Těhotenství, dětství a dospívání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Člověk a vývojová stádia člověka
Advertisements

Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Sexuální výchova.
VY_32_INOVACE_VkZ.6.06-Vývojové etapy člověka-prezentace
Název Ontogeneze člověka
Vývoj člověka - postnatální
Biologie dítěte PhDr. Pavla Pikardová.
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
FÁZE ŽIVOTA.
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Opakování - vývoj jedince
Vývin nového jedince Filip Bordovský.
Vývoj člověka Ontogeneze.
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
STÁRNEME A MĚNÍME SE Alica Vacková 4.B
Stadia lidského života
Žena a sport.
Aneb od zygoty až po seniora za 10 minut
Rozmnožovací soustava
REPRODUKČNÍ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
Rozmnožovací sousta va Popis a funkce rozmnožovací soustavy
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_640_POHLAVNÍ ÚSTROJÍ Téma:STAVBA A FUNKCE POHLAVNÍHO.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Rozmnožovací soustava
Ženská pohlavní soustava
Rozmnožovací soustava
ČLOVĚK Pří_232_Savci_Člověk Autor: Mgr. Martina Vaculová Škola: Základní a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
Biologické děje v dospívání
Ženské pohlavní ústrojí
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA Mgr. Marie Mikulcová.
Sexuální dospívání. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
D OSPÍVÁNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
N ÁZEV ŠKOLY : ZŠ Š TĚTÍ, O STROVNÍ 300 A UTOR : M GR. Š TĚPÁNKA B ERANOVÁ D ATUM : Č LOVĚK A JEHO SVĚT, ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ. N ÁZEV MATERIÁLU.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Autor: Vendulka Kudlíková Název materiálu: VY_52_INOVACE_03_Dospívání_vk1 Vzdělávací oblast/obor/okruh:
Vývoj jedince Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_17_Vývoj jedince Téma: Přírodověda.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_34_01_ontogeneze jedince.
Dětství, puberta, dospělost Prezentaci vytvořil Jiří Nezbeda.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
V ÝVOJ PLODU V DĚLOZE Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
VY_32_INOVACE_PŘČL.13 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Dublovice, okres Příbram
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Ovulační a menstruační systém
Dospívání VY_32_INOVACE_12_36.
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
10 pohlavní soustava ženská
Vývoj člověka Ontogeneze.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Období lidského života
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Rozmnožovací soustava
Autor: Mgr. Eva Procházková
Dospívání - puberta Období, ve kterém se tělo dítěte mění na dospělého člověka schopného se rozmnožovat.
Transkript prezentace:

Těhotenství, dětství a dospívání Petra Koudelková, Anna Soukupová

Těhotenství, dětství a dospívání Péťa Koudelková Anička Soukupová

Těhotenství

Těhotenství základní informace Těhotenství je proces, při kterém vynosí žena živé potomky. Začíná početím Končí porodem, potratem nebo interupcí

Matka v těhotenství Těhotenství trvá cca. 40 týdnů V 1. fázi hrozí nejvyšší riziko potratu

Růst dítěte během těhotenství           1. měsíc           2. měsíc           3. měsíc           4. měsíc           5. měsíc           6. měsíc            7. měsíc             8. měsíc             9. měsíc

Porod porod je proces při kterém se z plodu stává samostatný jedinec je úspěšným ukončením těhotenství u savců opouští plod dělohu matky a je přerušena pupeční šňůra

Dětství dítě se učí hygienické návyky a získává sociální dovednosti Občas je konec dětství ztotožňován s dosažením dospělosti, jindy se fáze dospívání nebo její část k dětství již nepočítá.

Období dětství Novorozenec (0-6 týdnů) Kojenec (6 týdnů – 1,5 roku) Batole (1,5 roku- 2,5 roku) Předškolní věk(3 roky-6 let) Mladší školní věk(6-12 let) Starší školní věk(12-15 let)

Dětský lékař Každé dítě do 18 let, má svého dětského lékaře tzv. pediatra Má kartu ve které jsou: nemoci, očkování atd… Zdravotní a očkovací průkaz a kartu pojištěnce Od 18 let už má dítě lékaře pro dospělé

Kojenci a děti - zdraví Co se týče kojenců a dětí, nelze k nim přistupovat, jako k “malým dospělým“. “. Jelikož jejich nervová soustava, dýchací ústrojí ani reprodukční systém ještě nejsou plně vyvinuty, jsou mnohem citlivější na ohrožení zdraví než dospělí.

Dospívání (puberta) u chlapců a dívek Dospívání je konec dětství. Dívkám a chlapcům se mění tělo i osobnost a začínají pohlavně dozrávat. Toto období neprožívá jen "skoro" dospělý, ale celá jeho rodina a blízké okolí.

Dospívání začíná u dívek mezi 11. a 13. rokem a u chlapců mezi 13. a 15. rokem. Puberta (česky také dospívání) je období a proces tělesných změn, při kterých se tělo dítěte mění na tělo fyzicky dospělého člověka schopného se rozmnožovat.V těle produkují pohlavní orgány různé hormony.

Menstruační cyklus „ovulace“ Dochází při něm k uvolnění zralého vajíčka z vaječníku. Projevuje se krvácením. V té době už může dojít k oplodnění.

Schéma ženského pohlavního orgánu

Schéma mužského pohlavního orgánu

Informační zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Kategorie:D%C4%9Btstv%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Puberta Brožurka čas proměn (dostáno ve škole) Vlastní hlava aj.