ZÁVISLOST ODPORU NA TEPLOTĚ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Advertisements

OPAKOVÁNÍ Př. Měděný drát má při teplotě 30°C délku 150 m. Určete jeho délku při teplotě 80°C. Tabulky - Součinitel teplotní roztažnosti mědi - 1,7.10-5K-1.
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Únor 2012
Proč se tělesa zahřívají při tření?
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
PRŮBĚH CHEMICKÉ REAKCE
ZÁVISLOST ODPORU NA TEPLOTĚ
Opakujeme Přesvědčili jsme se: I – elektrický proud – A ( ampér )
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Změna objemu pevných těles při zahřívání nebo při ochlazování
Základy elektrotechniky
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Základy elektrotechniky Proudové pole
Vedení el. proudu v různých prostředích
Teplota Termodynamická (absolutní) teplota, T
POLOVODIČE.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče
Měření teploty Teplota je fyzikální veličina, značí se t.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Zahřívání vodiče při průchodu
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá Ohmovým zákonem
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
Ohmův zákon, Kirchhoffovy zákony a jejich praktické aplikace
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Digitální učební materiál
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Je-li materiál polovodič, vede proud?
Druhy teploměrů Prezentace do fyziky.
ELEKTRICKÝ PROUD V POLOVODIČÍCH
Si, Ge, C, Se, Te, PbS, hemoglobin, chlorofyl
Ohmův zákon. Elektrický odpor.
VY_32_INOVACE_08-08 Odpor vodiče.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ55 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
Základy elektrotechniky Proudové pole
Fuzzy logika.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Snímače (senzory).
Digitální učební materiál
TEPLOTNÍ OBJEMOVÁ ROZTAŽNOST
Diference a diferenciál Způsoby vyčíslování termodynamických dat.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 05.
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 2. část Elektrický proud v látkách
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Závislost hustoty kapaliny na teplotě Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika.
Hustota ƍ je dána poměrem hmotnosti „m“ k objemu „V“ homogenní látky při určité teplotě.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 37 AnotaceOdporové.
Změny vnitřní energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
ELEKTROTECHNOLOGIE ODPOROVÉ MATERIÁLY.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceFyzikální.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, , Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_08_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu v polovodičích.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Jak lze změnit odpor polovodičů
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika.
Teplotní délková roztažnost
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Třída 3.A 15. hodina.
Základy elektrotechniky Proudové pole
Odpor.
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
Transkript prezentace:

ZÁVISLOST ODPORU NA TEPLOTĚ

Závislost odporu na teplotě

Závislost odporu na teplotě

Termistor je: Termistory jsou vyrobeny z oxidů niklu, manganu, železa, kobaltu, magnesia, titanu a jiných kovů. Termistor je teplotně citlivý element ze sintrovaného polovodičového materiálu, s velkou změnou odporu při malé změně teploty. Termistory mají obvykle negativní teplotní součinitel, tzn. že odpor termistoru se snižuje, když teplota roste. Termistory jsou jedním z nejpřesnějších typů teplotních snímačů. Termistory firmy OMEGA mají přesnost 0,1°C nebo ±0,2°C podle jednotlivých modelů. Termistory jsou však dosti limitovány ve svém teplotním rozsahu, protože mohou pracovat pouze od 0 do 100°C

Závislost odporu na teplotě

Závislost odporu na teplotě Bylo zjištěno, že odpor vodiče se mění se změnou teploty. U kovů se odpor s rostoucí teplotou zvětšuje U elektrolytů a uhlíku a některých dalších látek se odpor s teplotou zmenšuje.

Závislost odporu na teplotě Vyjádřeno matematicky: kde R2 odpor vodiče po zahřátí [Ω] R1 odpor vodiče před zahřátím [Ω] t2 teplota vodiče po zahřátí [K; °C] t1 teplota vodiče před zahřátím [K; °C] α součinitel teplotní závislosti odporu [K-1]

Závislost odporu na teplotě Podobný vztah platí i pro měrné odpory: kde ρ2 měrný odpor vodiče po zahřátí [Ω] ρ1 měrný odpor vodiče před zahřátím [Ω] V tabulkách zpravidla bývají uvedeny hodnoty měrného odporu pro teplotu 20°C

Závislost odporu na teplotě Objasněme si význam teplotního součinitele odporu α: vyjadřuje, o kolik se zvětší odpor 1 Ω vodiče z daného materiálu při zvýšení teploty o 1 K (°C) jednotkou je K-1, případně °C-1 materiál měď hliník stříbro železo wolfram α [K-1] 0,0042 0,004 0,0055 0,0041

Závislost odporu na teplotě Objasněme si význam teplotního součinitele odporu α: u většiny čistých kovů se teplotní součinitel odporu pohybuje okolo hodnoty 0,004 K-1 (to znamená, že při zvýšení teploty o 1 K (°C) se zvětší odpor příslušného vodiče o 0,4 %) u některých materiálů, jako např. nikelin, konstantan, manganin, je teplotní součinitel odporu ještě asi 100x menší, což znamená, že tyto materiály téměř nemění svůj odpor s měnící se teplotou

PŘÍKLADY

Závislost odporu na teplotě Příklad: Měděný vodič měl při teplotě 12°C odpor 0,785Ω. Vypočtěte jeho odpor, zahřejeme-li tento vodič na teplotu 35°C. Vodič ohřátím zvýšil svůj odpor na 0,86Ω.

Závislost odporu na teplotě Příklad: Hliníkový vodič má při teplotě 22°C odpor 1,125Ω. Vypočtěte jeho odpor, pokud klesne teplota vodiče na -15°C. Pozor! Vodič bude mít při teplotě -15°C odpor 0,98Ω.

Závislost odporu na teplotě SHRNUTÍ OPAKOVÁNÍ Závislost odporu na teplotě

Závislost odporu na teplotě Závěr Pokud budeme počítat vyšší teplotu, pak použijeme tvar vztahu: Pokud budeme počítat nižší teplotu, pak použijeme tvar vztahu: