NÁRODNOSTNÍ SITUACE V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Klára Šáchová Šárka Rudá (Martina Kyptová)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karel Hynek Mácha - Narozen 16.listopadu 1810 v praze.
Advertisements

PŘÍČINY A ZÁMINKA VÁLKY
Cestovní kancelář Czech tour. Historie zámku Zámecká prohlídka O cestovní agentuře DopravaFotogalerie Informace o zájezdu.
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
Historické památky města MIKULOV
Třicetiletá válka
Třicetiletá válka Filip Elsner 8.A
REVOLUCE 1848.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vznik Španělska.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Třicetiletá válka
Nástup Habsburků v Čechách 7. ročník.
Evropa na počátku novověku
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_483_Život a dílo Aloise Jiráska AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
ČESKÉ ZEMĚ PO BITVĚ NA BÍLÉ HOŘE
VELKÁ MORAVA 7. ročník.
Vývoj železnic Koňské dráhy Parostrojní železnice
Habsburkové na českém trůně
Hrad Karlštejn Vystavěn 1348 Původní majitel Karel IV.
Vratislav II Petr Mrkvička.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Jagellonci v Čechách 7.ročník.
Gotická architektura v Čechách
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Přemysl Otakar I. ( )
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Přínos české kultury 1. část.
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
REVOLUCE 1848.
Marie Terezie Pragmatická sankce Karel VI. 1713
Osvícenský absolutismus v rakouské monarchii
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D_03.19.Testové.
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
Michal Petřík, Petr Poremski, Daniela Uhrovičová, Ondřej Šimečka
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
CZ.1.07/1.4.00/ METODIKA Výkladová prezentace – přechod stránky kliknutím, nadpis automatický, informace přicházejí po kliknutí, fotografie nabíhají.
Povinné Zvláště důležité Nepovinné Zajímavost TŘICETILETÁ VÁLKA
Poslední Přemyslovci Přemyslovci znak Čech znak Moravy Český král.
Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Bílá hora Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Povstání proti Habsburkům  v českých zemích nárůst nespokojenosti  v Praze vládli úředníci, kterým byl osud.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Lidé a čas PRO ROČNÍK:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_62_INOVACE_3301_ mince Téma: Mince aneb od duhovky ke koruně Číslo.
Poslední Přemyslovci autor: Jiří Macek.
VLAKY Od koněspřežky po super vlaky Autor: Eduard Špička.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Třicetiletá válka Období
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
„KAREL IV. A JEHO MOST“ - divadelní představení
AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_27
Česká republika - Kutná Hora
První světová válka. Vznik československého státu.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16-14_ Poslední Přemyslovci Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁLY
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Soužití Čechů a Němců Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_12_Česká historie.
Přemyslovští králové Vlastivěda 4. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
zpracovaný v rámci projektu
ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ. ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ Obsah Přemysl Otakar I. Situace ve městech Přemysl Otakar II. Nástup Lucemburků Zdroje.
REVOLUCE 1848.
PŘÍČINY A ZÁMINKA VÁLKY
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
zpracovaný v rámci projektu
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Vznik Rakouska - Uherska A život jeho obyvatel přijala habsburská říše nový název Rakousko – Uhersko se společným panovníkem Františkem Josefem.
Transkript prezentace:

NÁRODNOSTNÍ SITUACE V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Klára Šáchová Šárka Rudá (Martina Kyptová)

Historie Č.B. Město založil král Přemysl Otakar II. roku 1265, aby vytvořil hráz proti rozpínavosti Vítkovců. Součastně s městem se budovalo náměstí (133x133m) s kostelem a klášterem. Město obepínaly hradby vysoké 7m. Do 15. století, měli velký vliv němečtí patriarchové. Husitství se začalo projevovat až později. Do čela Českých Budějovic se dostal poprvé Čech - Ondřej Puklice ze Vztuh. Období jeho purkmistrování patří k nejpohnutějším v historii města. Postavil se na stranu krále Jiřího z Poděbrad Při spiknutí německé menšiny byl Ondřej Puklice ze Vztuh zavražděn a město přešlo do řad nepřátel Jiřího z Poděbrad.

Za to, že Č.B. zachovaly věrnost králi při protihabsburském povstání Českých měst v roce 1547 je Ferdinand I. Obdařil výsadami. V 16. století bohatli měšťané nejen řemesly, ale hlavně obchodem se solí, z ložisek stříbra a těžbou kovů (1569- zřízena mincovna) za stavovského povstání zůstaly Č.B. jako jedno z mála našich měst věrné habsburskému císaři. Při vpádu Sasů do země v letech zde našli azyl nejvyšší pražští úředníci, ve farním kostele se tehdy dokonce ukrývaly české korunovační klenoty. Za válek o rakouské dědictví v roce 1741 obsadil město bavorský kurfiřt Karel Albrecht, v roce 1744 se tu usadili Prusové. Značný význam měla výstavba koněspřežné dráhy do Lince, která zahájila provoz v roce – vznik továrny Hardmuth – výroba tužek a keramického nádobí.

Národnostní složení v roce 1880

Národnostní složení v roce 1930

Národnostní složení v roce 1998

Budějovice nebo Budweis ??? Život obou národností ve městě plynul celkem klidně, mezi mládeží docházelo sice občas k střetnutím při večerních „bumlech“ na náměstí, to však nebránilo tomu, aby se nezamiloval německý chlapec do české dívky anebo naopak. Do německých škol chodilo více dětí ( rodiče chtěli, aby jejich potomci uměli oba „zemské jazyky“ ). Oba jazyky ( čeština a němčina ) se v Budějovicích navzájem prolínaly a vznikla takzvaná „BUDĚJOVŠTINA“. Známé jsou uměle sestavované věty, jako „hauzmistrová pucuje na konku u klandru švígrfotrovo šláfrok“ nebo že „na bírhale byly asenty nebo musterunky a Tonda je tauglich“.

Historické pohlednice Č.B.

Zdroje: ( sčítání lidu, domů a bytů 2001 ), 2001www.czso.cz František Rada, Když se psalo T. G. M. František Rada, Když se psalo C. K. Miloslav Pecha, Státní převrat v říjnu 1918 v Českých Budějovicích, 1999 Pavel Macháček, Cesta Čechů a Němců ke dnešku, www.budweb.cz