Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Základní směry ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
SPOTŘEBNÍ KOŠ.
TUKY (LIPIDY).
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
„EU peníze středním školám“
Potraviny rostlinného původu
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
HOBITI.
Výživa.
Lidské zdraví a potrava
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
VY_32_INOVACE_04_ Přírodověda pro 4. ročník
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Mezinárodní den mléka? Cože? Kdy?.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
TUKY (LIPIDY).
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název projektu: Moderní škola
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Výživa.
Alternativní směry ve stravování
Transkript prezentace:

Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví

Zdravá výživa Nejlepší je strava , která vám dodá tolik vitamínů i minerálů, kolik jich potřebujete. Jejich zdrojem mají být bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny a minerály v poměru, který zaručuje dobré zdraví. Počet kalorií má být přiměřený, ale ne nadměrný. Stále se vymýšlejí nové modely vyvážené stravy, ale zásady jsou vždy v podstatě stejné. Všechny potraviny jsou směsí živin a ostatních chemických látek. Základ zdravého stravování Jídlo si vychutnejte Jezte co nejpestřejší stravu Jezte tolik abyste udrželi správnou váhu Jezte hodně sacharidů a potravin bohatých na vlákninu Nejezte příliš mnoho tuků Nejezte příliš často sladká jídla Zajistěte si dostatečný přísun vitamínů a minerálů Alkohol pijte pouze v rozumném množství

Živiny Bílkoviny Nejdůležitější složkou potravin jsou živiny. K živinám patří bílkoviny, tuky a sacharidy. Z nich organismus získá látky a energii. Bílkoviny jsou součásti buněk ve všech organismech. Bílkoviny jsou tvořeny 20 aminokyselinami. 8 z těchto aminokyselin si nedokáže organismus připravit. Mléko Vejce Luštěniny Pšenice, rýže, … MASO

Živiny Tuky Tuky jsou zdroje energie nebo její zásobárny. Dělíme je na rostlinné a živočišné. Rostlinné jsou vhodnější pro zdravou výživu kvůli tomu, že neobsahují cholesterol, který může způsobit ucpání cév krevní sraženinou. To se ale týká pouze jednoho z více druhů cholesterolu. Oleje: olivový slunečnicový sójový podzemnicový

Živiny Sacharidy Sacharidy slouží opět jako zdroje energie. Dělí se na monosacharidy a polysacharidy. Naše tělo využívá hlavně škrob a sladké sacharidy.

Vitamíny a Minerály Vitamíny jsou látky, které předcházejí některým nemocem. Dělí se na vitamíny rozpustné ve vodě (B,C,H) a vitamíny rozpustné v tucích (A,D,E,K). Minerály jsou biologické substráty podmiňující životní funkce organismu. Patří mezi ně vápník, fosfor, sodík, chlor…

Klíčové živiny – nejběžnější potraviny Chléb, obilniny a brambory Jsou hlavním zdrojem vitamínů B. Celozrnné potraviny obsahují také hodně hořčíku, chromu a manganu. Bílá mouka bývá v některých zemích obohacována tiaminem, niacinem, železem a vápníkem, což zlepšilo kvalitu národního jídelníčku. Brambory jsou poměrně nevýrazným zdrojem vitaminu C, ale v zemích, kde se brambor konzumuje velké množství – což je i u nás – není jejich příspěvek k příjmu vitaminu C zanedbatelný.

Klíčové živiny – nejběžnější potraviny Ovoce a zelenina Denně by jsme měli sníst pět porcí nebo kusů ovoce či zeleniny, pro získání přiměřeného množství vitaminů a minerálů v potravě. Ovoce i zelenina jsou mimořádně bohaté na vitamin C – zvláště papriky, jahody, kiwi a citrusové ovoce. Mrkev, mango a papája jsou výrazným zdrojem beta – karotenu, jenž se podle potřeby přeměňuje na vitamin A. Aby zdravý jídelníček obsahoval správnou směs fytochemických látek, musí se do něj zařadit brokolice, tmavozelená listová zelenina , červené, oranžové a žluté ovoce a zelenina.

Klíčové živiny – nejběžnější potraviny Maso, ryby, vejce, fazole, ořechy a masové náhražky Tato skupina je bohatá na bílkoviny. Maso je bohatým zdrojem snadno vstřebatelného železa. Tučné ryby jsou jediným zdrojem omega – 3 polynenasycených mastných kyselin, které snižují riziko aterosklerotického onemocnění srdce. Maso a některé sójové produkty obsahují také zinek. Ořechy a semena rostlin nabízí vitamin B, E a hořčík.

Klíčové živiny – nejběžnější potraviny Mléčné výrobky Obsahují hodně vápníku a vitaminy A, D a B12 . Konzumace nízkotučných mléčných výrobků pomáhá snižovat příjem nasycených tuků, které sice také obsahují velké množství vápníku, ale nemají tolik vitaminů A a D. Potraviny obsahující tuk nebo cukry Mívají často nízkou výživnou hodnotu. Tuky a cukry dodávají energii, ale obsahují jen malé množství vitaminů a minerálů.

Vlákniny Potraviny rostlinného původu - chléb, rýže, obiloviny, ovoce, zelenina, luštěniny - jsou zdrojem vlákniny, zvláště jsou-li neupravované. Vláknina nemá žádnou výživovou hodnotu.Tělo ji nemůže strávit a vstřebat, dodává však stravě objem. Odpadní látky díky tomu prochází systémem rychleji. Navíc naplňuje žaludek, jídlo pak člověka lépe uspokojí a vláknina tak brání přejídání.

Soubor jednoduchých pravidel zdravého stravování Snažte se o dosažení správné váhy Dopřejte si každý den dostatek pohybu Základem vašeho jídelníčku mají být obilniny, ovoce a zelenina Denně jezte různé obilniny, především celozrnné Denně jezte pestrý výběr zeleniny a ovoce Jezte pouze dobře uchované potraviny Vybírejte jídla s nízkých obsahem tuků Vybírejte nápoje i potraviny s nízkým obsahem cukru Vybírejte málo slané potraviny a pokrmy málo solte Alkohol pijte s mírou a jen občas

Konec