CJŽ – identifikace projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Advertisements

CLIL Content and Language Integrated Learning
Spolu za vzděláním Název operačního programu:  Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název oblasti podpory: Rovné příležitosti.
Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Města ČR – orientace na mapě
PROJEKT „Okna technickým oborům dokořán“ registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím.
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Jihomoravském kraji
Představení projektu a řešitelského týmu Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko – výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/
Národní institut pro další vzdělávání  Nové výzvy pro jazykového vzdělávání v České republice.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Setkání kontaktních osob Praha Marta Rybičková.
Podpora uměleckého vzdělávání CZ.1.07/1.3.42/ Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
PREZENČNÍ INFORMAČNÍ SEMINÁŘ PRO VEDOUCÍ ZAMĚSTNANCE.
Cesta ke kvalitě AUTOEVALUACE - Vytváření systému a podpora škol v oblasti vlastního hodnocení aneb Cesta ke kvalitě PhDr. Ivana Shánilová, manažerka aktivity.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Informační schůzka ŠANCE – před - po 1. výzvě.
Projektový den Střední školy elektrotechnické, Ostrava, Na Jízdárně 30, příspěvkové organizace Mária Borovská Ostrava, TIME (tréninkové, inovační,
Mapa zájmu - plány.
PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V PRAZE PROSTŘEDNICTVÍM STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ EU PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI HOTEL MODRÁ RŮŽE, RYTÍŘSKÁ, PRAHA.
KROK. Cíl: vzdělávání pro maturitní generálku 2009 Obsah: organizace a logistika maturitní zkoušky Prezenční vzdělávání: – E-learningové.
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
CHCI BÝT JAKO VY ZŠ VELTRUSY Projekt schválený Zastupitelstvem Středočeského kraje v rámci 2. výzvy 2. globálního grantu v oblasti podpory 1.2 Rovné příležitosti.
„Zvýšení adaptability zaměstnanců působících v sekci kultura“ registrační číslo projektu: CZ.1.04/1.1.06/ Ing. Radka Soukupová seminář MK
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
TÝDNY VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH V LIBERECKÉM KRAJI 2009 GLOBÁLNÍ GRANT PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ 21. srpna 2009.
PRAXE PRO ŽIVOT PRAXE PRO ŽIVOT CZ.1.07/1.1.00/ Projekt určený gastro oborům.
Role projektu „Klíče pro život“ v podpoře práce s dětmi a mládeží.
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Michal Sedláček.
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
PROJEKT ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VÝUKY V ELEKTROTECHNICKÝCH OBORECH Realizátor projektu: Střední škola technická Žďár nad Sázavou od Vyšší odborná.
TUL H32 Představení projektu OPVK: „Inovace mezioborového studijního programu Ekonomika a Management se zaměřením na znalostní ekonomiku”
11. setkání metodiků škol okresu Vsetín Základní a střední školy
Členění území naší vlasti
Česká republika: poloha, historický vývoj a obyvatelstvo a sídla
PROFESNÍ ROZVOJ PEDAGOGŮ PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,,MATEŘINKY‘‘ CZ.1.07/1.3.42/ Tento projekt je financován ESF a státním rozpočtem ČR.
Vysokoškolské knihovny a krajské knihovny – konkurence nebo spolupráce? Ivo Brožek.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Členění území naší vlasti
CJŽ – identifikace projektu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva 55 Projekt realizuje: Národní institut pro další vzdělávání Název.
PROJEKT ŠABLONY CZ.1.07/1.5.00/ Zpracovala: RNDr. Dagmar Fialová SŠP, Brno, Jílová 36g
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Anotace: Materiál je určený pro žáky 4. ročníku, pro výuku vlastivědy- tématu Česká republika, podtématu města. Jedná se o prezentaci na interaktivní.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Milena RÁČKOVÁ Název:VY_32_INOVACE_523_ČESKÁ REPUBLIKA Téma: OPAKOVÁNÍ – KRAJE.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Projekt Metodika v anglickém jazyce CZ.1.07/1.3.50/
II. Metodický výklad výzvy. Cíl oblasti podpory 1.1 Podpora výuky cizích jazyků a v cizích jazycích ve školách a školských zařízeních. Výzva č. 55 je.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Kraje ČR Číslo: EU DUM 6_03 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Srovnej kraje podle velikosti rozlohy VY_32_INOVACE_03
Rozvoj výuky cizích jazyků
VY_52_INOVACE_40_Členění území ČR
CLIL Název operačního programu: OP VK
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
SEMINÁŘ Mgr. Karolina BOSTLOVÁ
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
Název operačního programu:
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Členění území naší vlasti
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Transkript prezentace:

CJŽ – identifikace projektu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva 55 Projekt realizuje: Národní institut pro další vzdělávání Název projektu: Rozvoj cizojazyčných a interkulturních kompetencí žáků a učitelů základních škol zaváděním rodilých mluvčích a metody CLIL Cizí jazyky pro život Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/55.0006 Doba trvání: 1. 9. 2014 – 31 7. 2015 Schválené náklady projektu: 56 696 050 Kč  

Cizí jazyky pro život – cíle: Zvyšování interkulturních a jazykových kompetencí žáků a pracovníků základních škol vč. malých škol do 200 žáků a malotřídek. Podporovat schopnost žáků a učitelů aktivně využívat cizí jazyk napříč předměty i mimo výuku ve škole, při profesní přípravě, uplatnění na pracovním trhu i v osobním a společenském životě. Celoplošný dopad ve všech krajích ČR

Cizí jazyky pro život – klíčové aktivity KA 01 Rodilí mluvčí do škol Zavádění, odborné a metodické vedení a efektivní působení rodilých mluvčích v základních školách Cíl: cca 120 RM pro jazyky anglický, německý, francouzský KA 02 Podpora internacionalizace škol Metodická a informační podpora škol při tvorbě a realizaci mezinárodních projektů škol Cyklus 3 seminářů ve 3 paralelních skupinách v Praze, Pardubicích a Brně: Grantové příležitosti Psaní projektů Vedení projektu

Cizí jazyky pro život – klíčové aktivity: 03 Nebojte se CLIL (Content and Language Integrated Learning – Integrovaná výuky odborného předmětu a cizího jazyka) Cíle: Propagovat metodu CLIL, odbourávat nedůvěru a podpořit ZŠ a učitele při jejím širokém zavádění (např. jak šířit CLIL a získávat kolegy, jak nastavit/orientovat školu na CLIL) Metodicky vést a vzdělávat rodilé mluvčí k využívání a zavádění CLIL ve školách, kde působí Aktivity v celé ČR: - 26 seminářů pro školy, které začínají/chtějí rozvíjet CLIL - 26 ukázkových hodin CLIL s metodickým rozborem - 26 akcí na klíč pro školy k metodám a zavádění CLIL - individuální konzultace CLIL dle konkrétních potřeb ZŠ Příčinou toho, že dosud jen málo ZŠ praktikuje CLIL, je obecně nedostatečná osvěta a propagace této metody, ale i fakt, že CLIL klade vyšší nároky na přípravu (nutnost plánování a koordinace učiva a vyučovacích postupů min. s jedním dalším učitelem, nároky na organizaci výuky, časová náročnost přípravy atd.) a erudici učitele (znalost cizího jazyka i odborného učiva). Dále také neznalost metody CLIL a jejích přínosů (z dotazníkového šetření NIDV a komunikace s řediteli ZŠ např. vyplynulo, že mnozí z nich dosud nevědí, co CLIL znamená). Z toho vyplývá i nutnost systematicky propagovat tuto metodu a intenzivně pomáhat školám při jejím zavádění.

Cizí jazyky pro život – klíčové aktivity: KA 04 Brána jazyků Jazykové vzdělávání především učitelů nejazykových předmětů a žáků se zaměřením na CLIL Dvě formy: - prezenční jazykové vzdělávání pro učitele kurzy angličtiny a němčiny v 13 krajích po 3 kurzech (468 učitelů) - individualizovaného blended learningu s důrazem rozvoj ústních komunikačních dovedností včetně metodiky k zavádění CLIL 24 škol, 72 učitelů, 1.200 žáků  obecného lingvo-didaktického pohledu měl požadovaný výukový systém splnit podmínku přirozené metody či jejích variant, jako jsou audio-orální či komunikativní metoda, jejíž základní princip je shrnut v dodržení posloupnosti jednotlivých fází osvojování cizího jazyka, a to poslech – mluvení – čtení – psaní. V rámci této metody je jazyk vnímám jako prostředek komunikace a dovednost, kterou si člověk osvojuje intuitivně opakovaným ústním napodobováním slyšených vzorů v různém situačním, obsahovém a slovním kontextu, a to s důrazem na mluvený projev, dialog a schopnost reagovat na otázky. Častým opakováním a napodobováním slyšeného vzoru (prezentovaného kvalitní nahrávkou projevu hlavně rodilého mluvčího) ve vhodných komunikačních situacích dochází k intuitivnímu zautomatizování nejen správné výslovnosti a větné intonace, ale i gramatických struktur, slovní zásoby, idiomů a větných modelů, které je student následně schopen spontánně využívat v běžné komunikační praxi (schopnost a dovednost mluvit v cizím jazyce, tedy plynule se ústně vyjadřovat). Na základě výběrového řízení nabízíme školám výukový systém DynEd: Rozvoj ústních komunikačních dovedností Podpora zavádění metody CLIL Využití jak při samotné výuce ve škole, tak při domácí přípravě žáků a učitelů samotných Pro každý kurz je učiteli k dispozici kompletní metodika, včetně doplňkových aktivit, cvičení a testů Vhodný pro výuku angličtiny žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Při správném využití - větší efektivnost výuky angličtiny ve Vaší škole a zvýšení motivovanosti žáků k jejímu studiu

Cizí jazyky pro život – kontaktujte nás: Manažerka KA 01 Rodilí mluvčí do škol: Dagmar Toufarová, toufarova@nidv.cz; 778 528 451 Manažerka KA 02 Podpora internacionalizace škol: Gabriela Hrdina, hrdina@nidv.cz; 776 053 737 Manažerka KA 03 Nebojte se CLIL: Věra Mühlheimová, muhlheimova@nidv.cz; 775 571 624 Manažerka KA 04 Brána jazyků: Zuzana Prokšová, proksova@nidv.cz; 775 571 628  

Cizí jazyky pro život – kontaktujte nás! Krajští koordinátoři projektu CJŽ na pracovištích NIDV Krajské pracoviště NIDV Jméno E-mail Telefon NIDV, KP Praha a Střední Čechy, Senovážné nám. 25, 110 00 Praha 1 Mgr. Pavla Matoušková matouskova@nidv.cz 777 737 594 NIDV, krajské pracoviště Plzeň, Čermákova 18, 301 00 Plzeň Ing. Martina Hejlová hejlova@nidv.cz 775 571 656 NIDV, KP Ústí n. Labem, Winstona Churchilla 6, 400 01 Ústí nad L. Lukáš Válka valka@nidv.cz 778 528 447 NIDV, KP Liberec, Masarykova 28, 460 01 Liberec Mgr. Lenka Dlabolová dlabolova@nidv.cz 731 503 722 NIDV, KP Pardubice, Za Pasáží 657, 530 02 Pardubice Libuše Minarčíková, Mgr. Simona Petrásová PhD. minarcikova@nidv.cz 775 571 616 NIDV, KP Olomouc, Wellnerova 25, 779 00 Olomouc Mgr. Dagmar Sobotková sobotkova@nidv.cz 731 503 728 NIDV, krajské pracoviště Brno, Křížová 22; 603 00 Brno Mgr. Stanislav Sýkora Ph.D sykora@nidv.cz 778 528 449 NIDV, krajské pracoviště Zlín Potoky 26; 760 01 Zlín Ing. Kateřina Machů machu@nidv.cz 775 571 634 NIDV, KP Č. Budějovice, Hlinsko 49, 370 01 České Budějovice Mgr. Lucie Václavovská vaclavovska@nidv.cz 775 571 637 NIDV, KP K. Vary, Západní 15 360 01 Karlovy Vary Bc. Martina Krumpolcová krumpolcova@nidv.cz 775 755 038 NIDV, KP H. Králové, Luční 460 500 03 Hradec Králové Mgr. Hana Černá cerna@nidv.cz 775 576 312 NIDV, KP Otrava, Blahoslavova 1576/2, 702 00 Ostrava Mgr. Věra Machanová machanova@nidv.cz 778 528 448 NIDV, krajské pracoviště Jihlava Zborovská 3, 586 01 Jihlava Zuzana Prokšová DiS., Mgr. Leona Pochylá proksova@nidv.cz 775 571 628  

Děkujeme za pozornost a spolupráci. Alena Faberová Děkujeme za pozornost a spolupráci! Alena Faberová hlavní manažerka projektu faberova@nidv.cz; 775 755 037