Mocniny, odmocniny, úpravy algebraických výrazů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pravidla pro počítání s mocninami
Advertisements

Lomené algebraické výrazy
Algebraické výrazy: počítání s mnohočleny
Algebraické výrazy – početní operace
Mnohočleny a algebraické výrazy
Exponenciální rovnice
Úpravy algebraických výrazů
Zkvalitnění výuky přírodovědných předmětů s cílem zvyšování motivace
Sčítání a odčítání lomených výrazů
Lomené výrazy – krácení lomených výrazů
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Počítáme s celými čísly
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Název projektu: Učení pro život Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony: III / 2 Název sady A: VÝRAZY Autor: Petr Halama – Mgr. Alena.
1.přednáška úvod do matematiky
Zlomky RNDr. Ivana Holubová.
Matematika II. KIG / 1MAT2 Přednáška 08
Řešení lineárních rovnic o jedné neznámé
Zlomky – souhrn VY_32_INOVACE_11
Lineární rovnice – 4. část cvičení
Lineární rovnice – 3. část
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_65.
Exponenciální a logaritmické funkce a rovnice
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Výrazy.
Násobení mnohočlenů.
* Druhá mocnina Matematika – 8. ročník *
Algebraické výrazy a jejich úpravy
* Násobení mnohočlenů Matematika – 8. ročník *
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Základní poznatky z matematiky Číslo materiálu: EU Název: Mnohočleny Autor: Mgr. Ludmila Lorencová.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Pravidla pro počítání s mocninami.
Tento digit á ln í učebn í materi á l (DUM) vznikl na z á kladě ře š en í projektu OPVK, registračn í č í slo CZ.1.07/1.5.00/ s n á zvem „ Výuka.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
VY_32_INOVACE_07/1/17_Číslo a proměnná
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Podíl (dělení) mnohočlenů (dělení mnohočlenu mnohočlenem)
Úprava výrazu na součin vytýkáním před závorku.
Podíl (dělení) mnohočlenů
Rozklad mnohočlenů na součin
S celočíselným exponentam
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Racionální čísla.
Rozklad mnohočlenů na součin vzorce
Rozklad mnohočlenů na součin
Číselné výrazy s proměnnou
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_42_INOVACE_12_18 Název materiáluČíselné.
ČÍSELNÉ OBORY, VÝRAZY - OPAKOVÁNÍ Cyrilometodějská církevní základní škola Lerchova 65, Brno Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU–peníze do.
3.4 LOMENÉ VÝRAZY Mgr. Petra Toboříková. Lomené výrazy = výrazy ve tvaru zlomku pracujeme s nimi jako se zlomky musíme stanovit podmínky ve jmenovateli.
Mnohočleny Václav Dobiáš Jiří Komínek. Alois Bedřich 10 Alois Bedřich 10 Obvod = a nebo můžeme napsat Obvod = Alois = a Bedřich = b Alois + Bedřich +
Lomené výrazy - násobení. Násobení lomených výrazů - připomeňme násobení zlomků vynásobíme zvlášť oba čitatele a zvlášť oba jmenovatele.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU 18 – Výrazy a operace s mnohočleny – teorie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního.
Druhá mocnina a odmocnina VY_32_INOVACE_077_Druhá mocnina a odmocnina.
Mocniny, odmocniny, úpravy algebraických výrazů
Mocniny Druhá mocnina.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Název školy: ZŠ a MŠ Březno
Lomené algebraické výrazy
VY_42_INOVACE_JESONKOVA.MATKVA.01
IV. Násobení lomených výrazů
Matematika pro ekonomy
Lomené algebraické výrazy
Algebraické výrazy: počítání s mnohočleny
Lomené algebraické výrazy
MOCNINY A ODMOCNINY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata.
Rozklad mnohočlenů na součin
Algebraické výrazy: počítání s mnohočleny
Algebraické výrazy: počítání s mnohočleny
Matematické operace, práce s výrazy, algebraické vzorce, poměr
Transkript prezentace:

Mocniny, odmocniny, úpravy algebraických výrazů Repetitorium z matematiky Podzim 2011 Ivana Vaculová

1. Mocniny s přirozeným a celým mocnitelem Pro každé reálné číslo a a každé přirozené číslo n platí: n činitelů mocnina Základ mocniny (mocněnec) mocnitel (exponent)

Pravidla pro počítání s mocninami: Pro a ϵ R, n ϵ N platí:

Věty pro počítání s mocninami

2. n-tá odmocnina stupeň mocniny (odmocnitel) matematický symbol pro odmocninu (odmocnitel) hodnota n-té odmocniny základ mocniny (odmocněnec)

Pravidla pro počítání s odmocninami Poznámka:

3. Algebraické výrazy = zápisy, ve kterých se mohou vyskytovat jak určitá čísla (konstanty), tak také písmena (proměnné) a symboly aritmetických operací (+, -, √, ², atd.) Algebraickými výrazy jsou např.: Algebraickými výrazy nejsou: Logický výrok = tvrzení, u kterého má smysl posuzovat pravdivost (např. 2 = 7) Výroková forma – z ní získáme logický výrok dosazením čísel za proměnné, např.: (objem rotačního kužele) Proměnné zastupují čísla z určité množiny (obor proměnné). Tyto číselné množiny, ze kterých můžeme za proměnné dosazovat, určují definiční obor daného výrazu (pro tyto hodnoty má daný výraz smysl).

