Z Á Ř Í Mgr. Michal Oblouk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Advertisements

Od druhé republiky k protektorátu
Johana Posseltová, C3B Bitvy 1. světové války.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Rok a jeho měsíce DUM 11/1 Čas.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_322_Pranostiky AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
BŘEZEN měsíc knihy Mgr. Michal Oblouk.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Barbora Kalkušová 669 ZACHRÁNĚNÝCH ŽIVOTŮ.
Ř Í J E N Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p.o. REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: Novými technologiemi k novým.
Přemyslovští králové a jejich doba
Vítek Urban prosinec 2004 prima
ÚSTNÍ LIDOVÁ SLOVESNOST -PRANOSTIKY
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_571_Dědičný královský titul AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková.
Okupace ČSR Michal Kolář.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
Rok 1938 a Mnichovská krize ,,O nás, bez nás’’.
Čtvero ročních období.
Strom po celý rok Jaro Léto Podzim Zima Adam Škoda Kalendář.
TRVÁNÍ DNE A NOCI.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Ovocné stromy v různých ročních obdobích
Zš a Mš Brno, Křídlovická 30b Veronika Topolářová VII.C 2011/2012
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
LIDÉ A ČAS KALENDÁŘNÍ ROK.
Zpracovala Mgr.Jindra Chejnová,
7. ročník Vrcholný středověk
Podzim.
Název : Podzim Mgr. Iveta Honzejková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_568_Václav a Boleslav AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková ROČNÍK,
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Přínos české kultury 1. část.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Pet Shop Pranostiky☺.
Kalendář - září Petr Machala.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_401_PODZIM Téma: PODZIMNÍ MĚSÍCE, ZAČÁTEK.
Roční období Název školy:
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
PODZIM.
Výukový prográmek pro děti 2.třídy ZŠ Roční období
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Z Á Ř Í Mgr. Michal Oblouk. ZÁŘÍ - PRANOSTIKY Co srpen nedovařil, září nedosmaží. Začátek tohoto měsíce přináší lidem i hovadu zlé páry a mlhy. V září.
LÉTO. Č ERVEN je šestý měsíc v roce, má 30 dní. 21. června začíná na severní polokouli léto. Jméno červen je odvozová- no rozmanitě, např. z červenání.
Podzim Prvouka , 2. třída.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Dana Motyčková Číslo
ROČNÍ OBDOBÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
ROČNÍ OBDOBÍ Tereza Skálová.
Měsíc po měsíci VY_32_INOVACE_11_03
KALENDÁŘ.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
PODZIM SPUSŤ: F5.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření leden 2013 Ročník
DUM I. / 15. roční období Bc. Zdeněk Klíma.
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.1 ROK a ROČNÍ OBDOBÍ fotografie - vlastní.
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
Přemyslovci - opakování
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
PODZIM STÁTNÍ SVÁTKY.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Přemysl Otakar I. Jiří Škeřík 2.A.
Transkript prezentace:

Z Á Ř Í Mgr. Michal Oblouk

PRANOSTIKY Co srpen nedovařil, září nedosmaží. Začátek tohoto měsíce přináší lidem i hovadu zlé páry a mlhy. V září mnoho požárů bývá, proto se obloha rdívá. Teplé září - dobře se ovoci i vínu daří. Na dešti v září rolníků moc záleží. Zářijový déšť polím potrava, zářijové spršky pro víno otrava. Zářijová slota - hrstka deště, fůra bláta. Po hojných deštích v září osení zimní se podaří. Bouřky v druhé polovině září přinášejí mnoho větrů. Ozve-li se v září hrom, bude v zimě zavát každý strom. Bouřka v září - sníh v prosinci. Bouřky v září - na jaře mnoho sněhu. Teplé září - říjen se mračí. Září víno vaří a co nedovaří, říjen dopeče. Touží-li září po rose, bude v říjnu bláta po ose. Jaké počasí v září, tak se i březnu vydaří. Babí léto - léto na odchodě. Divoké husy na odletu - konec i babímu létu. Divoké husy svačinu odnášejí a zimu přinášejí. Když čečetek nevídati, hotov se na tuhou zimu. Pěkné růže v zahrádkách věští pěkný podzimek a pozdní zimu. Září jezdí na strakaté kobyle. Podzim na strakaté kobyle jezdí. Podzim bohatý na mlhu věští v zimě mnoho sněhu. Září, na léto jde stáří.

1. ZÁŘÍ Světový den míru 1939 začátek 2. světové války Německo napadlo Polsko Svatý Jiljí své počasí pevně drží. O svatém Jiljí jdou jeleni k říji. Jaké počasí o Jiljím panuje, takové celý měsíc se ukazuje. Je-li Jiljí jasný den, krásný podzim zvěstujem. Jiljí jasný – podzim krásný. Na den Jiljí hromy a blesky – čtyři týdny mokré stezky. Když na svatého Jiljí prší, celý podzim voda crčí.

5. ZÁŘÍ 1638 * Ludvík XIV. - francouzský král („Král Slunce“)

8. ZÁŘÍ Mezinárodní den gramotnosti 1841 * Antonín Dvořák hudební skladatel Jaké počasí na Narození Panny Marie, takové potrvá čtyři neděle. Jaké počasí o Panny Marie narození, takové bude osm neděl. Neprší-li o Marie narození, bude suchý podzim. Na Panny Marie narození, vlaštovek shromáždění. Panny Marie narození - vlaštoviček rozloučení. O Marie narození, vlaštovek tu více není.

