskripce a pozitivní listy
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
Pohled samosprávy na eHealth
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Kvalita v českém zdravotnictví
Doc. Dr. Jiří Kofránek, CSc. Bezpečné elektronické recepty Laboratoř biokybernetiky ÚPF Univerzita Karlova v Praze -1. lékařská fakulta.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
E-preskripce je část zdravotnického informačního systému, která umožní: zjednodušené předepsání receptu (Rp) s kontrolou vlastní preskripce přiřazení hlavní.
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
Standardy výdeje léčivého přípravku a výkony lékárenské péče Mgr.Michal Hojný Vedoucí lékárník ÚL IKEM Praha Viceprezident ČLnK.
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
Zákon o regulaci reklamy AIFP podporuje novelu zákona jako celek - dílčí výhrady.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
KOPAC Pacientský spolek pro léčbu konopím Hana Vágnerová, ředitelka.
Změny v lékárnách po Mgr. Jan Šípek Apatyka servis s.r.o.
[ 1 ] Cesta k medicínskému využití konopí a derivátů Martin Beneš ředitel SÚKL.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
EPreskripce – lékařský záznam – pozadí a zkušenosti z Dánska 17. prosince 2008 SÚKL Praha Příprava lékáren na ePreskripci a poskytování údajů o vydaných.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Biologická léčba Hradec Králové, 16. dubna Mgr. Jakub Dvořáček, AIFP.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Přínosy inovativní léčby seminář
Správa sociálního zabezpečení
eRecept – aktuální stav a plánovaný vývoj do
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Zajištění kvality studijních programů
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Sponzorování setkání odborníků na odborných akcích
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Osnova předmětu Právní systém v ČR, typy právních dokumentů.
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Obor zdravotních služeb MZ
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
10. seminář Zdravotnictví.
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Transkript prezentace:

Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky

KONOPÍ PRO LÉČBU SE V ČR BUDE PĚSTOVAT A DOVÁŽET – PODLE AKTUÁLNÍ POTŘEBY NEMOCNÝCH A ZDRAVOTNÍHO SYSTÉMU KONOPÍ PRO LÉČBU SE V ČR BUDE PĚSTOVAT A DOVÁŽET – PODLE AKTUÁLNÍ POTŘEBY NEMOCNÝCH A ZDRAVOTNÍHO SYSTÉMU Podle předkládaného návrhu bude možné konopí v ČR pěstovat a dovážet jej ze zahraničí, přičemž k tomu pověřená a odborně vybavená státní agentura (skupina doporučila SÚKL) bude mít dohlížet na pěstování, dovoz a distribuci. Bude také kontrolovat kvalitu konopí jako léčiva. Proces výběru dodavatelů bude mít formu dvoukolového veřejného a transparentního tendru a počet dovozců i pěstitelů bude omezený (3-10 pěstitelů i dovozců dohromady).Podle předkládaného návrhu bude možné konopí v ČR pěstovat a dovážet jej ze zahraničí, přičemž k tomu pověřená a odborně vybavená státní agentura (skupina doporučila SÚKL) bude mít dohlížet na pěstování, dovoz a distribuci. Bude také kontrolovat kvalitu konopí jako léčiva. Proces výběru dodavatelů bude mít formu dvoukolového veřejného a transparentního tendru a počet dovozců i pěstitelů bude omezený (3-10 pěstitelů i dovozců dohromady).

Agentura je nutná: zvolili jsme nejlevnější možné řešení Státní agenturu tohoto typu musí mít ČR na podkladě mezinárodních Úmluv OSN. Skupina především z ekonomických důvodů nedoporučila zakládání nové instituce, ale její umístění v některé ze stávajících institucí, které k tomu mají odborné zázemí a funkčně problematika spadá do jejich působnosti. Vzhledem k faktu, že cílem celého procesu je zajištění lege artis léčby nově zavedeným léčivem, skupina doporučuje výkonem funkcí Agentury Státní ústav pro kontrolu léčiv.

SAMOPĚSTITELSTVÍ A SAMOZÁSOBITELSTVÍ NEBUDE DOVOLENO, SAMOLÉČBA NEBUDE POTŘEBNÁ Podle mezinárodních úmluv OSN (jichž je ČR signatářem) musí národní Agentura vykoupit veškeré léčebné konopí na území každého signatářského státu; úmluvy nepřipouštějí „samopěstování.“ Pacienti si z definice nemohou sami připravovat kvalitní léky – stejně jako si nemohou sami takové léky dávkovat. Po legalizaci léčby konopím budou pacienti léčbu podstupovat pod dohledem odborného lékaře, který bude moci kontrolovat průběh léčby a řešit případné vedlejší účinky.

CENU LÉČEBNÉHO KONOPÍ V ČR PRO ZDRAVOTNICKÝ SYSTÉM ZATÍM NELZE ODHADNOUT, PRO PACIENTA SE PŘEDPOKLÁDÁ NULOVÁ NEBO JEN SYMBOLICKÁ CENU LÉČEBNÉHO KONOPÍ V ČR PRO ZDRAVOTNICKÝ SYSTÉM ZATÍM NELZE ODHADNOUT, PRO PACIENTA SE PŘEDPOKLÁDÁ NULOVÁ NEBO JEN SYMBOLICKÁ Návrh odborníků doporučuje v zájmu co nejnižší ceny pro zdravotnický systém zavést soutěž mezi budoucími dovozci i pěstiteli. Do systému poskytování léčebného konopí budou zařazeni jen ti, kteří podají Agentuře ekonomicky nejvýhodnější nabídky. Jaká bude cena pro systém, tak nelze přdpověděti. Pro pacienty by podle doporučení odborné skupiny cena měla být nulová nebo jen symbolická díky úhradě ze zdravotního pojištění.[1]Návrh odborníků doporučuje v zájmu co nejnižší ceny pro zdravotnický systém zavést soutěž mezi budoucími dovozci i pěstiteli. Do systému poskytování léčebného konopí budou zařazeni jen ti, kteří podají Agentuře ekonomicky nejvýhodnější nabídky. Jaká bude cena pro systém, tak nelze přdpověděti. Pro pacienty by podle doporučení odborné skupiny cena měla být nulová nebo jen symbolická díky úhradě ze zdravotního pojištění.[1][1] [1] Dva hlavní důvody: 1) cena musí být nižší než na černém trhu, aby bylo pro pacienty výhodnější být součástí legálního systému; 2) jde o pacienty, trpící chronickými a/nebo invalidizujícími nemocemi, a tedy vesměs v nejnižších příjmových skupinách [1] Dva hlavní důvody: 1) cena musí být nižší než na černém trhu, aby bylo pro pacienty výhodnější být součástí legálního systému; 2) jde o pacienty, trpící chronickými a/nebo invalidizujícími nemocemi, a tedy vesměs v nejnižších příjmových skupinách [1]

NÁVRH PŘEDCHÁZÍ RIZIKŮM ZNEUŽITÍ LÉČEBNÉ MARIHUANY Skupina v legislativě zakotvila velmi účinné mechanismy, jak minimalizovat před rizikem zneužití nejen proces dovozu resp. pěstování léčebného konopí, ale také jak zamezit neoprávněné nebo nadměrné preskripci resp. zneužívání léčebného konopí pro nemedicínské účely. Základem systému je omezení předepisování léčebného konopí jen prostřednictvím elektronického receptu, jehož platnost bude ověřena již v lékárně. Pokud nebude recept platný nebo půjde o paralelní preskripci dvěma lékaři, lékárník léčebné konopí jednoduše nevydá.Skupina v legislativě zakotvila velmi účinné mechanismy, jak minimalizovat před rizikem zneužití nejen proces dovozu resp. pěstování léčebného konopí, ale také jak zamezit neoprávněné nebo nadměrné preskripci resp. zneužívání léčebného konopí pro nemedicínské účely. Základem systému je omezení předepisování léčebného konopí jen prostřednictvím elektronického receptu, jehož platnost bude ověřena již v lékárně. Pokud nebude recept platný nebo půjde o paralelní preskripci dvěma lékaři, lékárník léčebné konopí jednoduše nevydá. Pozn. Policie ČR má díky e-receptu nástroj, jak odlišit pacienty od rekreačních uživatelů, aby nebyli sankcionováni za přestupek držení léčebného konopí. Bude mít možnost dotazovat se správce elektronického úložiště „Je to pacient?“ s odpovědí ANO/NE. Nejde o zásah do osobních dat; naopak, pacienti budou ochráněni před postihem. Zároveň bude uživatelům nemedicínské, „rekreační“ marihuany znemožněno prohlásit se za pacienta nepravdivě a vyhnout se tak oprávněnému postihu.Pozn. Policie ČR má díky e-receptu nástroj, jak odlišit pacienty od rekreačních uživatelů, aby nebyli sankcionováni za přestupek držení léčebného konopí. Bude mít možnost dotazovat se správce elektronického úložiště „Je to pacient?“ s odpovědí ANO/NE. Nejde o zásah do osobních dat; naopak, pacienti budou ochráněni před postihem. Zároveň bude uživatelům nemedicínské, „rekreační“ marihuany znemožněno prohlásit se za pacienta nepravdivě a vyhnout se tak oprávněnému postihu.