1 5. Valné shromáždění ERC v ČR Praha, CČSH, 27.11.2008 ThDr. Pavel Černý, Th.D. předseda ERC.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Klub UNESCO Kroměříž byl založen dne 9. září 1991 představiteli společenského, kulturního a politického života Kroměříže s cílem naplňování programu UNESCO.
Autor: Pavel Černý Cíle ERC v ČR Možnosti spolupráce ekumenického hnutí v ČR.
Předsednická zpráva Valné shromáždění ERC v ČR Zpráva předsedy za rok 2006.
Základní škola a Mateřská škola Louňovice pod Blaníkem 15. srpna 2009
Výroční zpráva o činnosti sekretariátu ERC v roce 2005
 Adventní probuzení v první polovině 19. století v USA  Již v roce 1844 existují skupiny křesťanů z různých církví, které spojovala hluboká.
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Podle Motu Prorio Benedikta XVI. PORTA FIDEI
Zpráva o činnosti sekretariátu za rok 2006 zpracovala: Jitka Klubalová, vedoucí tajemnice ERC.
Výjezdní zasedání prezidia, předsedkyň a předsedů sekcí a regionů ČAS Luhačovice – Hotel Fontána II – kongresový sál Luhačovice.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKU ČR Mezinárodní spolupráce AIP ČR a SVTP ČR v rámci programu INGO Pavel Švejda řešitel.
Škola obnovy venkova Třanovice Spolek obnovy venkova Česká republika Moravskoslezský kraj Francie Morbihan.
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
3. výročí podepsání memoranda o spolupráci mezi Senátem PČR a AV ČR Vila Lanna
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 20.
Sbor Církve bratrské v Ostravě sborová oznámení SRDEČNĚ ZVEME NA SPOLEČNÁ SHROMÁŽDĚNÍ STŘEDA 18:30 Biblická a modlitební hodina slovo:Marek Halfar.
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
Komunikace o evropských fondech Názory široké veřejnosti Tisková konference Ministerstva pro místní rozvoj
Greenforce Network Prezentace pro mezinárodní skupinu ČIŽP Praha, 14. května 2008 Martin Baranyai.
Sbor Církve bratrské v Ostravě sborová oznámení SRDEČNĚ ZVEME NA SPOLEČNÁ SHROMÁŽDĚNÍ STŘEDA 18:30 Biblická a modlitební hodina slovo: Jakub.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Jaký smysl má takové setkání? - upevnit vztah s Bohem - nalézt inspiraci pro další dynamiku tohoto vztahu - týdenní program je zaměřen na rozvoj osobnosti.
Program 1. pracovního semináře Financování internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod.
Celostátní setkání mládeže Žďár nad Sázavou.
Vědecká spolupráce se zeměmi mimo EU Vladislav Čadil, Daniel Frank, Miloš Chvojka, Zdeněk Kučera, Michal Pazour, Tomáš Vondrák.
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.

