Svatý Václav.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
PRVNÍ PŘEMYSLOVCI.
Sv. Václav 907 †28. září 935.
Sv.Václav Podle legend byl vychováván svou babičkou svatou Ludmilou a vzdělával se v písmu na Budči. Jako kníže, po porážce saským králem Jindřichem Ptáčníkem,
Sv.Václav.
Přemyslovci ( st.n.l.) pro 4. ročník ZŠ
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Vlastivěda 4 Vypracovala: Mgr. Lucie Holanová, ZŠ Višňová Srpen 2011
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
Život a vláda českého knížete (907 – 935)
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Počátky českého státu Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o počátcích českého státu a o prvních.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Středověk v českých zemích
Svatý Václav Původ Český kníže Václav I. byl synem knížete Vratislava a jeho manželky Drahomíry, která byla dcerou knížete Havolanů (polabští Slované).
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: První Přemyslovci 2. Autor: Mgr. Marek Lengál.
 Narozena roku cca 860  Zemřela roku 921 dne 15. září.  O původu S.L. existují dvě teorie: 1) Kristiánova legenda-S.L. byla dcerou pšovského knížete.
Počátky českého státu 4.ročník
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSv. Václav, sv. Ludmila Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje informace.
Mgr. Miloslava Pucandlová
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
Počátky Českého státu Lubomír Berka.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Vlastivěda - dějepisná část (4. a 5. ročník) Název a číslo učebního.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/47 Anotace Přemyslovské knížectví – Obrázky z našich dějin – žák popisuje jednotlivé obrázky, uvědomuje si souvislosti.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_470.
Svatý Václav Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
START HISTORICKÁ DESÍTKA DOBA SVATÉHO VÁCLAVA HODNĚ ŠTĚSTÍ.
Počátky českého státu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová 1756, Čáslav
PANOVNÍCI ČESKÝCH ZEMÍ
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
České země v době Přemyslovců 4. ročník
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:
Naši slavní předkové.
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: Svatý Václav.
Svatý Václav Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo: VY_32_INOVACE_12.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Svatý Václav ROK V JEHO PROMĚNÁCH A SLAVNOSTECH. Rok v jeho proměnách a slavnostech – Sv. Václav Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření listopad 2011 Ročník 7. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a společnost Dějepis Křesťanství a středověká.
Přemyslovci - Boleslav I. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
VY_32_INOVACE_Lul_I_06 PRVNÍ PŘEMYSLOVCI
Na rubové straně mince dvacetikorunové hodnoty je zobrazen jako rytíř.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Počátky českého státu.
Vláda přemyslovských knížat
SVATÝ VÁCLAV VY_32_INOVACE_XI-A-17.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6. -9
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Přemyslovci - opakování
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník
Středověk – počátky českého státu
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Transkript prezentace:

Svatý Václav

Rodokmen LUDMILA BOŘIVOJ + VRATISLAV DRAHOMÍRA + VÁCLAV A BOLESLAV

Svatý Václav byl syn knížete Vratislava I. a Drahomíry narodil se kolem roku 907 vychovávala ho jeho babička - svatá Ludmila vedla ho ke vzdělanosti, pobožnosti a mírumilovnosti Ludmila i Drahomíra usilovaly o vliv na Václava i knížectví, spor vyvrcholil zavražděním Ludmily když byl Václav starší ujal vlády v přemyslovském knížectví

jeho knížectví se rozkládalo ve středních Čechách, na území v asi třicetikilometrovém okruhu kolem pražského hradiště, kde Václav sídlil a kde založil základy chrámu sv. Víta kníže Václav byl moudrý a vzdělaný vladař nechtěl války, chtěl vyjednávat a žít v míru to se nelíbilo jeho bratru Boleslavovi, který Václava nechal 28. září 935 zavraždit Václav byl bratrem pozván na slavnostní mši do Boleslavi a zde byl na pokyn bratra u dveří kostela zavražděn

Zavraždění Svatého Václava

hrob sv. Václava - katedrála sv. Víta, Pražský hrad

28. září. Ludmila a Václav byli po své smrti prohlášeni za svaté svatý Václav je považován za hlavního patrona české země a symbol české státnosti památku svatého Václava si připomínáme státním svátkem dne: 28. září.

Kníže Václav na současné české minci