Savci lesa šelmy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lesy mírného pásu Vypracoval: Honza Mazánek.
Advertisements

Lesní obratlovci – savci
Medvědi.
Šelmy (Carnivora).
Hlavní zdroj: Šelmy psovité Hlavní zdroj:
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Lasicovité šelmy.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Čeleď: Šelmy kočkovité
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.19 Anotace: Vzdělávací oblast: Savci – hlodavci, zajíci, šelmy Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis Očekávaný výstup: Rozlišuje.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Tropický deštný les SAVCI.
Živočichové našich polí Savci 4. ročník
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, tříděním, zástupci a.
Čeleď: Šelmy lasicovité
Další savci lesa.
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.14 Anotace: Prezentace popisuje význam lesa, faunu a floru lesa. Vzdělávací oblast: Význam lesů Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Podkmen: OBRATLOVCI Třída: SAVCI.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH LESŮ
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_404_ŽIVOČICHOVÉ V ZIMNÍ PŘÍRODĚ Téma: STOPY.
Autoři: David Slapnička Jiří Štrincl
Savci.
Šelmy MEDVĚDOVITÉ Autor: Tereza Štrinclová.
Savci.
Psovité šelmy By: Petr West.
CZ.1.07/1.4.00/
Škola:. Základní škola a Mateřská škola,. Kostelní 560, Svoboda n
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
LESNÍ SAVCI Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt.
VY_32_INOVACE_16 Zvířata v lese. 4. ročník. Jméno:
ZVÍŘATA SEVERNÍ AMERIKY - NÁSOBENÍ MIMO OBOR NÁSOBILEK VYPÁTREJ PODLE INFORMACÍ A OBRÁZKU UKRYTÉ ZVÍŘE. VYBER SI LIBOVOLNÉ POLÍČKO. VYPOČÍTEJ PŘÍKLAD A.
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
SAVCI ŠELMY KOČKOVITÉ.
VY_32_INOVACE_06_Rozmanitost přírody-živočichové v lese
ŠELMY LASICOVITÉ drobné (lasice kolčava), středně velké šelmy (jezevec, vydra)‏ nemají zatažitelné drápy proto kuny našlapují jen na prsty, aby jejich.
LOUKA živočichové.
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_PŘÍRODOPIS
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
HMYZOŽRAVCI VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.08
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Zvířata v lese – draví ptáci VY_32_INOVACE_15_draví_ptáci
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Ekosystém les Živočichové
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Lesní zvířata.
Zvířata v Lese –test savci 2 autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_ lesní zvířata
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_PŘÍRODOPIS
Zvířata v lese - liška obecná autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Hana Svobodová, Iveta Böhmová, 8D.  Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci  Řád: šelmy  Podřád: psotvární  Čeleď: medvědovití.
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
19 savci v lese VY_32_INOVACE_19
Živočichové v lese 3. ročník.
ŠABLONA III/2 CHRÁNĚNÍ ŽIVOČICHOVÉ
ŠELMY PLACENTÁLOVÉ.
LES Zvířata Prase divoké je všežravec má jemný čich a přizpůsobený rypák k rytí v zemi živí se lesními plody, kořínky, plži samice (bachyně) se stará.
Autor: Mgr. Pavla Kofroňová Název: Šelmy VY_32_INOVACE_Př.5
Transkript prezentace:

Savci lesa šelmy

Hlavní znaky šelem: Typická šelma je rychlá a hbitá s ostrými zuby a drápy má vynikající sluch, zrak a čich všechny šelmy mají silně rýhovaný poměrně velký mozek – jsou inteligentní potravu téměř všech šelem tvoří maso, některé (například kočkovití) jsou dokonce pravými masožravci, jiné (například psovití a medvědovití) jsou spíše všežravci

Čeleď LASICOVITÉ ŠELMY

Kunu lesní nalezneme nejčastěji v listnatých nebo smíšených lesích. Je aktivní hlavně večer a v noci, kdy se vydává za potravou. Je všežravec, loví hlavně malé savce (veverky, myši) a ptáky. Má vyvinutý sluch, zrak a má mimořádný čich. Je nesmírně obratná ve šplhání, skáče až 4m daleko v korunách stromů, za pár sekund vyběhne vzhůru a hlavou dolů seběhne zpět po kmeni stromu. Na zemi se pohybuje dlouhými skoky. Kuna lesní

