Fiskální politika státu, veřejné rozpočty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk.
Advertisements

Rozpočtové hospodaření obcí
Hospodářská politika státu
STÁTNÍ ROZPOČET Autor: Ing. Vladimír Havlík
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Daňová teorie a politika
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01A32 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníProsinec.
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Státní rozpočet,
Soustava veřejných rozpočtů II.
Aktivita č.2: Podnikání a právo
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra. Veřejné finance Finance představují proces tvorby, rozdělování a užití peněžních fondů a peněžního kapitálu. Finance.
Státní rozpočet II. Petr Machala.
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Nástroje makroekonomické politiky státu VY_32_INOVACE_
Je plán finan č ního hospoda ř ení státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Rozpočty územních samosprávných celků
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Hospodářská politika. HP je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu. Cíle: 1) plná zaměstnanost 2) cenová stabilita 3) růst ekonomiky.
Stát a národní hospodářství
Rozpočtový proces státního rozpočtu
Státní rozpočet I. Petr Machala.
Typy rozpočtů Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Petr Machala. Co může vyjadřovat tento graf? Míra veřejného dluhu v roce 2011 Máme důvod k radosti?
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 5 Obecná problematika rozpočtového práva Rozpočtové právo hmotné.
Soustava veřejných rozpočtů Finanční toky ve veřejném sektoru představují příjmy a výdaje veřejných rozpočtů, a to jak uvnitř soustavy veřejných rozpočtů,
Základy veřejných financí
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E20.17 Ročník2. ročník.
Státní rozpočet a daně Občanský výchova 9. ročník.
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk. ROZPOČET seznam veškerých plánovaných výdajů a příjmů porovnání pravidelných příjmů a výdajů, rozdělování a užití peněz druhy:
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_20_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Státní rozpočet.
Ekonomika Hospodářská politika 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_02.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Inovace výuky prostřednictvím.
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2016  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Soustava veřejných rozpočtů
Příjmy a výdaje SR.
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
Rozpočtová a fiskální politika
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Hospodářská politika státu
Úvod do finanční vědy a financí
Hospodářská politika VY_32_INOVACE_40_815
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Název projektu: Moderní škola
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Rozpočtová a fiskální politika
Státní rozpočet je plán finančního hospodaření státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
Rozpočtová a fiskální politika
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

Fiskální politika státu, veřejné rozpočty ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/02.0007 Fiskální politika státu, veřejné rozpočty Aktivita č.2: Podnikání a právo Prezentace č. 17 Autor: Hana Mužíková

Fiskální politika státu hospodářská politika soustava pravidel a opatření, jimiž stát usměrňuje vývoj ekonomiky stanovuje základní cíle a k jejich dosažení používá odpovídající nástroje

Cíle fiskální politiky ekonomický růst zaměstnanost stabilita cen vnější rovnováha

Makroekonomická stabilizační politika rozpočtová politika - příjmy a výdaje státního rozpočtu peněžní a úvěrová politika - kompetence ČNB důchodová politika - ovlivňování vývoje mezd, zisků a cen zahraničně – obchodní politika

Mikroekonomická politika řeší situaci v jednotlivých oborech: industriální politika strukturální politika zemědělská politika obchodní politika

Veřejné rozpočty státní rozpočet rozpočty obcí a krajů fondy tvořené státem (např. financování dopravy) rozpočty zdravotních pojišťoven

Legislativa státního rozpočtu rozpočet České republiky sestavuje Ministerstvo financí ČR schvaluje se podle platných zákonů v České republice jej projedná vláda, posléze o něm jedná Sněmovna, nejprve schválí jen číslo schodku, či přebytku, v případě Česka většinou schodku Senát o rozpočtu nejedná, prezident jej teoreticky může vetovat, ale podle zvyklostí to nedělá pokud se rozpočet ve Sněmovně nepodaří schválit, stát funguje na základě tzv. rozpočtového provizoria

Státní rozpočet finanční plán státu centralizovaný fond na určité období jde o bilanci s příjmovou a výdajovou stránkou reguluje ekonomický a sociální vývoj

Příjmy státního rozpočtu pojistné na sociální zabezpečení daně: a) z přidané hodnoty b) z příjmů c) spotřební d) ostatní poplatky soudní a úřední clo

Výdaje státního rozpočtu sociální účely zdravotnictví, školství, kultura armáda dotace do ekonomiky státní správa

Mandatorní výdaje stát je povinen zajistit tyto výdaje podle zákona vláda nemůže ovlivnit jejich výši tvoří podstatnou část státního rozpočtu jde o: penze, nemocenské dávky, státní sociální podpora, úroky ze státního dluhu, státní podpora penzijního a stavebního spoření atd.

Typy státního rozpočtu podle výše příjmů a výdajů může být rozpočet: schodkový : výdaje jsou vyšší než příjmy, peníze si stát půjčí, většinou vydáním dluhopisů vyrovnaný : je sestaven tak, aby se příjmy rovnaly výdajům přebytkový : příjmy jsou naplánovány tak, aby byly vyšší než výdaje

Státní a veřejný dluh státním dluhem se rozumí dluh vlády, který vznikne ze samotného rozpočtu, započítávají se do něj výše zmíněné dluhopisy, půjčky od bank a nadnárodních institucí veřejný dluh tvoří dluh státu plus dluhy dalších správních celku - krajů, měst a obcí, počítají se do něj tedy půjčky obcí, například na vybudování infrastruktury nominálně je jeho výše zhruba 1,4 biliónu korun

Statistické údaje ČR CELKOVÉ VÝDAJE ZA ROK 2013 1 173 127 823 tis. Kč CELKOVÉ PŘÍJMY ZA ROK 2013 1 091 863 396 tis. Kč BILANCE ZA ROK 2013 -81 264 427 tis. Kč

Zdroje Knihy: Internetové zdroje: Moudrý, Marek. 2008. Základy marketingu. Kralice na Hané : Computer Media s.r.o., 2008. 978-80-7402-002-5. Internetové zdroje: ČR, Ministerstvo financí. 2014. státní rozpočet. You Tube. [Online] 01. 01 2014. [Citace: 15. 08 2014.] http://www.mfcr.cz/cs/verejny-sektor/prognozy/statni-rozpocet.