Trestní řízení Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/34.0488.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trestní právo procesní
Advertisements

Průběh trestního řízení část první – Přípravné řízení trestní
Průběh trestního řízení část třetí – Opravné řízení
Trestní odpovědnost právnických osob Zákon č.418/2011 Sb., O trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim (6 částí, 48 paragrafů)
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_15.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_14.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_13.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_16.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Soustava soudů v ČR Ročník:1.a 2. Datum vytvoření:červen.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní ochrana občanů Ročník:1. a 2. Datum.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_3.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Orgány činné v trestním řízení Ročník:1.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_8.
Právo pro podnikatele II
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření30.
Trestní právo procesní II.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_5.
Pracovní poměr Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Právní osobnost Občanský a společenskovědní základ
Sociální kontrola Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
 TRESTNÝ ČIN – jednání nebezpečné pro společnost, jehož znaky jsou definovány ve zvláštní části trestního zákoníku  přečiny – TČ do 5 let odnětí svobody,
Trestní právo procesní
Masová komunikace, masová média
Manželství Občanský a společenskovědní základ
Občanské soudní řízení
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Základy trestního práva
Řízení o přestupcích.
Moc soudní Pavel Šuranský.
Základy správního práva
Kapitoly z rodinného a trestního práva
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_TRESTNÍ.
Státní zastupitelství
BT502Z – TPP – Zvláštní část
Trestní právo procesní I.
Teorie práva Základy práva
Subjekty trestního řízení
VY_32_INOVACE_SVF35460DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
Předsoudní stadium trestního řízení
Přednáška pro IV. jarní semestr bakalářského studia Úvodní výklady, subjekty trestního řízení Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Trestní právo procesní a trestní řízení Přednáška
Soudy, soudní řízení, právnické profese Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_18_OBCANSKE_SOUDNI_RIZENI.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Vojtěch Šimon C3B 3.6. Trestní právo procesní. ❑ Subjekty trestního řízení ▪= orgány činné v trestním řízení (soud, státní zástupce, policejní orgán),
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_14/10_Protiprávní jednání Téma: Protiprávní jednání.
Trestní právo procesní Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_062 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
Trestní právo Ing.Mgr. Tomáš Klusák. Obsah přednášky O Trestní právo hmotné O Trestní právo procesní O Soudnictví ve věcech mládeže 2.
Název vzdělávacího materiálu
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
§ Soudní řízení § § § §.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D. Univ. Priv. Prof.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
Transkript prezentace:

Trestní řízení Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/

2 Obsah Trestní řízení Orgány činné v trestním řízení Stadia trestního řízení ○ Přípravné řízení ○ Předběžné projednání obžaloby ○ Hlavní líčení ○ Odvolací řízení ○ Vykonávací řízení Použité zdroje

Trestní řízení 3 je zákonem (trestním řádem) upravený postup orgánů činných v trestním řízení a dalších subjektů podílejících se na tomto postupu, jeho úkolem je zjistit, zda se trestný čin stal, zjistit jeho pachatele a uložit mu trest nebo ochranné opatření, zajistit jejich výkon a rozhodnout o nároku poškozeného na náhradu škody způsobené trestným činem, úkolem trestního řízení je též zajistit, aby nikdo nevinný nebyl trestně stíhán či dokonce odsouzen.

Orgány činné v trestném řízení 4 Orgány činné v trestném řízení jsou: ◘ soud – v trestním řízení rozhoduje senát nebo samosoudce ◘ státní zastupitelství – podává jménem státu obžalobu ◘ policejní orgán – vyšetřovatelé Dalšími účastníky jsou např. obviněný, obhájce, poškozeného, svědek, soudní znalec…

Stadia trestního řízení 5 Přípravné řízení - úkolem je zjistit, zda je podezření z TČ proti určité osobě natolik odůvodněné, že je možno podat obžalobu k soudu. Je třeba zjistit a obstarat důkazy svědčící o vině (nevině) obviněného. Významnou úlohu plní státní zástupce, který vykonává dozor nad činností policejního orgánu a rozhoduje o podání obžaloby k soudu. Předběžné projednání obžaloby – výsledkem je nařízení hlavního líčení nebo vrácení státnímu zástupci k došetření. Cílem tohoto stadia je zabránit projednávání neodůvodněných obžalob ve veřejném hlavním líčení.

Stadia trestního řízení 6 Hlavní líčení – soud v této etapě rozhoduje vině obžalovaného a o trestu za spáchaný TČ, přezkoumává obvinění, státní zástupce dokazuje vinu (obžalobu), obhájce dokazuje obhajobu, končí rozsudkem o vině či zproštěním viny. Je nejdůležitějším stadiem trestního řízení - může skončit i jiným způsobem (viz následující obrazovka). obžalovaný může a v některých případech musí mít obhájce.

7 HLAVNÍ LÍČENÍ - VÝSLEDEK obžalovaný uznaný vinným, uložen trest ◘ zproštění obžaloby ◘ vrácení věci státnímu zástupci ◘ zastavení trestního stíhání ◘ přerušení trestního stíhání

Stadia trestního řízení 8 Odvolací řízení se koná, jestliže se obžalovaný nebo státní zástupce proti rozsudku soudu prvního stupně odvolá. Mohou se odvolat i oba. Odvolání má odkladný účinek (na obžalovaného se musíme dívat jako na nevinného), rozsudek nenabývá právní moci. O odvolání rozhoduje soud vyššího stupně. Pokud k odvolání nedojde, rozsudek nabývá právní moci.

Stadia trestního řízení 9 Vykonávací řízení se uskutečňuje za účelem vykonání trestu, když rozsudek nabyl právní moci. Trestní řád podrobně stanoví, jak se jednotlivé druhy trestů vykonávají. Doba vazby se započítává do výkonu trestu odnětí svobody. Pachatel se v této etapě nazývá jako odsouzený. Uložené tresty se zaznamenávají do Rejstříku trestů. (vede ho Nejvyšší státní zastupitelství v Praze).

10 Použité zdroje Ryska, R., Puškinová, M. Právo pro střední školy. Praha: Eduko, ISBN Bartoníčková, K. a kol. Občanský a společenskovědní základ. Brno: Computer Press, ISBN Emmert, F. a kol. Odmaturuj ze společenských věd. Brno: DIDAKTIS, ISBN Novotný, Z., Schelle, K., Tomancová, J. a kol. Právní nauka pro školy i praxi. Brno: Masarykova univerzita, ISBN Eliáš, K., Svatoš, M. Nový občanský zákoník 2014 (Rejstřík). Ostrava-Hrabůvka: Sagit, ISBN