BUDDHISMUS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala Ludmila Kebzová
Advertisements

Nacítání ˇ Pro více navštivte Filip-Boril.wz.cz
Copyright © 2007 Tommy's Window. All Rights Reserved ♫ Zapněte reproduktory! ♫ Zapněte reproduktory! Klikněte na postupné vsunování snímků.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Buddhismus Prezentace v rámci předmětu Uživatelské programy František Bína.
Buddhismus.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - BUDDHISMUS
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Občanská výchova 7. ročník
Obstát na bitevním poli
Východní náboženství Petr Machala.
Světová náboženství.
PředmětOBČANSKÝ A SPOLEČENSKOVĚDNÍ ZÁKLAD Ročník a obor 3. ROČNÍK ZDRAVOTNICKÝ ASISTENT, 4. ROČNÍK K OPAKOVÁNÍ Kód sady OSVZ/ZA/03+04/01 Kód DUM OSVZ/ZA/03+04/01/09-20.
Další starověké státy Indie Čína
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Civilizace, kultura, instituce, sociální agregáty
Max Weber. Život – 1920 německý sociolog a ekonom absolvent práv na Heidelbergské univerzitě 1886 – profesor ekonomie v Heidelbergu 1904 – nervové.
DUCHOVNÍ ŽIVOT. MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest.
BuddhisMUs.
Náboženství v Indii II. Název školy
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Buddha pravděpodobně 564 (563) – 484 (483) BC
Buddhismus.
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Albert Camus Barbora Vaňková.
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
Starověká Indie Petr Machala.
SVOBODA je vaše životní právo ( Z knihy: Sanaya Roman ŽÍT S RADOSTÍ )
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Starověká Indie Klára Kratochvilová 6.A. Hinduismus Hinduismus je zřejmě nejstarší existující náboženství na světě. Jeho počátky spadají do doby před.
Č íslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Ozna č ení materiálu VY_32_INOVACE_mix2_zsv03 Soubor zsv03_indická filosofie_III.pptx Název školy Gymnázium Kladno.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Náboženství v Asii Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-5 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Buddhismus Albert Procházka, Samuel Mann, Tadeáš Petrů, Slávek Rydval.
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_18 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 18 – Buddhismus NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Buddhismus Buddhismus odvozuje své pojmenování od jména prince SIDDHARTY GAUTAMY(asi 563 – 483 př.n.l.), který po svém duchovním probuzení přijal jméno.
Dominik Plašil, 6. A  V 6. st. př. n. l se objevují 1. významné osobnosti  Gautama Siddhártha – buddhismus  Vardhamána – džinismus  Vytlačování.
Světová náboženství. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
VY_32_INOVACE_214_Indie Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
INDICKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Náboženství a fanatismus
náboženství indického kontinentu
ZÁKLADNÍ POJMY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_12
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název materiálu: VY_12_INOVACE_D.6.Si.11_Staroveka_Indie Datum:
BuddhisMUs.
Náboženství Buddhismus.
ČÍNSKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
INDICKÁ FILOSOFIE IV. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
BUDDHISMUS SIDDHÁRTA GAUTAMA (563–483 př. n. l.) - BUDDHA = PROBUZENÝ
Náboženství a fanatismus
Buddhismus VY_32_INOVACE_1B_18 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_2-35_Starověká Indie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS. VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS.
Buhismus David Lučný :D (budha).
Představy o člověku v dějinách
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Arthur Schopenhauer narodil se v Gdaňsku
Novoplatonismus.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Filozofie staré Indie.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

BUDDHISMUS

SIDDHÁRTA GAUTAMA = BUDDHA (563 – 483 PŘ. KR SIDDHÁRTA GAUTAMA = BUDDHA (563 – 483 PŘ. KR.) POVAŽOVAL SE ZA ZNOVUOBJEVITELE STARÝCH A ZAPOMENUTÝCH PRAVD SKUTEČNOST … SPIRITUÁLNÍ ODPOR PROTI BRAHMANISMU OKOLO ROKU 600 PŘ. KR. ZNOVUZROZENÍ A KARMA JSOU SOUČÁSTÍ JAK HINDUISMU TAK I BUDDHISMU, ALE PŘESTO NENACHÁZÍ BUDDHISTA OSVOBOZENÍ OD UTRPENÍ ANI V MECHANICKÝCH RITECH BRAHMANŮ, ANI V TVRDÉ ASKEZI.

BUDDHOVA „STŘEDNÍ CESTA“ ASKEZE CVIČÍ SEBEOVLÁDÁNÍ, ALE JEN DUCH V DOBŘE ŽIVENÉM TĚLE JE SCHOPEN POZNÁNÍ. ÚSTŘEDNÍ MYŠLENKA: VEŠKERÉ BYTÍ JE STRASTNÉ; RADOSTI V ŽIVOTĚ NEMAJÍ DLOUHÉHO TRVÁNÍ. POKUD JEDINÝ ŽIVOT JE STRAST, POTOM ZNOVUZROZENÍ (REINKARNACE) JE MNOHEM BOLESTNĚJŠÍ. PŘÍČINOU ZNOVUZROZENÍ JE ŽÁDOSTIVOST, KTERÁ VÁŽE ČLOVĚKA K TOMUTO SVĚTU. TOUHA JE NIČIVOU SILOU PRO NAŠI VNITŘNÍ SVOBODU A NEZÁVISLOST

NIRVÁNA … VYSVOBOZENÍ OD KOLOBĚHU ZNOVUZROZENÍ ČTYŘI UŠLECHTILÉ PRAVDY: ŽIVOT JE NEUSPOKOJIVÝ A STRASTIPLNÝ PŘÍČINOU UTRPENÍ JE ŽÁDOSTIVOST, KTEROU DOPROVÁZÍ ROZKOŠ, ULPÍVÁNÍ NA NÍ A HLEDÁNÍ POTĚŠENÍ V POMÍJIVÝCH VĚCECH 3. UTRPENÍ LZE UKONČIT VYSVOBOZENÍM SE OD ŽÁDOSTIVOSTI 4. K VYSVOBOZENÍ VEDE OSMIDÍLNÁ STEZKA

UŠLECHTILÁ OSMIDÍLNÁ STEZKA K VYSVOBOZENÍ: PRAVÉ POCHOPENÍ … ZNALOST ČTYŘ UŠLECHT. PRAVD PRAVÉ ZAMÝŠLENÍ … BEZ CHTÍČE, BEZ ZLÉ VŮLE, BEZ KRUTOSTI PRAVÉ MLUVENÍ … NELHAT, NEPOMLOUVAT, BEZ HRUBÝCH A PLANÝCH ŘEČÍ PRAVÉ JEDNÁNÍ … NEZABÍJET, NEKRÁST, ODMÍTAT SMYSLNOU NESTŘÍDMOST 5. PRAVÉ ŽIVOBYTÍ … BEZ PODVODŮ, LSTÍ, TRIKŮ, LICHVY, VĚŠTĚNÍ, OBCHODEM SE ZBRANĚMI A ŽIVÝMI BYTOSTMI, NEPOŽÍVAT MASO, OMAMNÉ LÁTKY A JEDY

PRAVÉ ÚSILÍ … PŘEDCHÁZENÍ ZLU A USILOVAT O DOBRO PRAVÁ VŠÍMAVOST … VŮČI SVÉMU TĚLU, VŮČI SVÉ MYSLI, VŮČI SVÝM CITŮM, ABY BYLO DOBŘE PŘEKONÁNA TOUHA PO ZLU PRAVÉ SOUSTŘEDĚNÍ

PĚT ETICKÝCH PRAVIDEL ( = MORÁLNÍCH ZÁSAD) „POMOCNÍCI“ NA OSMIDÍLNÉ STEZCE NEZABÍJET ŽIVÉ BYTOSTI NEBRAT TO, CO NENÍ DÁVÁNO ZDRŽENÍ SE NESTŘÍDMOSTI NEZRAŇOVAT NEPRAVDIVÝM MLUVENÍM VYHÝBAT SE NEVŠÍMAVOSTI

TIBETSKÝ BUDDHISMUS … LÁMAISMUS ČÍNSKÝ BUDDHISMUS … ČCHAN JAPONSKÝ BUDDHISMUS … ZEN