Sušené a mražené mléčné výrobky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
MLÉKO – ROZDĚLENÍ, TRŽNÍ DRUHY
VY_52_INOVACE_ZBP1_6264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
PEČENÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba piva – varný proces
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Obr.1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ A MRAŽENÉ VÝROBKY – SKLADOVÁNÍ, VADY, OBALY
Ovoce – Význam ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Obor: 29–54-H/01 Cukrář Předmět: Suroviny Ročník: III.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Zahuštěné mléčné výrobky
VY_52_INOVACE_ZBP1_5964VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
MAGICKÝ ČTYŘÚHELNÍK květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060210
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výživa 2.S Zakysané výrobky.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5664VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4764VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
výroba piva – kvašení a dokvašování
VY_52_INOVACE_ZBP1_5664VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VY_52_INOVACE_ZBP1_4164VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
ZPŮSOBY VAŘENÍ 1 září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130101
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Smetana a zakysané výrobky
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Sušené a mražené mléčné výrobky únor 2013 VY_32_INOVACE_ZBN_150114 Sušené a mražené mléčné výrobky obr. 1 obr. 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.

Sušené a mražené mléčné výrobky Sušené mléčné výrobky jsou dalším typem konzervovaných mléčných výrobků, výhodou oproti tekutým je jejich ekonomicky výhodnější přeprava a skladování, výživová hodnota je obdobná jako u tekutých, pouze je osmkrát zvýšena odstraněním vody, mají velký význam ve výživě. obr. 3

Sušené a mražené mléčné výrobky Výroba sušeného mléka Mléko se zbaví nečistot a rychle se zchladí na 5 až 8 °C (nebo se dvakrát pasterizuje), upraví se v něm obsah tuku, šetrně se (za sníženého tlaku a při nízké teplotě) zahušťuje ve vakuové odparce na 40 až 50 % sušiny, vede se do sušárny, kde je rozprašováno na jemnou mlhovinu do proudu horkého vzduchu, po usušení se mléko přesívá a sype do obalů.

Sušené a mražené mléčné výrobky Výroba rozpustných (instantních) výrobků Přísady (kakao, cukr apod.) se přidávají před sušením do zahuštěného mléka nebo až do mléka usušeného, usušený výrobek se zvlhčí parou nebo vodní mlhou a znovu se usuší, pro zvýšení trvanlivosti jsou výrobky baleny v inertní atmosféře, trvanlivost se prodlouží až dvojnásobně a může dosáhnout až jednoho roku.

Sušené a mražené mléčné výrobky Skladování Čisté, suché a větratelné místnosti, nekolísavá teplota od 10 do 15 °C, chráníme před slunečními paprsky, chráníme před výrobky s výrazným pachem, ukládáme na dřevěné podlážky.

Sušené a mražené mléčné výrobky Jsou speciální skupinou průmyslově vyráběné zmrzliny. Jedná se o zmrazenou směs, která obsahuje ve vhodném poměru mléčný tuk, mléčnou sušinu, cukr, chuťové a aromatické přísady, emulgátory a stabilizátory; mají vysokou energetickou, ale i biologickou hodnotu; jsou určeny pro rychlé osvěžení. obr. 4

Sušené a mražené mléčné výrobky Výroba mražených mléčných výrobků Směs surovin, tzv. mix, se pasterizuje, homogenizuje a chladí na 4 °C, při této teplotě zraje až 24 hodin, vzniklá stejnorodá hmota se zmrazuje na – 5 °C, obr. 5 našlehává se, formuje a ztužuje dalším zmrazením na – 20 °C, některé výrobky se zdobí různými polevami.

Sušené a mražené mléčné výrobky Skladování V mrazících pultech při teplotě nejvýše – 12 až – 18 °C. obr. 6 Není dovoleno znovu zmrazovat rozmražené výrobky. obr. 7

Metodický list Všechny snímky jsou animovány na kliknutí, jelikož prezentace je prokládána výkladem učitele. Ten si sám určuje, kdy bude pokračovat. Snímek 1 Nadpis se znázorní současně s obrázkem, tímto se uvede téma vyučovací hodiny. Snímek 2 Je zaměřen na zajímavosti z probírané problematiky, jeho cílem je vyvolat zvědavost žáků. Snímek 3 Stručně popisuje výrobu sušených mléčných výrobků. Snímek 4 Je také zaměřen na výrobu rozpustných (instantních) mléčných výrobků. Snímek 5 Obsahuje skladování sušených mléčných výrobků. Snímek 6 Informuje o mražených mléčných výrobcích. Snímek 7 Je zaměřený na výrobu mražených mléčných výrobků. Snímek 8 Stručně popisuje skladování mražených mléčných výrobků.

použitá literatura JOSEF KAVINA. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník. 1.vydání. Praha: IQ 147, 1996. ISBN 815141/95-74. ANDERLE, Peter. Zbožíznalství: poživatiny - potraviny, pochutiny. 5 vydání. Praha: SNTL Praha, 1996. ISBN 80-902110-3-8.

CITACE ZDROJŮ obr. 1 Sušené mléko 20kg (20x1kg). Bubble Tea Grosshandel | [online]. © 2012 [cit. 2013-02-02]. Dostupné z: http://bubbletea-grosshandel.de/cz/?wpsc-product=milchpulver-20kg-sack obr. 2 Jakou nejraději lížete? - Šťastné ženy - zábava, soutěže, články, diskuse to jsou Šťastné ženy. Šťastné ženy - zábava, soutěže, články, diskuse to jsou Šťastné ženy [online]. 2013 [cit. 2013-02-02]. Dostupné z: http://www.stastnezeny.cz/index.asp?tot0=75&pgf0=20&menu=603&record=15303 obr. 3 Mléko sušené, odstředěné | Databáze složení potravin ČR. Úvodní stránka | Databáze složení potravin ČR [online]. 2013 [cit. 2013-02-02]. Dostupné z: http://www.czfcdb.cz/potraviny/?id=145 obr. 4 Zpravodajství pro ženy | Jak vznikla česká zmrzlina | Tiscali.cz. Zpravodajství pro ženy | Tiscali.cz [online]. © 1996–2013 [cit. 2013-01-30]. Dostupné z: http://zeny.tiscali.cz/jak-vznikla-ceska-zmrzlina-16776 obr. 5 Zmrzlina Mrož, Prima | kupi.cz. Akční letáky kupi.cz [online]. 2013 [cit. 2013-02-02]. Dostupné z: http://www.kupi.cz/sleva/zmrzlina-mroz obr. 6 Zmrzlinové vitríny | GAMYS s.r.o. Zmrzlinové vitríny | GAMYS s.r.o. [online]. © 2007 - 2013 [cit. 2013-02-02]. Dostupné z: http://zmrzlinove-vitriny.gamys.cz/ obr. 7 Internetový portál bezpečnosti potravin - Nebalená zmrzlina, předpisy. Internetový portál bezpečnosti potravin - Informační centrum bezpečnosti potravin [online]. © 2012 [cit. 2013-02-02]. Dostupné z: http://www.bezpecnostpotravin.cz/nebalena-zmrzlina-predpisy.aspx