ROZVOJ VŠEOBECNÝCH SILOVÝCH SCHOPNOSTÍ (vodní slalom)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Celoroční suchá příprava hráčů
Advertisements

cvičení plavců tréninkové skupiny Ladislava Vencálka
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
VY_32_INOVACE_2C16 P OSILOVACÍ PROGRAM PRO DNEŠNÍ ŽENY.
Senzitivní období Mgr. Václav Kain.
SÍLA Michal Lehnert.
TRÉNINK KOORDINAČNÍCH SCHOPNOSTÍ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Silové schopnosti Pohybová schopnost překonávat, udržovat, nebo brzdit odpor svalovou kontrakcí při dynamickém, nebo statickém režimu svalové činnosti.
Doc.PhDr. Blanka Hošková,CSc UK FTVS
Rychlostní schopnosti (speed, Schnelligkeit)
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
C licence FAČR Biomedicínské aspekty pohybových aktivit.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
TRÉNINKOVÉ ZATÍŽENÍ Michal Lehnert Osnova přednášky:
Korekce odchylek správného držení těla
Trénink atletických skoků
LETNÍ PŘÍPRAVA KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI 2012
Balanční cvičení Hana Bubníková Brno, duben 2011.
Silové schopnosti v přípravě dětí
Kondiční příprava: Silová schopnost Rychlostní schopnost
VYTRVALOSTNÍ SCHOPNOSTI. VYTRVALOST SCHOPNOST PROVÁDĚT POHYBOVOU ČINNOST PO DLOUHOU DOBU SCHOPNOST ODOLÁVAT ÚNAVĚ PŘEKONÁVAT VZDÁLENOST URČITOU INTENZITOU.
Žena a sport.
SÍLA Michal Lehnert.
PROTAHOVACÍ A KOMPENZAČNÍ CVIČENÍ
Každému posilování předchází rozcvičení.
DIDAKTIKA ATLETIKY I.stupeň ZŠ
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Atletická průprava pro canicross
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
ROZVOJ SÍLY II. David Zahradník, PhD.
POHYBLIVOST MICHAL LEHNERT.
Kruhový trénink Michal Lehnert.
(soubory vnitřních předpokladů organismu k dané pohybové činnosti)
SÍLA Michal Lehnert.
ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften) Integrace vnitřních vlastností organismu, která podmiňuje splnění určité skupiny pohybových.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
SÍLA Michal Lehnert.
SPECIFIKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU DĚTÍ
Rozvoj pohybových schopností ve školní TV Pohybové schopnosti jsou souhrnem integrovaných a relativně samostatných dispozic subjektu, potřebných ke splnění.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
ATLETIKA v programu kombinovaného studia TVS Bc. PaedDr. Jitka Vindušková, CSc. Katedra atletiky FTVS UK Praha Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_07_Vědomostní soutěž TÉMA.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů.. SPORTOVNÍ TRÉNINK OB21-VVP-HUM-TV-JAN-M-SUPL-002.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Iveta Votápková Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Crossfit.
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA.
Akrobatická příprava Akrobatickou přípravu dělíme na: Zpevňovací
Specifické didaktické formy ve vyučovací jednotce
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
Zvládnutí jednoduchých cviků s krátkou tyčí pro správné držení těla.
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
Fyziologie tělesné zátěže
LETNÍ PŘÍPRAVA KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI
Kondiční příprava ve sportu
SÍLA Michal Lehnert.
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Transkript prezentace:

ROZVOJ VŠEOBECNÝCH SILOVÝCH SCHOPNOSTÍ (vodní slalom) PhDr. Radim Jebavý, Ph.D.

VÝZNAM A CÍL SILOVÉ PŘÍPRAVY - Síla má jako pohybová schopnost na sportovní výkon velký vliv. Síla je základní pohybovou schopností, bez které není možný žádný pohyb. - Síla snižuje rizika zranění.

ZÁKLADNÍ MYŠLENKA Každý vodák by měl mít na paměti, že síla je prostředek pro zajištění cílů daného pohybu a tudíž není cílem samotným. Vodák by měl vidět za zlepšením silových schopností výkony v dané disciplíně a nikoliv pouze nárůst svalové hmoty.