11. ZÁŘÍ 10. – 11. 9. Dny Evropského dědictví 2001 teroristické útoky v USA nad územím USA byla unesena 4 dopravní letadla, z nichž dvě narazila do budov Světového obchodního centra v New Yorku, jedno letadlo do budovy Pentagonu a jedno se zřítilo v Pensylvánii, útoky si vyžádaly asi 3000 mrtvých

14. ZÁŘÍ 1937 1886 zemřel T. G. Masaryk * Jan Masaryk syn T. G. Masaryka ministr zahraničí ČSR

16. ZÁŘÍ Mezinárodní den ochrany ozónové vrstvy sv. Ludmila – babička knížete Václava Na Ludmily světice obouvej střevíce. Svatá Ludmila deštěm obmyla.

17. ZÁŘÍ 1910 1832 * František Hrubín český spisovatel * Miroslav Tyrš zakladatel Sokola

19. ZÁŘÍ 1922 * Emil Zátopek český atlet čtyřnásobný vítěz ve vytrvalostním běhu

21. ZÁŘÍ Mezinárodní den míru Mezinárodní den Alzheimerovy choroby Jaké počasí dělá svatý Matouš, takové potrvá čtyři neděle. Matouše jasný den čtyři týdny potom jasné předpovídá. Krásné počasí na svatého Matouše má vydržet ještě čtyři neděle. Pohoda o svatém Matouši čtyři týdny se neruší. Je-li na svatého Matouše pěkný den, mají vinaři naději na dobrou sklizeň. Je-li na Matouše jasno, bývá to vínu spásno. Na svatého Matouše pohoda - vyschne v lese každá kláda. Po svatém Matouši čepici na uši. Svatý Matouš svačinu zakous. Svatého Matouše – každé jablko se ukouše.

23. ZÁŘÍ Podzimní rovnodennost 1. podzimní den 1901 * Jaroslav Seifert – český básník, nositel Nobelovy ceny za literaturu

24. ZÁŘÍ 1583 * Albrecht z Valdštejna český vojevůdce a politik velitel císařských vojsk ve třicetileté válce

25. ZÁŘÍ Mezinárodní den neslyšících 1899 * Ondřej Sekora - český spisovatel a ilustrátor knih pro děti

Světový den antikoncepce 26. ZÁŘÍ Světový den antikoncepce Evropský den jazyků 1212 Přemysl Otakar I. dostal v Basileji Zlatou bulu sicilskou od Fridricha II. za podporu v boji o říšskou královskou korunu českému panovníkovi byla královská hodnost přiznána poprvé dědičně

28. ZÁŘÍ Den české státnosti 935 ve Staré Boleslavi byl zavražděn kníže Václav svým bratrem Boleslavem I. Kolem svatého Václava, nové léto nastává. Na svatého Václava, každá pláňka dozrává. Svatý Václav hady sklízí. Svatý Václav v slunci září, sklizeň řípy se vydaří.

29. ZÁŘÍ 1938 podepsána Mnichovská dohoda, v níž bylo rozhodnuto o podstoupení československého pohraničí (Sudet) Německu Je-li noc před svatým Michalem jasná, bude velká zima, prší-li, bude levná zima. Je-li svatý Michal jasný a krásný, bude tak ještě po čtyři neděle. Fučí-li na svatého Michala vítr od východu nebo severu, bude tuhá zima. Svatý Michal všechno z polí spíchal.

ZÁŘÍ období podzimní sklizně kromě ovoce a brambor dozrává vinná réva a chmel vinobraní – slavnosti sklizně vinné révy dočesná – slavnost sklizně chmele dožínky – slavnost na ukončení žní, slavnost může zahrnovat odvážení posledního snopu z pole, předání dožínkového věnce a přání („vinšování“) hospodáři; potom následuje hostina s hudbou a tancem

ZDROJE http://zbynkuv.blog.cz/0909 http://pranostiky.wz.cz/php/prans.php?mid=9 http://world.war.szm.com/cz.html http://www.cojeco.cz/index.php?s_lang=2&detail=1&id_desc=22554 http://qaculka.blog.cz/0709/11-9-2001 http://ecitaty.wz.cz/t-g-masaryk.html http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/historie/smrt-jana-masaryka-vrazda-nebo-sebevrazda_46969.html http://www.panovnici.estranky.cz/clanky/sv.-ludmila-ze-psova.html http://www.flu.cas.cz/Com/stcl/rod_sv_ludmily.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Ludv%C3%ADk_XIV. http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=337 http://cs.wikipedia.org/wiki/Miroslav_Tyr%C5%A1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Emil_Z%C3%A1topek http://cs.wikipedia.org/wiki/21._z%C3%A1%C5%99%C3%AD http://www.in-pocasi.cz/clanky/teorie/rocni-obdobi/ http://www.cesky-jazyk.cz/zivotopisy/jaroslav-seifert.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Albrecht_z_Vald%C5%A1tejna http://www.cojeco.cz/index.php?detail=1&s_lang=2&id_desc=85342 http://www.supraphon.cz/cs/novinky/archiv-dle-kategorii/mluvene-slovo/&list%5Bsort%5D=&list%5Boffset%5D=5?item=858 http://cs.wikipedia.org/wiki/Zlat%C3%A1_bula_sicilsk%C3%A1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Svat%C3%BD_V%C3%A1clav http://cs.wikipedia.org/wiki/Mnichovsk%C3%A1_dohoda http://cs.wikipedia.org/wiki/29._z%C3%A1%C5%99%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/1._z%C3%A1%C5%99%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Do%C5%BE%C3%ADnky http://cs.wikipedia.org/wiki/Posv%C3%ADcen%C3%AD