CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÉM PROUDU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrický obvod III..
Advertisements

Vodiče elektrického proudu.
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Elektrický proud.
Nauka o elektrických vlastnostech těles
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Základní škola a mateřská škola Bzenec
Výsledný odpor rezistorů spojených v elektrickém poli vedle sebe
. Kvadratická funkce ° Narýsuj: -1 -1
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ELEKTRICKÝ PROUD – CO UŽ VÍME
Elektrické obvody Dělení elektrických obvodů Jednoduchý el. obvod
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Co už víme o elektrickém proudu
Obecný postup řešení těchto typů jednoduchých příkladů:
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Stykače Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Fyzika Elektrický obvod.
ELEKTRICKÉ JEVY ELEKTRICKÝ OBVOD.
Fyzika Vodiče a nevodiče.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Škola:ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět:FYZIKA Ročník:6. Anotace: Elektrický obvod 2 - elektrický proud a elektrické napětí Prezentace.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ELEKTRICKÝ PROUD V LÁTKÁCH
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Vodiče elektrického proudu.
Elektrický proud.
BEZPEČNÉ ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Šárka Macháňová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Elektrický proud (8. roč.)
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Sériové řazení rezistorů Číslo DUM: III/2/FY/2/2/13 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
FyzikaFyzika Jednoduchý elektrický obvod Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ohmův zákon(příklady) Číslo DUM: III/2/FY/2/2/11 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
ELEKTRICKÝ PROUD, JEHO ÚČINKY TEPELNÉ SPOTŘEBIČE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
FYZIKÁLNÍ KUFR Vedení el. proudu v kapalinách a plynech (9. ročník) Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního.
Elektrický obvod.. ZÁKLADNÍ PRAVIDLA PŘI ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI. 1.NESAHÁME DO ZÁSUVEK VE ZDI A NEZASOUVÁME DO NICH JINÉ PŘEDMĚTY NEŽ ZÁSTRČKY.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Elektřina Interaktivní elektrický obvod Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_16 Elektrický.
CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÉM PROUDU Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
VY_32_INOVACE_05-23 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Elektřina Téma:Elektrický obvod Jméno autora:Jaroslava.
Sestavení elektrického obvodu a jeho součásti
Elektrický proud II Ing. Jan Havel.
MĚŘENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Elektrický obvod VY_32_INOVACE_48_Uvod-el.obvod
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Paralelní řazení rezistorů
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
FYZIKÁLNÍ KUFR Elektrický obvod (6. ročník)
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ohmův zákon (odvození)
Fyzika – Jednoduchý elektrický obvod
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Elektrický proud Elektrické napětí Vodiče a izolanty
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Transkript prezentace:

CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÉM PROUDU Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Co musí obsahovat každý elektrický obvod? zdroj elektrického napětí spotřebič vše propojeno vodiči Elektrickým obvodem prochází elektrický proud: je-li v něm zapojen zdroj elektrického napětí je-li obvod složen z elektrických spotřebičů, které jsou vodivě spojeny. Co může být spotřebičem? např. žárovka, elektrický vařič, varná konvice…

Co může být vodičem elektrického proudu? kovy vodné roztoky některých látek (např. NaCl) plyny (jen za určitých podmínek!) Co může být zdrojem elektrického napětí? jeden elektrický článek (monočlánek) baterie např. z 5 elektrických článků Jak poznáme, že obvodem prochází elektrický proud? Z účinků elektrického proudu – světelný (žárovka svítí) – zvukový (zvonek zvoní) – tepelný (vodič se zahřívá)

Schematické značky elektrický článek baterie elektrických článků zdroj napětí otevřený spínač uzavřený spínač

Schematické značky žárovka rezistor zvonek vodič uzel

Na internetu jsem objevil stránku, na které si můžete vyzkoušet sestavení elektrického obvodu. http://phet.colorado.edu/simulations/sims.php?sim=Circuit_Construction_Kit_DC_Only

Zapojení jednoduchého obvodu se 2 žárovkami žárovky jsou spojeny za sebou (sériově)

b) žárovky jsou spojeny vedle sebe (paralelně) - rozvětvený obvod (větve)

Otázky Jaké podmínky musí být splněny, aby obvodem procházel elektrický proud (2)? Vysvětli, co znamená, že je elektrický obvod uzavřen. Které účinky elektrického proudu znáš (3)? Navrhni pokus, kterým lze zjistit, zda je látka elektrický vodič, nebo izolant. Roztřiď následující předměty na elektrické vodiče (vedou elektrický proud) a izolanty (nevedou elektrický proud): dřevěná špejle, spisová svorka, vodný roztok cukru, ocelový klíč, suchý list papíru, plastové pravítko, vodný roztok soli, tuha v tužce, porcelánový talíř, tvůj prst, sklenice, hliníková lžíce, guma

Otázky Nakresli do sešitu pomocí schematických značek schéma následujícího elektrického obvodu:

Které žárovky budou svítit v obvodu sestaveném podle tohoto schématu: po uzavření pouze spínače I? po uzavření pouze spínače II? c) po uzavření obou spínačů?

Které žárovky budou svítit v obvodu sestaveném podle tohoto schématu: po uzavření pouze spínače I? po uzavření pouze spínače II? c) po uzavření obou spínačů?