OBECNÉ ZÁSADY SILOVÉ PŘÍPRAVY Silová příprava je součástí tréninkového systému celoročně. Během sezóny je prováděna v různé intenzitě a objemu. Úspěšný tréninkový program spočívá na rozmanitosti, změnách a dostatečném odpočinku. Nesmí být výrazně narušena koordinace ani technika pohybu.

Nácvik silových cviků je prováděn bez únavy - přesné provedení pohybové činnosti. Důraz kladen na svalové skupiny zajišťující maximální výkon. Na začátku RTC zaměřit se i na oslabené partie (nejen na dominantní). Jinak hrozí zvyšování svalové nerovnováhy. Zaměření silového tréninku vodních slalomářů zachová přibližně tyto proporce: 80 % HK + trup a 20 % DK.

Zátěž na HK + trup – hodně variabilní Kromě benče a kliků využít i medicinbaly, plyometrická cvičení s vlastním tělem a volnými činkami. Zátěž na DK - kromě cvičení s činkou (podřepy, sedy...) použít odrazová cvičení, výběhy kopců (schodů) a plyometrická cvičení.

Předehřátí svalů lehkou aerobní činností (rozklusání) +dynamické protažení. Při tréninku s vysokými odpory, je nutné maximálního zatížení dosáhnout postupným zvyšováním zátěže. Důkladné osvojení techniky posilovacího cvičení je nutné u každého cvičence.

METODOTVORNÍ ČINITELÉ POSILOVÁNÍ: počet opakování, velikost odporu, rychlost pohybu, délka odpočinku, způsob odpočinku. Na popisovaných aspektech a jejich vzájemných kombinacích jsou založeny existující metody rozvoje silových schopností.

METODY POSILOVÁNÍ na základě aplikovaného odporu a rychlosti Metody s maximálním odporem = nemaximální rychlost (nízké PO – 1-2 (3), dlouhý IO, nad 4 min) Metody s nemaximálním odporem s nemaximální rychlostí (vysoké PO – nad 12, krátký IO do 1 min) s maximální rychlostí (střední PO – do 12, dlouhý IO, nad 3 min)

Vztah maximálního počtu opakování, intenzity a tréninkové účinku 60,6 20 74,4 10 61,6 19 Nejideálnější počty opakování pro hypertrofii, 76,5 9 62,7 18 78,6 8 63,8 17 80,7 7 65,0 16 Optimální kompromis pro maximální sílu a hypertrofii 83,1 6 66,2 15 85,6 5 67,5 14 88,1 4 Vytrvalostí síla, snížený účinek na hypertofii svalstva 68,8 13 90,6 3 70,3 12 94,3 2 které dále vedou i ke zvýšení maximální síly 72,3 11 Nárůst relativní síly díky zlepšenému nervosvalovému řízení 100 1 Účinek % maxima Počet opakování Vztah maximálního počtu opakování, intenzity a tréninkové účinku

V TRÉNINKOVÉ PRAXI ROZLIŠUJEME 3 ZÁKLADNÍ PODOBY SÍLY:

AKTIVITA TYPŮ SVALOVÝCH VLÁKEN V ZÁVISLOSTI NA INTENZITĚ KONTRAKCE

MECHANISMUS STIMULACE SÍLY Zapojování MJ, synchronizace motorických jednotek a později intersvalová koordinace – správné časování jednotlivých svalových kontrakcí (svalová smyčka) Svalová koordinace (vnitrosvalová a mezisvalová) a hypertrofie, faktory pro rozvoj síly je činnost nervového aparátu

ROZDÍLY V ZAPOJENÍ MJ Zaciorský uvádí: u vrcholových vzpěračů může počet synchronizovaných motorických jednotek dosahovat až 80% u začátečníků je to pouhých 20%

STIMULACE SÍLY U RYCHLOSTNĚ-SILOVÝCH SPORTŮ 15

SILOVÉ KONTRAKCE: Koncentrická Excentrická Izometrická

POŘADÍ A POČET CVIKŮ VE FUNKČNÍM SILOVÉM TRÉNINKU Doporučuje se jako první zařadit dva hlavní cviky na dominantní svalové partie nebo s potřebným postupným vícekloubním zapojením segmentů (komplexní charakter, např. trh, benče) Další 3 – 5 cvičení je zaměřeno na menší svalové skupiny a méně kloubně náročná silová cvičení (např. na předloktí, trup). 17

EKONOMIE SILOVÝCH POHYBŮ Cílem je použití jen takové síly a takového načasování, abychom splnili pohybový úkol s minimem vydané energie. Vnímat své tělo v různých pozicích a naučit účelně koordinovat pohyb. Naučit se koordinovat pohyby s vlastním tělem i s činkou. Snažit se provést cvik technicky správně – bez hrubé síly.

