PREZENTACE KA 5 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jiří Braňka, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, 28.-29.1. 2008 Institut Trhu Práce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu Kvalita II Seminář projektu Kvalita II MŠMT, Praha 26. září 2008.
Advertisements

1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
VSTUPNÍ ANALÝZY A PRŮZKUM CÍLOVÝCH SKUPIN 1 Projekt HC 198/10 Sledování krátkodobých trendů v poptávce po pracovní síle.
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
ZAČLENĚNÍ PODNIKATELŮ DO TVORBY REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE KONKRÉTNÍ AKTIVITY SPOLUPRÁCE S VÁMI PRO OBDOBÍ OD DO – JAK SE MŮŽETE.
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2d Praha, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
CRM a konkurenceschopnost vybraných firem Jan Němeček Univerzita Hradec Králové.
Ing. Blanka Doležalová, ITP Analýza vlivu automobilového průmyslu na zaměstnanost v PK.
CZ / /0314 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Český klastr přípojných vozidel a nástaveb, družstvo.
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2a Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2c Praha, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
Systémový přístup k předvídání kvalifikačních potřeb Ing. Věra Czesaná, CSc. Národní observatoř zaměstnanosti.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Monitoring dalšího vzdělávání
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Podniková ekonomika Personální činnost.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
PREZENTACE KA 1 a 3 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Coufalík, CSc., Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Budoucnost profesí Budoucnost profesí – pohled za obzor Ing. Jiří Braňka Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání.
Webový portál Budoucnost profesí Ing. Marta Salavová Mgr. Hana Žáčková Národní observatoř zaměstnanosti.
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu Praha, Ing.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Ministerstva Zprostředkující agentury Poskytovatelé vzdělávání a kvalifikace Podnikání, obchod a zaměstnanost Forfás FÁS Skillnets Enterprise Ireland IDA.
Cíle přednášky Vymezení trhu z pohledu zákazníků a jejich poptávky
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
PREZENTACE PRO ITP Ing. Miloslav ILEČEK, ITP pracoviště Jihlava , Velké Karlovice Institut Trhu Práce.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Personální plánování.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
/v Pardubickém kraji/ Iva Svobodová, ITP PÚP v Pardubicích
Prezentace ITP ÚP Ústeckého kraje pro konferenci ITP ve Velkých Karlovicích Úřad práce v Chomutově – metodiky realizace postupových kroků v oblasti poradenství.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Personální plán pro podnikatelský plán
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
Analýza volných pracovních míst a sil Nabídka pracovních sil pro nedostatkové profese v Rakousku.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
Téma 13: Finanční plánování
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Marketingový plán podniku
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Úvod, základní principy a cíle
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Změny na trhu práce?.
MARKETING Přednáška P
Transkript prezentace:

PREZENTACE KA 5 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jiří Braňka, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. Klíčová aktivita č.5 Navržení systému pravidelných analýz a prognóz kvalifikačních potřeb (APKP) trhu práce a jejich využití pro činnost služeb zaměstnanosti

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. Současnost trhu práce: co nás trápí?

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. Lze těmto problémům předcházet? PODSTATA PŘEDVÍDÁNÍ KVALIFIKAČNÍCH POTŘEB: Trh práce je ovlivněn faktory, které mají svůj původ v trendech jednotlivých sektorů, profesí i celé ekonomiky (růst mezd, investiční pobídky, rozvoj infrastruktury..) Tyto trendy a faktory se projevují dlouhodobě a je možné předvídat, kdy a jakým způsobem se projeví DNES ŘEŠÍME, JAKÉ PRACOVNÍKY POTŘEBUJEME … … MŮŽE VŠAK TRVAT NĚKOLIK LET, NEŽ NA TUTO POTŘEBU DOKÁŽEME REAGOVAT. JSME SI JISTI, ŽE SE POŽADAVKY NA PRACOVNÍKY BĚHEM TÉ DOBY NEZMĚNÍ?

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. Inspirace zahraničím VE VŠECH ZKOUMANÝCH ZEMÍCH JE KLÍČOVÁ ROLE STÁTU A MINISTERSTEV: Austrálie Finsko Francie Irsko Kanada Německo Nizozemsko Rakousko USA Velká Británie „… předvídání kvalifikačních potřeb je ve vyspělých zemích důležitou součástí funkcí trhu práce.“ „… systémy předvídání fungují na evropské, národní, sektorové i regionální úrovni.“ „… ve většině zemí jsou současně rozvíjené kvantitativní i kvalitativní přístupy k předvídání budoucích potřeb.“

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. Jak zahraniční systémy fungují?