Setkání členů SPIS 13. června 2007 Sahara Café.
Sborová oznámení Sbor Církv e bratrsk é v Ostravě - OTEVŘENÁ RODINA SRDEČNĚ ZVEME NA SPOLEČNÁ SHROMÁŽDĚNÍ STŘEDA 18:30 Biblická a modlitební.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
21. října A.D. 2006P. Mgr. Martin Šmíd1 Formace trvalých jáhnů Diecéze ostravsko opavská Zpracováno podle dokumentu: ZÁKLADNÍ NORMY PRO FORMACI STÁLÝCH.
XXVI. SVĚTOVÝ DEN MLÁDEŽE Madrid 2011 „V Kristu zapusťte kořeny, na něm postavte základy, pevně se držte víry.“ ( srov. Kol 2,7)
Zpráva o činnosti SK RVŠ 17. zasedání předsednictva RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Univerzitní křesťanské hnutí Představení Univerzitní křesťanské hnutí UKH je součástí IFES (International Fellowship of Evangelical Students)– Mezinárodního.
Ekumenická rada církví v ČR ERC padesátiletá založena Zakládající církve: 1. Evanjelická církev a.v. (Ján Chabada) 2. Českobratrská evangelická.
Světové dny mládeže. LOGO Koruna p. Marie Almudenské „M“ – Madrid, Maria Kříž – symbol křesťanství, logo Maria – rychlá a spolehlivá cesta ke Kristu Spontánní,
Autor: Jitka Krausová, ERCValné shromáždění ERC v ČR, 21. října 2005 Ekumenická rada církví v ČR.
České předsednictví EU 2009 – Co znamená z organizačního a logistického hlediska pro ČR.
Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Duchovní péče ve zdravotnictví
Studijní den ERC – duchovní služba ve zdravotnictví – ÚVN Praha - Střešovice mjr. Mgr. Pavel Ruml Motol
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
naslouchání Bohu.  Je naslouchání Bohu. Ježíš často také při své modlitbě mlčí naslouchá Otci. – naslouchá Otci.
Sbor Církve bratrské v Ostravě sborová oznámení SRDEČNĚ ZVEME NA SPOLEČNÁ SHROMÁŽDĚNÍ STŘEDA 18:30 Biblická a modlitební hodina Slovo: Karel.
Teologický rozměr majetkového vyrovnání. Co je církev Existuje mnoho pohledů na církev.  Instituce s hierarchickými i demokratickými prvky  Kristovo.
„Máme tady jenom pět chlebů a dvě ryby." Ježíš řekl: „Přineste mi je sem." Společná modlitba Lidé, kterým jsi pomohl, ti možná nebudou vděční. Nevadí pomáhej.
Církve a předsednictví Jak se církve v ČR připravují na české předsednictví v Radě EU.
Autor: Jitka Krausová, ERC Stanovy ERC v ČR. autor: Jitka Krausová, ERC Stanovy ERC v ČR Stávající Stanovy ERC byly přijaty Prezidiem ERC v ČR dne
Centrum pro rodinu a sociální péči o.s. 1.
Plán činnosti prezidia pro rok 2009 Dana Jurásková Luhačovice.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Informace o činnosti Společnosti revizního lékařství ČLS JEP
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Činnost SK RVŠ za období prosinec 2010 – únor Sněm RVŠ, Praha Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Zpráva o činnosti Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Ján Říha.
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. sněm RVŠ, 20. června 2013 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání
BRATRSTVO PRAVOSLAVNÉ MLÁDEŽE – ČESKO, SLOVENSKO.
Ekonomické informace 8. zasedání Sněmu RVŠ Praha, Jakub Fischer, předseda EK.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 18. schůze PRVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Praktické aspekty příprav českého předsednictví v Radě Evropské unie Eurocentrum Praha 4. prosince 2008.
Sociální zabezpečení EU Administrativa. Administrativní komise úkoly vyřizování administrativních otázek a otázky interpretace vyplývající z tohoto nařízení.
Kanadská obchodní komora v České republice Březen 2016.
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
TÉMA: ŽIVÝ SBOR ► Klíčový význam sboru jako místního společenství křesťanů v protestantském pojetí ► Základní úkol / poslání / funkce sboru (volně podle.
Transkript prezentace:

1 5. Valné shromáždění ERC v ČR Praha, CČSH, ThDr. Pavel Černý, Th.D. předseda ERC

Jeden z nejnáročnějších roků naší ekumeny Velká investice času a sil do jednání o hospodářském vyrovnání státu s církvemi Velká investice času a sil do jednání o hospodářském vyrovnání státu s církvemi Personální výměna sekretariátu ERC Personální výměna sekretariátu ERC Nová agenda (české předsednictví v EU; publikace brněnských církví a rakouské ERC) Nová agenda (české předsednictví v EU; publikace brněnských církví a rakouské ERC)

– rok intenzivní spolupráce Nesnadné dělení mezi církvemi o potenciální finanční vyrovnání ze strany státu. Nesnadné dělení mezi církvemi o potenciální finanční vyrovnání ze strany státu. Dohoda s ČBK Dohoda s ČBK Celkem bylo dosaženo dohody mezi 17 církvemi. Celkem bylo dosaženo dohody mezi 17 církvemi. Výsledek předán vládní komisi Výsledek předán vládní komisi

4

5

6

7

8 Pokračování služby kaplanů v AČR Hodnocení a ocenění této služby ze strany ministryně obrany a náčelníka generálního štábu Hodnocení a ocenění této služby ze strany ministryně obrany a náčelníka generálního štábu Ocenění vyznamenáními (Černý, Ruml, Butta, Šimek) Ocenění vyznamenáními (Černý, Ruml, Butta, Šimek) Jednání o navýšení počtu kaplanů Jednání o navýšení počtu kaplanů P. Šimek – předseda Unie CASD se zúčastnil návštěvy naší jednotky v Afganistanu, v Kábulu P. Šimek – předseda Unie CASD se zúčastnil návštěvy naší jednotky v Afganistanu, v Kábulu

9 Podepsání novelizované dohody o vězeňské duchovní službě Zhodnocení a ocenění této služby ve věznicích Zhodnocení a ocenění této služby ve věznicích – S generálem Kulou podepsána novelizovaná dohoda o této spolupráci na dobu neurčitou – S generálem Kulou podepsána novelizovaná dohoda o této spolupráci na dobu neurčitou Zřízena Rada pro duchovní službu ve věznicích a ústavech – zástupcem ERC byl jmenován bratr J. Červeňák Zřízena Rada pro duchovní službu ve věznicích a ústavech – zástupcem ERC byl jmenován bratr J. Červeňák Připomenuto 10. výročí této služby Připomenuto 10. výročí této služby

10 Podepsání dohody o spolupráci s ministerstvem vnitra S ministrem Ivanem Langerem podepsán dodatek dohody o účasti osob vykonávajících duchovenskou službu na systému posttraumatické intervenční péče příslušníkům Policie ČR S ministrem Ivanem Langerem podepsán dodatek dohody o účasti osob vykonávajících duchovenskou službu na systému posttraumatické intervenční péče příslušníkům Policie ČR Dohoda podepsána na léta Dohoda podepsána na léta Nutnost revize těch, kteří jsou připraveni touto službou pomáhat Nutnost revize těch, kteří jsou připraveni touto službou pomáhat

11 Jednání ohledně kaplanské služby ve zdravotnických zařízeních Jednání s ministrem Julínkem Jednání s ministrem Julínkem Jednání s ČBK o společném návrhu pro Ministerstvo zdravotnictví Jednání s ČBK o společném návrhu pro Ministerstvo zdravotnictví Rostoucí zájem o tuto službu (viz Studijní den ERC) Rostoucí zájem o tuto službu (viz Studijní den ERC)

12 Spolupráce s ČT a ČR Novoroční slavnost z Komunitního centra Matky Terezy Novoroční slavnost z Komunitního centra Matky Terezy Přímé přenosy bohoslužeb církví Přímé přenosy bohoslužeb církví Spolupráce s rozhlasem (Doteky víry; další diskusní pořady) Spolupráce s rozhlasem (Doteky víry; další diskusní pořady)

13 Mezinárodní spolupráce – pí Ivory (USA) ze sekretariátu SRC

14 Zastupování ERC Svatováclavská bohoslužba ve Staré Boleslavi – Svatováclavská bohoslužba ve Staré Boleslavi – Konference o majetkovém vyrovnání – CEVRO institut Konference o majetkovém vyrovnání – CEVRO institut Mene Tekel – kázání na festivalu připomínajícím utrpení a perzekuci v době komunismu, sv. Vít Mene Tekel – kázání na festivalu připomínajícím utrpení a perzekuci v době komunismu, sv. Vít Konference o majetkovém vyrovnání na New York University Konference o majetkovém vyrovnání na New York University X. Světový Bonhoefferův kongres X. Světový Bonhoefferův kongres Odborná kolokvia České křesťanské akademie Odborná kolokvia České křesťanské akademie

15 Předsednictvo ERC: Zastupování při akcích členských církví a při ekumenických setkáních Slavnostní bohoslužby Slavnostní bohoslužby Uvedení představitelů církví do úřadu Uvedení představitelů církví do úřadu Vyslání kaplanů Vyslání kaplanů Ekumenické akce Ekumenické akce Teologické konference Teologické konference Přednášková činnost Přednášková činnost

16 Akce ERC Modlitební večer ústředí církví v CB, Praha 1 Modlitební večer ústředí církví v CB, Praha 1 Týden modliteb za jednotu křesťanů, společný večer ČBK a ERC v řeckokatolické katedrále sv. Klimenta Týden modliteb za jednotu křesťanů, společný večer ČBK a ERC v řeckokatolické katedrále sv. Klimenta

17 Spolupráce s ČBK Předsednictvo navštívilo plenární zasedání ČBK. Ze strany ERC byla navržena užší spolupráce: Periodická setkání Stálé rady biskupů a předsednictva ERC Předsednictvo navštívilo plenární zasedání ČBK. Ze strany ERC byla navržena užší spolupráce: Periodická setkání Stálé rady biskupů a předsednictva ERC

18 Další směřování 1 Nutnost se rozhodnout, jakým směrem se bude ERC ubírat. Nutnost se rozhodnout, jakým směrem se bude ERC ubírat. ERC buď telefonním číslem pro společnost, nebo bude skutečným ekumenickým hnutím ERC buď telefonním číslem pro společnost, nebo bude skutečným ekumenickým hnutím Má to být pouze koordinační orgán? Má to být pouze koordinační orgán? Připomínkové místo pro státní orgány? Připomínkové místo pro státní orgány? Nebo má ERC pořádat akce jako Modlitba za domov? Nebo má ERC pořádat akce jako Modlitba za domov?

19 Další směřování 2 Rozvoj práce potřebných komisí Rozvoj práce potřebných komisí Jednání se státem ve věci českého předsednictví v EU Jednání se státem ve věci českého předsednictví v EU Kontakty a citlivé jednání s místními ekumenickými skupinami (ekumena vyrůstá především zdola) Kontakty a citlivé jednání s místními ekumenickými skupinami (ekumena vyrůstá především zdola) Podpora misijních projektů církví (např. rozvoj církevního školství) Podpora misijních projektů církví (např. rozvoj církevního školství)

20 Odpověď na tyto otázky Je nutné ji vyjádřit nejen slovy, ale také finančně – příspěvky církví na práci ERC Je nutné ji vyjádřit nejen slovy, ale také finančně – příspěvky církví na práci ERC Mzdové prostředky Mzdové prostředky Třetí zaměstnanec (komunikace směrem ven, media, úřady, psaní grantů) Třetí zaměstnanec (komunikace směrem ven, media, úřady, psaní grantů) Zlepšení pracovního prostředí a funkčnosti budovy ERC Zlepšení pracovního prostředí a funkčnosti budovy ERC

21 Ekumenická služba pro rok 2009 Modlitební setkání a misijní práce – kolébka ekumenického hnutí Modlitební setkání a misijní práce – kolébka ekumenického hnutí Teologická spolupráce a mezicírkevní dialog mezi křesťanskými tradicemi (studijní dny, kolokvia) Teologická spolupráce a mezicírkevní dialog mezi křesťanskými tradicemi (studijní dny, kolokvia) Spolupráce ve službě směrem ke společnosti Spolupráce ve službě směrem ke společnosti Spolupráce ve svědectví Otci, Synu i Duchu svatému Spolupráce ve svědectví Otci, Synu i Duchu svatému

22 Biblický základ ekumeny je stále živý a aktuální Profesor P. Ricca – valdenský bohoslovec, před několika při návštěvě Prahy pověděl: Profesor P. Ricca – valdenský bohoslovec, před několika při návštěvě Prahy pověděl: „Bůh v Ježíši Kristu je velký ekumenik!“ „Bůh v Ježíši Kristu je velký ekumenik!“ Bůh je pro všechny, jeho štědrost a láska nečiní rozdílu. Je štědrý ke všem, kteří ho vzývají. V tom je jeho ekumeničnost. Bůh je pro všechny, jeho štědrost a láska nečiní rozdílu. Je štědrý ke všem, kteří ho vzývají. V tom je jeho ekumeničnost. Křesťané potřebují ekumenický dialog a ekumenickou spolupráci pro zlepšení své služby. Svět potřebuje vidět naši spolupráci. Křesťané potřebují ekumenický dialog a ekumenickou spolupráci pro zlepšení své služby. Svět potřebuje vidět naši spolupráci.

23 Ekumenické hnutí Ekumena hříšníků – lidská stránka: „Všichni zhřešili a jsou daleko od Boží slávy“. (Ř 3,23) Ekumena hříšníků – lidská stránka: „Všichni zhřešili a jsou daleko od Boží slávy“. (Ř 3,23) Ekumena Boží milosti – Boží stránka: „…vždyť je jeden a týž Pán všech, štědrý ke všem, kdo ho vzývají.“ (Ř 10,12) Ekumena Boží milosti – Boží stránka: „…vždyť je jeden a týž Pán všech, štědrý ke všem, kdo ho vzývají.“ (Ř 10,12) Ekumena založená v Bohu, který je v Kristu Pánem pro všechny a je štědrý ke všem, kdo ho vzývají. Ekumena založená v Bohu, který je v Kristu Pánem pro všechny a je štědrý ke všem, kdo ho vzývají. Boží štědrost je trvalým závazkem pro ekumenické hnutí. Boží štědrost je trvalým závazkem pro ekumenické hnutí.