Česká meziválečná literatura

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Advertisements

Meziválečné české divadlo
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Vítězslav Nezval (1900 – 1958).
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Česká poezie 1. poloviny 20. století
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Nikola Šuhaj loupežník
Sdružení Devětsil a jeho podoby
Dadaismus též Dada, byl avantgardní umělecký směr.
Srovnávací a vědomostní test
Umění a kultura za 1. republiky
Výlet do české literatury
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Poetismus charakteristika literárního.
ČESKÝ SURREALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Karel Čapek.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: Galík, J.: PANORAMA ČESKÉ LITERATURY Bauer, A.: Čeština na dlani, přehled světové a české literatury.
PROLETÁŘSKÁ POEZIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Devětsil Mgr. Lucie Rusová
Česká literatura v letech
Dějepis Mgr. Milan Šimek
VY_32_INOVACE_3D.9.01 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
VY_32_INOVACE_31-07 Skupina 42 Obecná východiska.
Vzdělání, kultura a sport v poválečném Československu
Estetika režného zdiva v díle Jana Kotěry
POETISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
ČESKÉ MEZIVÁLEČNÉ DRAMA
Česká literatura 2. poloviny 20. století
Téma: KULTURA A VĚDA V PRVNÍ REPUBLICE Předmět: Dějepis
ČESKÝ SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
Poetismus Daniela Mlatečková Michaela V. Vítková 1.
 1. světová válka  Bolševická revoluce v Rusku  Početné dělnictvo  Osobnost T. G. Masaryka a jeho pojetí demokracie  Rozvoj techniky  Hospodářská.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.7 poetismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Mgr. Marie Havránková ČESKÁ POEZIE- UMĚLECKÉ SMĚRY Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
SMĚRY V ČESKÉ POEZII V 1 POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastČeská poezie v 1. pol. 20. století.
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Legioná ř ská literatura a obraz 1. sv. války Ro č ník:T ř etí Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Vítězslav Nezval Martin Vocl C3B. Obsah Základní informace Život Dílo Charakter tvorby Pantomima Ukázka Otázky.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Proletářská poezie 20. století.
Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura
Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
Mgr. Marie Havránková VÍTĚZSLAV NEZVAL Literatura 1.pol. 20. stol.
VY_32_INOVACE_14_Kultura za první republiky
Divadlo mezi válkami.
Česká meziválečná literatura
Meziválečná poezie a drama
Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty. Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty.
Kultura v předválečném Československu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Česká meziválečná poezie
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Česká próza mezi válkami
PRÓZA A DRAMA V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Transkript prezentace:

Česká meziválečná literatura Období 1918 – 1938, s přesahem do roku 1945. Úvodní charakteristika.

Co ovlivňovalo kulturní život mezi dvěma válkami? Války samotné – 1.světová válka 1914 – 18, 2.světová válka – 1939 – 45. Poválečná vitalita a vitalismus 20.let, optimismus, radost ze života. Vědeckotechnický rozvoj, inspirace umění novými technologiemi. Evropské umělecké směry, např.velmi zásadně surrealismus. Světová hospodářská krize 1929-33, nástup fašismu v sousedním Německu (1933). Okupace ČSR v říjnu 1938.

Spolek Devětsil Umělecký spolek Devětsil, založený 1920, 1923 vznikla i jeho brněnská pobočka. Názor: „Jedině organizovaná skupina může dělat revoluci v kultuře“. Členy Karel Teige, Vladislav Vančura, Alois Wachsman, Jaroslav Seifert atd. 1925 přejmenován na Svaz moderní kultury Devětsil.

Básnické směry Civilismus – oslava výdobytků lidské civilizace po 1.svět.válce. Dadaismus – inspirace evropským směrem, u nás jej prosazoval např.Vítězslav Nezval – dadaistický manifest „Papoušek na motocyklu“. Poetismus – ryze český básnický směr, avantgardní směr. Rozvíjel lyričnost, hravost a prosazoval úplné odtržení umění od politiky. Představitelem např.J.Seifert, dále V.Nezval,… Surrealismus – v českém prostředí prosazovaný hlavně Karlem Teigem a opět V.Nezvalem.

Proletářská poezie Český literární směr, 1922 J.Wolker vydává stať „Proletářské umění“. Inspirace v marxistickém náhledu na svět – i poezie má být revoluční, tendenční, realistická, ale hlavně kolektivistická – hlavním hrdinou je dělník, součást dělnického kolektivu. Poezie a literatura mají být pro všechny – i pro pracující lid. Hlavními představiteli J.Wolker, J.Hora, S.K.Neumann, ale v i J.Seifert, K.Biebl (v určitých obdobích a dílech).

Próza Rozvíjí se v několika proudech – buď dle zaměření nebo dle ztvárňování témat. Legionářská literatura – tématem boje československých legionářů proti Rakousku a Německu. Např. R.Medek, Fr.Langer, J.Kopta, J.Kratochvíl a další. Tématiku 1.svět.války též ztvárnili J.Hašek a J.John. Imaginativní proud – hravé a obrazné prózy. Hlavně Vl.Vančura.

Próza - pokračování Katolický proud – autoři názorově vycházející z katolické (křesťanské) víry a náhledu na život. Představiteli hlavně J.Durych a J.Čep. Ruralistický proud – těží z tématiky českého venkova, kde se ukrývá zdravé jádro národa. Sepětí s vlastenectvím a katolictvím. Představiteli J.Knap a Fr.Křelina. Reportážní próza – inspirace žurnalistikou a hlavně filmem – snaha podat poutavou formou bezprostřední zážitky autora. Dotkli se jí např. M.Majerová, E.Bass, R. Těsnohlídek a další.

Próza - pokračování Socialistický realismus – díla měla být levicová, ideologická, v popředí měl být proletariát. Představiteli např. M.Majerová, M.Pujmanová, dotkl se i I.Olbrachta. Psychologická próza – soustředěnost na niterné problémy a stavy člověka. Představiteli J.Glazarová, E.Hostovský, J.Havlíček, V.Řezáč. Demokratický proud – spjatý hlavně s prostředím Lidových novin. Představiteli K.Čapek, K.Poláček, E.Bass, F.Peroutka.

Drama Vedle tradičních – kamenných – divadel se objevuje řada konkurenčních avantgardních divadel, značné oblibě se těší i kabarety. Z kabaretů – Červená sedma (vznikl 1909, zanikl 1922, ale prošla jím celá řada osobností – E.Bass, heci Plachta, Burian, Futurista, písníčkář K.Hašler a další). Z avantgardních divadel – Osvobozené divadlo (Voskovec, Werich, Ježek,…), D 34 (E.F.Burian).

Shrnutí Doba meziválečná byla nesmírně bohatá na kulturní život. V oblibě je avantgarda – tradicemi nevázané umění. Z optimismu 20.a první poloviny 30.let celková nálada přechází v pesimismus pod vlivem ataků fašistického Německa vůči naší republice.

Zdroje Vlastní tvorba autora.