AEROGEL MATERIÁL NOVÉ GENERACE VERONIKA VÁSKÁ 152900.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

Kyslík Mgr. Helena Roubalová
Tepelná výměna prouděním
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Pevné látky a kapaliny.
Sluneční soustava.
Přenos tepla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Tepelná výměna prouděním
Mechanika kapalin a plynů
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Chování částic v látkách při různých skupenstvích
Země ve vesmíru.
19. Struktura a vlastnosti kapalin
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Znečišťování ovzduší výfukovými plyny
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Trip sluneční soustavou
Slunce je hvězda, která je Zemi nejblíže…
Voda Co o ní víme?.
Oxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2306_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
Světlo.
Teplo Ing. Radek Pavela.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
05 Vlastnosti a změny látek, voda a vzduch
Šíření tepla Milena Gruberová Jan Hofmeister Lukáš Baťha Tomáš Brdek
okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA. AUTOŘI:PETRA, KAMČA, HONZA  Naši SLUNEČNÍ SOUSTAVU TVOŘÍ 8 PLANET, KTERÉ OBÍHAJÍ KOLEM SLUNCE.
M ě s í c.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Atmosféra Země a její složení
Předgeologické období a prahory
Na této prezentaci spolupracovali:
Šíření tepla Dominik Pech Olina Křivánková Sabina Mrázková
Vypracoval: Ing. Roman Rázl
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
SVĚT MOLEKUL A ATOMŮ. Fyzikální těleso reálný objekt konečných rozměrů látkové skupenství – pevné – kapalné – plynné – Plazmatické spojité a dále dělitelné.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09_Sluneční soustava TÉMATICKÝ.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sesterská planeta Země Zuzana Prášilová Lucie Ulehlová Matěj Plevák1.a.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Směsi I Suspenze, Emulze, Pěna, Mlha, Dým, Aerosol
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Tělesa a látky- vlastnosti látek Autor Jitka.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
VY_32_INOVACE_10_32_SLUNCE – ZDROJ SVĚTLA A TEPLA
Vlastnosti plynů VY_32_INOVACE_36_Vlastnosti_plynu
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Energie ohně.
Základy astronomie, Slunce
Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)
Základní pojmy.
Merkur BARBORA Nováková.
Energii „vyrábí“ slučováním vodíku na těžší prvky
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Komety, meteority a jiná vesmírné tělesa
Změny skupenství látek
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
AEROGÉL.
VY_52_INOVACE_35_ Země ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5. ročník Ing. Hana Adamcová
Transkript prezentace:

AEROGEL MATERIÁL NOVÉ GENERACE VERONIKA VÁSKÁ

AEROGEL

Aerogel se jako duch vznáší v prostoru přidržován jen konečky prstů výzkumných pracovníků. Tento namodralý a téměř průhledný materiál má na svém kontě šest světových fyzikálních rekordů. Vyznačuje se vlastnostmi, jaké by jste u jiných materiálů těžko hledali: je jedním z nejlepších tepelných izolantů a také je pevnou látkou z nejmenší známou hustotou (blok aerogelu o velikosti průměrného dospělého člověka váží pouze 0,5kg a je schopen udržet váhu malého osobního automobilu). Pro svou podobu ztuhlého dýmu si vysloužil přezdívku „zmrzlý dým“ nebo „téměř vůbec nic“. Obě přezdívky dokonale vystihují jeho vlastnosti, neboť 99,98% jeho objemu tvoří úplně obyčejný vzduch. To podstatné je ale obsaženo právě ve zbývajících 0,02%, je to materiál budoucnosti, chemický prvek podobný uhlíku, ale neskonale odolnější – křemík. Právě díky křemíku je aerogel předurčen k velké slávě v nejbližší budoucnosti. AEROGEL

Aerogel vznikl již před 80. lety a to jako výsledek dětinské sázky dvou vědců, Dr. Kistlera a Dr. Learneda, ze Standfordské univerzity v USA. Soutěžili v tom, komu se podaří odsát ze želatiny v zavařovací sklenici vodu tak, aby neztratila svůj objem. Soutěž nakonec vyhrál Dr. Kistler a své výsledky ihned publikoval. Dnes se aerogel vyrábí za zvláštních podmínek při vysokých tlacích. Zpočátku má aerogel podobu gelu z oxidu křemičitého (SiO 2 ). Vlastnosti jimiž připomíná želatinu, mu dodává příměs vody a kapalného oxidu uhličitého (CO 2 ). Pak se však veškerá kapalná složka za obrovského tlaku z gelu odstraní. Vznikne tak těleso s miliardami skořápek z křemíku, které drží nesmírně pevně svou strukturu obrovskou silou vazeb mezi molekulami. Celý tento proces se nazývá superkritické vysoušení a jedině během tohoto děje nedojde v křemičitém gelu k deformaci a zhroucení křemíkových skořepin. AEROGEL

Díky pevným a nepružným miniaturním skořápkám z oxidu křemičitého je aerogel perfektní izolačním materiálem, ale je také nesmírně odolný vůči vibracím a vlnění. Zatímco vlnové délky světla jsou natolik krátké, že procházejí aerogelem téměř beze změny, tepelné vlny se již přes blok aerogelu dostanou jen těžko. Také jiný druh vlnění – zvuk – aerogelem téměř vůbec neprojde. Nám se tak nabízí neuvěřitelná škála jeho možného využití. Jeho hustota je pouze 3 mg/cm3. Snese 2000× větší zatížení než je jeho hmotnost. Materiál má extrémně nízkou tepelnou vodivost (0,03 až 0,004 W/(K.m)). Pro své vlastnosti byl použit jako lapač prachových částic na sondě Stardust. Dále byl použit při konstrukci marsického (na Mars) vozítka Sojourner. Přestože v noci klesaly teploty na jeho povrchu až na -61 °C, uvnitř vozítka byla teplota 21 °C. AEROGEL

AEROGEL

AEROGEL

Proč vlastně už dávno nevyužíváme dokonalých vlastností aerogelu v naších domácnostech? Aerogel lze zatím vyrábět jen ve vysokotlakých laboratorních pecích. Velkovýrobu dosud nikdo nedokázal zajistit a tak se aerogel využívá jen v kosmických programech a nemnoha přístrojích. Přesto nebude trvat dlouho a snad se budeme moci postupně zbavovat například topných těles. Tenké plátky aerogelu umístěné ve stěnách domů a pod podlahami bytů promění naše domovy v místa, kde nám v zimním období bude příjemně teplo a v létě naopak nebude trpět horkem. Chladící vozy ušetří ohromnou spoustu energie a zlevní i cestování letadly. Výrazně se také omezí znečišťování Země, neboť druhotným efektem používání aerogelu bude snížení emisí skleníkových plynů. AEROGEL

Další nezanedbatelnou výhodou bude využití aerogelu v oknech. Jeho izolační vlastnosti zde vyniknou nejlépe – letní slunce nebude znamenat nedýchatelné dusno v pokoji, v zimě nás nebude mrazit při pohledu na zasněžené stromy či na vyúčtování spotřeby energie. Mimo příliš náročnou výrobu je druhým problémem jeho namodralá barva a tedy drobné optické zkreslení obrazu. Ony zmíněné křemíkové skořápky totiž mají dvojí velikost a ty větší lámou na svém povrchu světelný paprsek a způsobují posun světla k modrému oboru spektra. Tento problém se daří odstranit zatím jen v podmínkách mikrogravitace – tedy na oběžné dráze. Výzkum však probíhá mílovými kroky a možná, že se prvního výrobku využívajícího „zmrzlý dým“ dočkáme již velmi brzo. AEROGEL

PETRÁSEK, Martin Aerogel, časopis ABC AEROGEL