Paměťové obvody a vývoj mikroprocesoru

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CIT Paměti Díl X.
Advertisements

Paměť v počítači.
Paměti Karel Brambora Martin Císař.
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
Digitální učební materiál
Rozdělení registrů.
Procesor Procesor neboli CPU je v informatice základní součást počítače, která vykonává strojový kód spuštěného počítačového programu. Ten je.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Paměti – dělení podle činnosti paměťové buňky.
Otázky k absolutoriu HW 1 - 5
Tato prezentace byla vytvořena
Polovodičové paměti Střední odborná škola Otrokovice
MIT Paměti Díl I leosjuranek.cz/mit. Paměti Téma: Paměti MIT Předmět: MIT 3 Ročník: 3 Juránek Leoš Ing. Autor: Juránek Leoš Ing Verze:
Výukový program: Mechanik - elektrotechnik Název programu: Číslicová technika - mikroprocesory III. ročník Mikrořadiče Vypracoval : Vlastimil Vlček Projekt.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Informatika I 7.a 8. hodina 4. týden.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_143_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Paměti RAM. 2 jsou určeny pro zápis i pro čtení dat. Jedná se o paměti, které jsou energeticky závislé. Z hlediska stavu informace v paměťové buňce jsou.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_137_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Paměti.
Vestavné mikropočítačové systémy xx. Týden – Paměti pro vestavné systémy.
Paměti Paměti Obvody,jež umožňují uložení dat (přechodné,trvalé). Třídí se podle toho,zda umožňují zápis i čtení (RAM,DRAM,SRAM,)(Random Access Memory),
Základy mikroprocesorové techniky
David Rozlílek ME4B. Co jsou to paměti ? slouží k uložení programu, kteý řídí ? Slouží k ukládaní…..?.... a ……? operací v.
Jan Hrabal ME4B Paměťové obvody a vývoj mikroprocesoru.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
HARDWARE Technické vybavení počítače. John von Neumann Stanovil teoretické principy (1945), které umožňují vytvořit univerzální počítač Počítač bude využívat.
= monolitický integrovaný obvod obsahující kompletní mikropočítač
Paměti.
Pamětové obvody a Vývoj mikroprocesorů
Rozdělení registrů.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A14 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Popis mikroprocesoru David Rozlílek ME4B.
Dominik Šutera ME4B.  ROM – paměť pro ……. Po odpojení napájení se obsah paměti …….
Popis obvodu 8051 David Rozlílek ME4B.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vnitřní paměti a jejich rozdělení. 2 Vnitřní paměti jsou ty, které jsou umístěny na základní desce mikropočítače nebo počítače. Vnitřní paměti se vyrábějí.
Tato prezentace byla vytvořena
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Paměti – dělení podle přístupu do paměti Ročník:3.
Jaroslav Krahula.  OSC - ? ROM - ? RAM - ? Č/Č - ? CPU - ? ŘS - ? SP - ? LPT -?
Roman Kysel.  Jaké jsou základní parametry pamětí ? ◦ Kapacita ◦ přístupová doba ◦ přístupová rychlost ◦ Statičnost/dynamičnost ◦ Energetická závislost.
Technické prostředky PLC OB21-OP-EL-AUT-KRA-M Ing. Petr Krajča.
Ondřej Šebesta. – Ka – Přístupová …... – přístupová rychlost – S /d – Energetická závislost – Přístup k paměti – Spolehlivost.
Informatika - Paměti, ROM, RAM akademický rok 2013/2014
Marek Malík a František Černý, ME4A, 2012
1 Paměťový subsystém „640 kB ought to be enough for anybody.“ Bill Gates, 1981.
16. Paměťové obvody a vývoj mikroprocesorů
Paměťové obvody a vývoj mikroprocesorů Jan Hrubý ME4B.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Mikroprocesor.
Počítač univerzální stroj na automatické zpracování informace programovatelný - program určuje využití (univerzalita) program - skupina příkazů, kterým.
FYZIKÁLNÍ PRINCIPY PAMĚTI
Ondřej Šebesta. – Kapacita – přístupová doba – přístupová rychlost – Statičnost/dynamičnost – Energetická závislost – Přístup k paměti – Spolehlivost.
Operační systémy Základní pojmy © Milan Keršláger Obsah: základní.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Paměti VY_32_INOVACE_CIT_17. Základní pojmy Kapacita – max. množství informace, které lze uložit (bit, byte, kB, MB, GB, 1k = 1024) Organizace – paměťové.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ALU Aritmeticko-logická jednotka
Paměti typu RAM.
Jednočipové počítače – instrukční sada
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Využití v praxi operační paměti RAM
Paměti Paměti Obvody,jež umožňují uložení dat (přechodné,trvalé). Třídí se podle toho,zda umožňují zápis i čtení (RAM,DRAM,SRAM,)(Random Access Memory),
Transkript prezentace:

Paměťové obvody a vývoj mikroprocesoru

RWM typ paměti určené pro čtení i zápis Rozdělujeme do kategorií : s libovolným přístupem se sekvenčním přístupem semipermanentní paměť

RAM -Označení libovolné paměti, do které je možno libovolně přistupovat a cokoli měnit Energeticky závislé Dělíme na statické a dynamické

Statické a dynamické paměti (SRAM a DRAM) Statické paměti: uchovávají informaci v sobě uloženou po celou dobu, kdy jsou připojeny ke zdroji elektrického napájení je realizována jako bistabilní klopný obvod Dynamické paměti: informace uložena pomocí elektrického náboje na kondenzátoru je nutné periodicky provádět tzv. refresh, tj. oživování paměťové buňky  Buňka paměti DRAM je velmi jednoduchá

SAM paměť se sériovým přístupem; př. pásková média

CAM paměť adresovaná obsahem; př. seznam v mobilu-podle výběru

LIFO paměť typu poslední dovnitř, první ven př: zásobník-zbraň

FIFO paměť typu první dovnitř, první ven,nevyžaduje adresování

ROM PROM EPROM EEPROM FlashEPROM -konstantní,data trvale uložena,určena pouze ke čtení -statické,energeticky nezávislé Dělíme na: PROM EPROM EEPROM FlashEPROM

PROM neobsahuje po vyrobení žádnou pevnou informaci a je až na uživateli, aby provedl příslušný zápis informace také realizují pomocí bipolárních multiemitorových tranzistorů

EPROM Zapsané informace je možné vymazat působením ultrafialového záření Zapojení jedné buňky paměti EPROM je podobné jako u paměti EEPROM

EEPROM Výhodou oproti EPROM pamětem je, že vymazání se provádí elektricky Při výrobě se používá speciálních tranzistorů vyrobených technologií MNOS

FlashEPROM jsou obdobou pamětí EEPROM Vymazání se provádí elektrickou cestou přeprogramování je možné provést přímo v počítači

Von Neumannova architektura mikroprocesoru popisuje počítač se společnou pamětí pro instrukce i data zpracování je sekvenční oproti například harvardské architektuře, která je typickým představitelem paralelního zpracování. Procesor počítače se skládá z řídící a výkonné (aritmeticko-logické) jednotky Řídící jednotka zpracovává jednotlivé instrukce uložené v paměti, přičemž jejich vlastní provádění nad daty má na starosti aritmeticko-logická jednotka  Vstup a výstup dat zajišťují vstupní a výstupní jednotky

Harvardská architektura mikroprocesoru je typická oddělením paměti programu a paměti dat větší technologická náročnost daná nutností vytvořit dvě sběrnice Za hlavní výhodu lze považovat možnost jiné šířky programové a datové sběrnice najdeme osmibitové mikrokontroléry s programovou sběrnicí širokou 12, 14 i 16 bitů rychlost vykonávání instrukcí, protože instrukci i potřebná data lze číst v jeden okamžik

Vnitřní struktura mikroprocesoru dvojkový kód, počátek pole, ovládání souborů, zahájení obsluhy, asynchronní data, konverze programu, společná paměť, posuv obsahu registru, soubor ukazatelů, odměřování času