Jezevec lesní žije hlavně v listnatých a smíšených lesích. Aktivní je v noci, takže ho lze jen obtížně spatřit. Spíše lze najít jeho stopy s nápadnými otisky dlouhých drápů. Také komplex vchodů do nor a brlohů, prozradí přítomnost jezevčích rodin. Tzv. jezevčí hrady mají chodby dlouhé několik desítek až 100 m. Nory budují a rozšiřují celé generace jezevců. Jezevec je typický všežravec, živí se žížalami, hmyzem a jeho larvami, měkkýši, drobnými savci, nejrůznějšími zdechlinami, kořínky, semeny a plody rostlin. Jezevec lesní

vchod do jezevčí nory

Čeleď PSOVITÉ ŠELMY

Liška obecná Liška obecná je nejrozšířenější středně velkou šelmou ČR. Potravu lišek tvoří myši, různá mláďata lesní zvěře, koroptve, bažanti i uloupená drůbež. Hlavní podíl ale tvoří většinou myši a hraboši, které loví elegantním skokem. Potravu si občas zpestřuje a doplňuje různými plody, miluje borůvky. Vezme zavděk i zdechlinou. Často obchází podél silnic, kde požírá přejetá zvířata. V noci lišky v městských částech prohrabávají odpadkové koše. Liška obecná

Liška obecná je aktivní hlavně v noci, žije samotářsky a s ostatními jedinci svého druhu se stýká jen v době rozmnožování. Lišky žijí v podzemních norách, které často přebírají po jezevcích. Nenajde-li liška vhodnou jezevčí noru, vyhloubí si noru sama. Lišky trpí prašivinou a také nebezpečnou vzteklinou.

Vlk obecný Vlk obecný je v Česku chráněným druhem. Vlci jsou sociální zvířata žijící v dobře organizovaných smečkách. Nejsilnější vlk je vůdcem smečky a vede ji spolu s vlčicí. Při lovu spolu členové smečky spolupracují. Protože vlci loví ve skupině, mohou zabíjet zvířata větší, než jsou oni sami. Nejsou vybíraví, loví i nejrůznější malá zvířata, mršiny a dokonce požírají i rostlinnou stravu. Vlk obecný

Čeleď MEDVĚDOVITÉ ŠELMY

Medvěd hnědý Jde o největší evropskou šelmu. Medvěd hnědý je v ČR kriticky ohrožený a přísně chráněný druh. Na zimu upadá do nepravého zimního spánku, před kterým musí dosáhnout výrazné zvýšení hmotnosti, protože žije ze svých tukových zásob. I přes svůj mohutný vzhled je medvěd hnědý výborný běžec, který dokáže běžet i vyšší rychlostí jak 45 km/h. Výborně a vytrvale plave, zejména mladí medvědi překvapivě dobře šplhají po kmenech a silných větvích stromů. Medvěd hnědý

Medvěd hnědý je všežravec Medvěd hnědý je všežravec. Živí se různorodou rostlinnou, živočišnou stravou (ryby, hmyz nebo malí až středně velcí obratlovci,) i houbami, medem, mršinami a dokonce odpadky Medvěd hnědý útočí na člověka jen velice zřídkakdy a nejčastěji se tak stává, pokud ho vyrušíme při konzumaci potravy, pokud je raněný, nemá možnost úniku nebo pokud narazíme na samici s mláďaty (ta bývá velmi agresivní a nebezpečná).

Čeleď KOČKOVITÉ ŠELMY

Rys ostrovid Rys ostrovid je v ČR zařazen mezi ohrožené druhy. Typickým životním prostředím rysa jsou smíšené a jehličnaté lesy středních a vyšších poloh. Rys je aktivní hlavně za soumraku, na klidných místech může být k vidění i přes den, kdy se rád sluní. Kromě doby páření žije samotářsky. Rys na kořist číhá, či se k ní nepozorovaně přiblíží a útočí z bezprostřední blízkosti. Rys je masožravec, živí se rozmanitou potravou od malých savců jako jsou myši, po srnčí zvěř a kolouchy. Důležitou složkou potravy je zajíc, kterého rys dostihne několika skoky a srazí tlapou. Rys ostrovid

Savci –šelmy Šelmy – přizpůsobeny k lovu kořisti - rychlé, inteligentní, výborné smyslyvýznam pro udržování biologické rovnováhy, většinou všežravci kuna lesní – výborně šplhá po stromech, v ČR běžná jezevec lesní – v podzemí má rozsáhlé nory, aktivní v noci liška obecná – psovitá šelma, v ČR běžná, nebezpečí přenosu vztekliny: nikdy se nedotýkej zdánlivě krotké nebo nalezené uhynulé lišky! vlk obecný– psovitá šelma, předek psa, loví ve smečkách, v ČR ohrožený medvěd hnědý – naše největší šelma, v ČR ohrožený rys ostrovid – kočkovitá šelma, má vynikající sluch, v ČR ohrožená

Opakování: 1. Vyjmenuj hlavní znaky šelem. Které šelmy žijí v českých lesích? Jaký mají šelmy význam v přírodě? 2. Které z šelem žijících v lese jsou v ČR ohrožené a vzácné? Co o nich víš? 3. Které šelmy jsou v našich lesích běžné? Co o nich víš? 4. Čím může být nebezpečná liška?