Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací oblastSpolečenskovědní vzdělání Vzdělávací oborNauka o společnosti Tematický okruhFilozofie TémaFilozofie Tematická oblastFilozofie NázevBuddhismus AutorPaedDr. Ivan Konečný Vytvořeno, pro obor, ročníkSrpen 2012,STR, STA, ELE, LYE, LYT 4.ročník AnotaceHistorické kořeny a vznik Buddhismu Přínos/cílové kompetenceSeznámení s nově se tvořícím náboženstvím a jeho principy VY_32_INOVACE_52_ 08

2 Buddhismus

3 Buddhův život a vznik náboženství. Charakteristika: Jedno z nejrozšířenějších náboženství na světě. Nemáme stejně jako u Ježíše žádné očité svědky, (stejně jako u křesťanství - Evangélia) Existují ale zprávy, jež jsou v podstatě odvozené, ale brány jako pravdivé prameny.

4 Siddhártha Gautáma

5 BUDDHA (564-480 př.n.l. (624), ) se narodil jako syn krále v KAPILAVASTU, hlavním městě na jižním úpatí Himaláje. Král se jmenoval Šuddhádhana, byl z rodu Šákjů. Syn byl pojmenován po něm SIDDHÁRTHA GAUTÁMA. (Gótháma -Ten, který dosáhl cíle) SEN: "Čtyři králové ji unesli - zlatý palác na stříbrné hoře, 3x ji obkroužil slon nesoucí ve svém chobotu lotosový květ a pravým bokem vstoupil do jejího lůna" ( pozval 64 moudrých Brahmánů ) Vysvětlení: a/ Zůstane doma = stane se králem a vládcem světa b/ Odejde-li = stane se OSVÍCENÝM a sejme ze světa závoj NEVĚDOMOSTI!

6 Lotos - symbolizuje cestu života, kterou je třeba ujít k osvícení. Podle buddhistických mýtů byl lotos první květem, který se objevil na světě.

7 Od narození žije SIDDHÁRTHA v přepychu, až ve 25 letech se setkává s BÍDOU SVĚTA! Vyjížďí mimo královský palác: 1/ spatřil vetchého TŘESOUCÍHO se starce ( STÁŘÍ ) 2/ spatřil NEMOCNÉHO, jak jím lomcuje horečka (NEMOC) 3/ spatřil rozkládající se mrtvolu ( SMRT ) 4/ naposled uviděl MNICHA - v jehož rysech se zračil jasný pokoj a byl povznesen nad všechnu bídu světa. Realita pozemského světa:

8 Siddhártha Gautáma se stává Buddhou v ten okamžik = nespokojenost a ODPOR k přepychovému prostředí v 29 letech odchází do země URUVELA přísná ASKEZE a SOUSTŘEDĚNÍ došel při svém trýznění až na samou hranici /vypadaly mu vlasy/ usednul pod strom BÓDHAJ Rozhodl se BUĎ,PROHLÉDNE nebo ZEMŘE!!! // Zde spatřil VĚČNÝ KOLOBĚH REINKARNACE, v němž se všechny bytosti rodí, umírají a znovu rodí. // Ve svých 35 letech se stává BUDDHOU ( OSVÍCENÝ, PROBUZENÝ, ten kdo prohlédl ! ) ZÁKLADNÍ OTÁZKA: Proč se proud UTRPENÍ stále znovu objevuje v ustavičném zřetězení stále NOVÝCH ZRODŮ ?

9 ČTYŘI UŠLECHTILÉ PRAVDY: 1/ Všechno žití je STRAST / přání, chtíče, touhy/. 2/ Všechna strast má příčinu v ŽÁDOSTI "ŽÍZNI„. 3/ ODSTRANĚNÍ této žádosti vede k odstranění UTRPENÍ a k přerušení řetězu nových zrodů. 4/ Cestou k tomuto osvobození je ušlechtilá „OSMIDÍLNÁ STEZKA.“ (STEZKA: pravé VÍRY, pravého MYŠLENÍ, pravého MLUVENÍ, pravého JEDNÁNÍ, pravého ŽIVOTA, pravého SNAŽENÍ, pravého SOUSTŘEDĚNÍ a pravé BDĚLOSTI).

10 Legenda o jeho smrti Až do svého 80. roku života - žije BUDDHA životem putujícího kazatele, učitele a pomocníka lidem. Několikrát navštívil svou zem a přijal do řádu svou ženu i syna. Zemřel v náručí svého oblíbeného žáka ANÁNDY. A podle legendy, když umíral, z nebe pršely květy a zněla nebeská hudba. Jeho poslední slova zněla, že je vše pomíjivé, a proto usilujte s horlivostí !!!

11 Pokus se odpovědět: Objasni pojem Gautáma? Jak se jmenovalo království, kde vyrůstal Siddhartha ? Co symbolizuje cestu života v Buddhismu? Jak zní první ušlechtilá pravda Buddhismu? Jak se jmenoval Buddhův nejvěrnější žák?

12 Zdroje a prameny Anzenbacher, A.: Úvod do filozofie. Praha 1990 Blecha, I.: Filosofie, Nakladatelství Olomouc 1998 Fürst, M.: Filozofie, Fortuna, Praha 1994 Jaspers, K,: Úvod do filozofie, Praha 1991 Kratochvíl, Z.: Mýtus, filozofie, věda. Praha 1993 Liessmann, K.-Zenaty, G.: O myšlení – Úvod do filosofie, Votobia, Olomouc 1994 Michálek, J.: Co je to filozofie, Oikúmené, Praha 1992 Osborne, R.: Filozofie, Portál, Praha 2006 Popkin, R.-Stroll, A.: Filozofie pro každého, Nakladatelství Ivo Železný, Praha 2005 Petříček, M. Jr.: Úvod do (současné) filosofie. Praha 1992 Sláma, M.: Kapitoly ke studiu základů filosofie. Praha 1991 Šmajs, J. – Krob, J.: Úvod do ontologie. Brno 1994 Störig, H.J. Malé dějiny filozofie, Zvon, Praha 1996 Weischedel, W.: Zadní schodiště do filozofie, Votobia, Praha 1992 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kamakura_Budda_Daibutsu_front_1885.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kamakura_Budda_Daibutsu_front_1885.jpg 9.8.2012 http://cs.wikipedia.org/wiki/Lotos http://cs.wikipedia.org/wiki/Lotos 9.8.2012 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Buddha_lantau.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Buddha_lantau.jpg 9.8.2012


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google