3.1 Mnohočleny = zvláštní případy algebraických výrazů. = výrazy ve tvaru: kvadratický člen x je proměnná lineární člen absolutní člen Je-li Jde o mnohočlen n-tého stupně Mnohočlen 1. stupně = LINEÁRNÍ 2. stupně = KVADRATICKÝ 3. stupně = KUBICKÝ

Operace s mnohočleny SČÍTÁNÍ – sečteme koeficienty u členů se stejnými exponenty ODEČÍTÁNÍ (ROZDÍL) – odstraníme závorky (změníme znaménka u menšitele) a sečteme koeficienty u členů se stejnými exponenty) NÁSOBENÍ – vynásobíme dle schématu a poté sečteme: (2x2 + 3x – 2) . (4x -1)

Operace s mnohočleny DĚLENÍ a) beze zbytku: b) se zbytkem Postup: (2x4 - 3x3 + x2 -3x -1)/(x2 + 1)=2x2 -3x -1 Postup: 1. Dělence i dělitele uspořádáme sestupně. 2. Vydělíme 1. člen dělence 1. členem dělitele (dostaneme 1. člen podílu). 3. Vynásobíme tímto členem dělitele a výsledný polynom odečteme od dělence a získáme dělence pro další postup. 4. Opakujeme postup vždy s novým dělencem, dokud není zbylý polynom nižšího stupně než dělitel. 5. Uvedeme předpoklady (dělitel musí být různý od nuly).

Operace s mnohočleny n-tá mocnina, (a+b)n , n ϵ N

Operace s mnohočleny ROZKLAD MNOHOČLENŮ = vyjádření ve tvaru součinu několika mnohočlenů, které se zpravidla už nedají dále rozložit. Vytýkáním před závorku: Př.: (3x2y3 + 6xy2) = 3xy2 . (xy + 2) Použitím vzorců:

3.2 Lomené výrazy KRÁCENÍ = vydělení čitatele i jmenovatele stejným výrazem ROZŠIŘOVÁNÍ = vynásobení čitatele i jmenovatele stejným výrazem Pro libovolné výrazy V1, V2, V3 (V2 ≠ 0 , V3 ≠ 0) platí: krácení rozšiřování

3.2 Lomené výrazy SOUČET LOMENÝCH VÝRAZŮ = lomený výraz, jehož čitatel je součet čitatelů obou výrazů převedených na společného jmenovatel a jehož jmenovatel je tento společný jmenovatel. Pro libovolné výrazy V1, V2, V3, V4 a pro všechny hodnoty proměnných, pro něž V2 ≠ 0 , V4 ≠ 0, platí:

3.2 Lomené výrazy NÁSOBENÍ LOMENÝCH VÝRAZŮ (součin) = lomený výraz, jehož čitatel je součin čitatelů a jmenovatel součin jmenovatelů násobených lomených výrazů. Pro libovolné výrazy V1, V2, V3, V4 a pro všechny hodnoty proměnných, pro něž V2 ≠ 0 , V4 ≠ 0, platí: Pozn.: Při násobení jednotlivé výrazy neroznásobujeme, naopak, snažíme se je vhodně rozložit a podle možností i krátit.

3.2 Lomené výrazy UMOCŇOVÁNÍ LOMENÝCH VÝRAZŮ = umocnění čitatele i jmenovatele. Pro libovolné výrazy V1, V2 (V2 ≠ 0) a pro libovolné k ϵ N platí:

3.2 Lomené výrazy DĚLENÍ LOMENÝCH VÝRAZŮ pokud dělíme lomeným výrazem, znamená to, že násobíme jeho převrácenou hodnotou. Pro libovolné výrazy V1, V2, V3, V4 a pro všechny hodnoty proměnných, pro něž V2 ≠ 0 , V3 ≠ 0, V4 ≠ 0, platí:

3.2 Lomené výrazy ZJEDNODUŠENÍ SLOŽENÉHO LOMENÉHO VÝRAZU Pro libovolné výrazy V1, V2, V3, V4 a pro všechny hodnoty proměnných, pro něž V2 ≠ 0 , V3 ≠ 0, V4 ≠ 0, platí:

3.2 Lomené výrazy ÚPRAVY IRACIONÁLNÍCH LOMENÝCH VÝRAZŮ - při těchto úpravách využíváme vzorce pro počítání s mocninami, odmocninami, mnohočleny i vzorce pro operace s lomenými výrazy. Příklad:

4 Aplikace Vyjádření neznámé ze vzorce Př.1: Ze vzorce pro objem rotačního kužele vyjádřete poloměr jeho podstavy:

Literatura Delventhal, K., M., Kissner, A., Kulick, M. Kompendium matematiky. Praha: Euromedia Group k. s., 2003. Bušek, I. a kol. Základní poznatky z matematiky. Matematika pro gymnázia, Praha: Prometheus, 1992. Odvárko, O. a kol. Funkce. Matematika pro gymnázia, Praha: Prometheus, 1996. Polák, J. Přehled středoškolské matematiky. Praha: Prometheus, 1998.