Stáří a právo na důstojný život

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Aktivizační programy pro seniory
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Vzdělávání seniorů není jen zájmové vzdělávání
Etická hlediska péče o staré občany
Zákon o sociálních službách
Rozvoj péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Obsah projektu MUDr. Jan Stuchlík Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.
Azylové domy v Rakousku • 30 azylů pro ženy, které se staly obětí násilí a jejich děti • První azyl z roku 1978 ve Vídni • Nezávislé NGOs (neziskové organizace)
Senior jako klient sociálních služeb- způsob práce se seniory
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Vztahy mezi lidmi Seznamuje žáky se vztahy mezi lidmi ať už v pozitivním nebo negativním smyslu.
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Mezinárodní den lidských práv – 10. prosince. Deklarace lidských práv  Příští rok uplyne 60 let od sepsání Všeobecné deklarace lidských práv (* ).
Lidská práva.
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Koncepce péče o staré občany
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2011.
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Linka bezpečí.
Senioři a společnost Mezigenerační solidarita v praxi Jiří Hrabě, Elpida, o.p.s.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
FAmilies of USers in Therapy Sdružení FAUST Sídlo sdružení: Průkopnická 20, Ostrava-Zábřeh IČO: Tel.: ,
Je dnes dětství bezpečné. (Subjektivní zkušenost dět
Všeobecná deklarace lidských práv
VY_32_INOVACE_PSYPS15960ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_PSYM21660ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Zdravotnický asistent, první ročník Diskriminace na základě věku Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie,
Centrum pro rodinu a sociální péči, Brno
Cílové skupiny sociálního podnikání MPSV, Odbor sociálních služeb, březen Dokument Podpora nástrojů sociální ekonomiky v oblasti začleňování znevýhodněných.
Význam dané problematiky Výsledky, přínosy a pokračování Struktura práce, ukázka postupu ověřování vybrané hypotézy Nízký sociální status ► ageismus.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
INTERVENČNÍ TÉMA – KVALITA ŽIVOTA Tipy a nástroje k vytváření a prezentacím snímků v širokoúhlých formátech.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Transformace sociálních služeb z pohledu obce Jméno: Mgr. Alena Krušinová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Vliv podpory na uživatele Bc. Zuzana Thürlová Transformace sociálních služeb: Příležitost pro lidi 4. Prosince 2012, Brno.
Tísňová péče. je terénní distanční sociální služba, jejímž základním cílem je snížit zdravotní a sociální rizika starých nebo zdravotně postižených lidí.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Datum: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Transformace – a jak dál? Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb.
Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich.
S LUŽBY PRO SENIORY. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
Kvalita života Chybí zázemí pro setkávání lidí Chybí setkávání a společně trávený čas lidí, jako prostředek komunikace, posilování sociálních vazeb atd.
Telefonická krizová pomoc. terénní služba poskytovaná na přechodnou dobu osobám, které se nacházejí v situaci ohrožení zdraví nebo života nebo v jiné.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
Petra Martináková , ČJ+AJ se zaměřením na vzdělávání
Společenská odpovědnost v Rodinném pivovaru BERNARD
VZDĚLÁVÁNÍ SENIORŮ Základní pojmy
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením a seniory
Terénní programy.
Domov sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni Oblastní Charita Brno.
Hodnoty v péči o seniory
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Obsah projektu MUDr. Jan Stuchlík
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Základní lidská práva TÉMA:
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Stáří a právo na důstojný život Linka Seniorů Elpida, o.p.s. Alena Krásná

stáří ? samota? bezmoc?

Linka seniorů je bezplatná, anonymní telefonická služba pro seniory, osoby o seniory pečující a osoby v krizi. Byla založena 1.října 2002 u příležitosti Mezinárodního dne seniorů. Za uplynulých 10 let její bezplatné číslo 800 200 007 využilo více než 130 tisíc volajících. Provozní doba linky je od 8 do 20 hodin každý všední den a o vánočních svátcích. 800 200 007 www.elpida.cz

Každý má právo na život, svobodu a osobní bezpečnost. /Výňatek ze Všeobecné deklarace lidských práv přijaté 10. prosince 1948/ Senioři by měli žít v důstojnosti a bezpečí a nemělo by být využíváno jejich tělesné nebo duševní závislosti. /Výňatek ze Zásad OSN pro seniory přijatých 16. prosince 1991/ 800 200 007 www.elpida.cz

Příklady negativního vnímání seniorů 1) přetrvávájící model vnímání stáří ze 60. let 20. století - stárnutí jako část života, kterou prožije člověk v ústraní doma 2) ageismus - stáří jako nemoc, ekonomická zátěž, bezcennost 3) vliv mediálního prostředí - zobrazování ikonické podoby seniora - “shrbeného, neupraveného člověka s holí” 4) skrytý strach ze smrti vedoucí k odmítání stáří - stáří jako odraz vlastní konečnosti 800 200 007 www.elpida.cz

Samota - nemoc - úmrtí partnera - špatné rodinné vztahy - ubývání společenských vazeb ...”nemám to komu říct, každý má svých problémů dost”... ...nikdo se mě nezeptá, jaký jsem měla den... 800 200 007 www.elpida.cz

Násilí páchané na seniorech - tělesné týrání - psychické týrání - zneužívání majetku a finančních zdrojů - zanedbávání třetí osobou ...věnovala jsem mu celý svůj život a on mě ani nenechá dožít v mém bytě... 800 200 007 www.elpida.cz

Demence Je nazývána epidemií 21. století. V EU je nyní postiženo 7.3 mil. osob. Nesmírně zatěžující onemocnění pro pacienty i jejich pečující. ...”nemůžu věřit ani svým dětem, ztrácejí se mi věci, určitě mi je sebrali”... ...”stydím se za něj, nepoznávám ho, už to není on”... 800 200 007 www.elpida.cz

Pomoc Linky seniorů pro důstojný život ve stáří - aktivní naslouchání - sdílení života - rozvinutí potenciálu volajícího - prostor pro sebereflexi - motivace a podpora ke změně - orientace v systému sociální péče, reformě důchodů,... - nasměrování na nejbližší formy pomoci - vrácení pocitu vlastní hodnoty 800 200 007 www.elpida.cz

Veškeré uvedené informace jsou anonymní a modelové. Závěrem ... ”děkuji vám za pomoc, i za to, že jsem vám to mohl říct”... ...”tak tedy ano! nasednu do auta a pojedu za ní!”... ...”ze srdce vám děkuji”... Veškeré uvedené informace jsou anonymní a modelové.

Linka seniorů 800 200 007 8 - 20 hod. každý všední den a o vánočních svátcích linkasenioru@elpida.cz www.elpida.cz Elpida, o.p.s. Na Strži 40, Praha 4 t 224 231 914 elpida@elpida.cz www.elpida.cz Centrum Elpida Na Strži 40, Praha 4 t 272 701 335 info@elpida.cz www.elpida.cz Časopis Vital plus Na Strži 40, Praha 4 t 224 231 914 vitalplus@elpida.cz www.vitalplus.org