VÝBUŠNÁ CVIČENÍ S MEDICINBALEM Trčení od prsou obouruč, jednoruč Hody obouruč vpřed a vzad Hody vpřed z předklonu Kladivářské odhody Hody z jedné nohy Hody trčením s poskokem Hody z kleku a sedu Hody z lehu na břiše i na zádech

CVIKY KOMPLEXNÍ PŮSOBNOSTI Trh Nadhoz (přemístění + výraz) Výtahy Dřepy a podřepy s činkou nad hlavou

CVIKY NA HK + HORNÍ ČÁST TRUPU Různé varianty tlaků na lavici (benče) Tah za hlavou ve stoji, v sedu , kleku Tah vpředu (od prsou) ve stoji (výrazy) Upažování s jednoručkami Výrazy (různé varianty) Přítahy činky od země k hrudníku Pádlování s činkou

POJEM „CORE TRAINING“ Význam je ukryt v posilování svalů tělesného jádra – tzv. centrum síly. Tělesné jádro tvoří oblast kolem těžiště těla. Je to systém svalů, který stabilizuje polohu – pohyb pánve i páteře. Stabilita tělesného jádra je rozhodující pro transfer „energie“ z velkých svalových skupin na ty malé.

Tělesné jádro je převodní stupeň mezi HK a DK. Vstupuje do „hry“ při každém pohybu jako první. Pokud je jádro slabé, mnoho investované síly se vytrácí. Naruší se harmonie pohybů vykonávaných HK a DK. Core training nezobtížňuje pohybový úkol navýšením zátěže (činky), ale zvyšováním koordinační náročnosti (stimuluje citlivost pro „polohocit“ a „pohybocit“).

FUNKČNÍ SILOVÝ TRÉNINK STROJE NEBO ČINKY? Vodácké sporty se odehrávají na vodě. Stabilita tam není ohraničena žádným strojem nebo mantinelem. Posilování na strojích není pro vodáka nejvhodnější. Zátěž je pro sportovce stabilizována strojem. Vhodnější jsou volné činky. Schopnost rozvíjet sílu v nestabilních podmínkách je největší důkaz síly. 24

FUNKČNÍ SILOVÝ TRÉNINK Kolik činností se u vodáků vykonává za účasti jen jednoho kloubu? Žádný. Silový funkční trénink snaží zapojit co nejvíce vícekloubových pohybů. Program na funkční sílu kombinuje cviky s vlastním tělem i volnými činkami. 25

ZÁVĚR Trénink musí dávat vodákovi smysl! Postavit silový trénink jen na činnostech, které se v dané disciplíně nevyskytují nemá význam. Snažme se procvičovat svaly stejným nebo podobným způsobem, jakým jsou využívány v dané disciplíně, tedy FUNKČNÍM TRÉNINKEM!

DOPORUČENÁ LITERATURA Delavier, F. Strength training anatomy. Human Kinetics, 2003. Dovalil, J. a kol. Výkon a trénink ve sportu. Praha: Olympia, 2009. Jebavý, R., Horčic, J., Zemanová, L. Kondiční příprava. Praha: 2008. DVD. Jebavý, R., Zumr. T. Posilování s balančními pomůckami. Praha: Grada, 2014. Jebavý, R., Doubravský, P. Posilování s medicinbaly. Praha: Grada, 2011. Petr, M., Šťastný, P. Funkční silový trénink. Praha: UK FTVS, 2012. Stoppani, J. Velká kniha posilování. Praha: Grada, 2008. Zaciorsky, V. M., Kraemer, W. J. Silový trénink. Praxe a věda. Mladá fronta, 2014.

Ukázka tréninku silových schopností. DĚKUJI ZA POZORNOST!