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. Jaké máme hlavní cíle? Zhodnocení zahraničních zkušeností Projekci zaměstnanosti v sektorech a kvalifikačních skupinách do roku 2020 (mimo projekt ITP) Dvě sektorové studie (Elektrotechnický průmysl a ICT služby) s přibližně 10ti-letým horizontem Webový portál, prezentující výstupy Návrh systému, který by výše uvedené aktivity mohl dlouhodobě zajišťovat _________________________________________________________________ - ROZPRACOVAT VÝSTUPY PŘEDVÍDÁNÍ NA REGIONÁLNÍ ÚROVEŇ - ZÍSKAT KLÍČOVÉ PARTNERY PRO SPOLUPRÁCI A ÚČAST NA TOMTO SYSTÉMU ZDŮRAZNĚNÍM VÝHOD, KTERÉ JIM DLOUHODOBĚ PŘINESE

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. Jak předvídáme kvalifikační potřeby Model ROA-CergeSektorové studie měří napětí mezi budoucí nabídkou kvalifikované práce a očekávanou poptávkou zaměstnavatelů období: 5 let založen na analýze statistických časových řad a projekci zaměstnanosti v odvětvích 2 typy výstupů – absolutní a relativní údaje o situaci na TP v ČR (národní úroveň) přináší pohled na budoucí nároky sektoru na kvalifikovanou práci i doporučení pro úspěšnou strategii rozvoje sektoru období : 5 – 10 let (i více podle charakteru sektoru) založen na expertním zkoumání vybraných sektorů (odvětví) výstupy – zejména kvalitativní, popisné, doplněné o kvantitativní souvislosti

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. Jaké budou hlavní výstupy? Popis faktorů, které budou na sektory mít největší vliv v příštích letech Scénáře vývoje těchto sektorů a hodnocení jejich pravděpodobnosti Důsledky těchto scénářů pro lidské zdroje: - Změní se celková zaměstnanost v sektoru? - Změní se struktura celkové zaměstnanosti v sektoru? - Změní se požadované kvalifikační profily u jednotlivých skupin profesí? Jak? PRO SEKTOROVÉ STUDIE:

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. Jak vypadá návrh výstupů teď? KROK 1: 1. Rozdělení sektoru na segmenty s podobným kvalifikačním profilem lidských zdrojů 2. Možné scénáře vývoje pro tyto segmenty v závislosti na vývoj faktorů, které je ovlivňují 3. Hodnocení pravděpodobnosti, s jakou mohou nastat a kritické zhodnocení důsledků pro lidské zdroje a zaměstnanost

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. Jak vypadá návrh výstupů teď? KROK 2: 1. Dopady scénářů na vývoj poptávky po jednotlivých okruzích profesí 2. Změny v jednotlivých okruzích profesí – konkrétně které profese a budou více vyžadovány, mohou naopak některé profese zcela zaniknout? 3. Sestavení kvalifikačního profilu pro jednotlivé profese z hlediska budoucích potřeb a hodnocení změn nároků na profesní přípravu Oblast Scénář 1Scénář 2Scénář 3 Strategické řízení  ICT  Výzkum a vývoj  Technologie a servis  Prodej a marketing  Administrativa a logistika (včetně výrobní a mezivýrobní logistiky)  Výroba  Ostatní provoz 

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. Jaké si klademe otázky v Kroku 2? 1. Budou se IT služby v průmyslu v budoucnu spíše outsourcovat? Pokud ano, s jakým kvalifikačním profilem si vystačí pracovníci na těchto úsecích ve firmách? Kolik % znalostí v jejich kvalifikačním profilu budou tvořit profesní znalosti z příslušného odvětví? 2. Jaká je současná úroveň automatizace ve výrobních procesech? Bude tlak na její další růst? Z jakých důvodů? Může automatizace některých výrob udržet firmy v ČR po delší dobu, i přes významný růst mzdových nákladů? V kterých segmentech se to dá nejvíce očekávat? Jaké důsledky to přinese pro pracovníky ve výrobě? 3. Jaká výrobní/zákaznická strategie je z hlediska jednotlivých segmentů nejvhodnější pro udržení konkurenční pozice (zejména vůči importu)? Jaké strategie budou české firmy nejčastěji volit a jaké důsledky budou tyto strategie mít pro strukturu zaměstnanců a kvalifikační požadavky? 4. Které výroby jsou v očekávaných podmínkách ČR a globální ekonomiky u nás nejvíce ohroženy ztrátou tržní pozice? V jakém horizontu to na české výrobce může dopadnout a s jakými důsledky pro lidské zdroje a zaměstnanost?

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. Jaká témata zpracovávat? Nejvhodnější je studie zaměřená na určitý sektor nebo skupinu profesí Je nutné zamyslet se nad složitostí tématu:

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. Kvantitativní model předvídání Jediný kvantitativní model spravovaný VÚPSV společně s vývojáři z CERGE Vychází z původně holandského modelu ROA Založen na porovnávání stran nabídky a poptávky na trhu práce Vyžaduje externě dodanou makroekonomickou predikci vývoje zaměstnanosti v 15 agregovaných odvětvích OKEČ Je neustále zdokonalován a přizpůsobován

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. Využití modelu V současnosti slouží jako podpůrný nástroj, který v kombinaci s expertní analýzou a sektorovými studiemi slouží k vytvoření konečné projekce budoucích kvalifikačních potřeb trhu práce Projekci provádí pro agregované skupiny profesí a vzdělání Dokáže oddělit nahrazovací a rozšiřovací poptávku včetně substituce V blízké budoucnosti se počítá s využitím modelu pro regionální projekce v rámci České republiky

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. Indikátory trhu práce vycházející z modelu Pro usnadnění interpretace výsledků slouží indikátory trhu práce – z hlediska vzdělání: Indikátor budoucích vyhlídek trhu práce (IFLM) - popisuje situaci na trhu práce z hlediska jednotlivců na straně nabídky poměrem nabídky (současná zaměstnanost, absolventi škol a krátkodobě nezaměstnaní) a poptávky (zaměstnanost, kladná rozšiřovací poptávka a nahrazovací poptávka), čím nižší, tím lepší Indikátor budoucích vyhlídek při najímání (IFRP) – popisuje trh práce z hlediska najímání pracovní síly. Představuje pro zaměstnavatele možnost v budoucnu zaměstnat pracovníky s potřebnou úrovní vzdělání. Na rozdíl od IFLM bere v potaz i zápornou rozšiřovací poptávku. Jelikož zaměstnavatel může reagovat na rušení míst omezením přijímání nových pracovníků, zlepšuje se jeho situace při záporné rozšiřovací poptávce. Pro širokou veřejnost byly vytvořeny kategorické stupně, kdy číselné hodnoty indikátorů popisují vyhlídky na trhu práce: Intervaldo 0,850,85-0,950,95-1,051,05-1,15nad 1,15 IFLM výbornálepšíprůměrnáhoršíšpatná IFRP špatnáhoršíprůměrnálepšívýborná

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. Vzorový výstup modelu Vzdělanostní klastrExpanzní poptávkaNahrazovací poptávkaIFLMIFRP SSbM, elektrotech.,doprava,spoje průměrnálepší SSbM, stavebnictví lepšíhorší SSbM, obchod služby horšílepší SSsM, obecná příprava (gymnasia) horšílepší SSsM, elektrotechnika průměrná SSsM, zdravotnictví průměrnálepší SSsM, ekonomika, obchod, právní vědy průměrná SSsM, učitelství horšílepší SSsM, ostatní horšílepší VŠ, stavebnictví a přírodní vědy průměrná VŠ, strojírenství špatnávýborná VŠ, elektrotechnika horšílepší VŠ, zemědělství a ostatní technické obory horšílepší VŠ, zdravotnictví horšílepší VŠ, ekonomika, obchod, ostatní vědy a nauky průměrná VŠ, právní vědy a ostatní společenské obory špatnávýborná VŠ, učitelství lepšíhorší

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo projektu CZ / /0008. Celkový harmonogram aktivity Analýza zahraničních zkušeností s předvídáním kvalifikačních potřeb: leden 2007 – květen 2007 Zpracování 2 pilotních sektorových studií a ověření metodiky jejich zpracování: leden 2007 – březen 2008 Návrh a tvorba informačního portálu: červenec 2007 – květen 2008 Návrh fungování systému předvídání kvalifikačních potřeb v České republice: srpen 2007 – červen 2008

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST Ing. Jiří Braňka Národní vzdělávací fond o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Opletalova Praha 1 Tel.: Fax: