Přehled elektromagnetického záření

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetické vlny a záření
Advertisements

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Světlo Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
OPTIKA ZDROJE ELEKTROMAGNETICKÉHOZÁŘENÍ
Elektromagnetické vlny
Elektromagnetické záření
Světlo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Elektromagnetické vlny a záření nejdůležitějším druhem elektromagnetického záření je světlo světlo jsou elektromagnetické vlny o velmi krátkých vlnových.
Vlnění © Petr Špína 2011 VY_32_INOVACE_B2 - 15
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Fyzika atomového obalu
Elektromagnetické záření 1. část
Elektromagnetické vlny a záření
Elektromagnetické vlnění
OPTIKA 02. Elektromagnetické spektrum, IR a UV záření
Využití elektromagnetického záření v praxi
Rozdělení záření Záření může probíhat formou vlnění nebo pohybem částic. Obecně záření vykazuje jak vlnový, tak částicový charakter. Obvykle je však záření.
Fotoelektrický jev Jeden z mechanizmů přeměny primárního záření (elektromagnetické) na sekundární (elektronové = beta) Dopadající foton způsobí ionizaci.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Elektromagnetické vlny a záření
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ELEKTROMAGNETICKÉ VLNY A ZÁŘENÍ
Elektormagnetické vlnění
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_343
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Elektromagnetické vlny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Světlo Richard Brabec.
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
Světlo a světelné zdroje
37. Elekromagnetické vlny
Přehled elektromagnetického záření
Elektromagnetické záření
Světlo.
Světlo.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 26. září 2012 Ročník: čtvrtý Vzdělávací oblast:
Vlastnosti elektromagnetického vlnění
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Elektromagnetické jevy a záření
OPTICKÉ JEVY 0PTIKA 01. Úvod Mgr. Marie Šiková
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
VY_32_INOVACE_B3 – 01 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Rozhlas AM - používané kmitočty
Působení elektromagnetického záření na biologickou tkáň
Závislost odrazivosti na indexu lomu MateriálIndex lomu Odrazivost (%) Minerální čočky 1,525 1,604 1,893 4,32 5,38 9,53 Plastové čočky 1,502 1,597 1,665.
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření 22. října 2012.
FYZIKÁLNÍ SEMINÁŘ | | 1 / 27HRÁTKY SE SPEKTREM fyzikální seminář | ZS 2011 Roman Káčer | Michael Kala | Binh Nguyen Sy | Jakub Veselý FJFI ČVUT.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_18 Název materiáluSpektrum.
E LEKTROMAGNETICKÉ SPEKTRUM Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.12.
? Kde se šíří teplo zářením? Kde se využívá tepelného záření ? Vysvětlíš princip termosky ?
Elektromagnetické záření. Elektromagnetická vlna E – elektrické pole B – magnetické pole Rychlost světla c= m/s Neviditelné vlny, které se.
délka 1,2 m Johann a Zacharias Jansenové (16. stol.) Systém dvou čoček Typy světelných mikroskopů.
Elektromagnetické spektrum
PaedDr. Jozef Beňuška
projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Elektromagnetické vlnění
Název prezentace (DUMu): Abiotické podmínky prostředí
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření 4. listopadu 2013.
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Kvantová fyzika.
Elektromagnetické vlny a záření
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_20.
Převody jednotek délky
Převody jednotek délky
Transkript prezentace:

Přehled elektromagnetického záření Radovan Plocek 8.A

Přehled elektromagnetického záření Elektromagnetické záření rozdělujeme podle vlnové délky: Druhy záření Vlnová délka ve vzduchu Rádiové 30km – 30μm Infračervené 3mm – 760 nm Světlo 760nm – 390nm Ultrafialové 400nm – 10nm Rentgenové 10nm – 1pm Gama <300pm

Rádiové a mikrovlnné záření Má velkou vlnovou délku (viz. Snímek 2) Dobře se odráží od kovových předmětů (používá se v radiolokaci) Má tepelné účinky, dobře proniká do tkání Př.: radary, rádio, televize, mobily, mikrovlnné trouby, Infračervené záření Zdrojem jsou zahřátá tělesa (např. Slunce, infrazářič) Snadno proniká zakaleným prostředím (dalekohledy) Uplatnění i v elektronice (dálkové ovladače) Platí pro něj stejné zákony jako pro světlo

Světlo Ultafialové záření Okem zachytitelné elektromagnetické záření Zdrojem jsou vysoce zahřátá tělesa Např. Slunce, hvězdy, elektrický oblouk, speciální výbojky naplněné párami rtuti Je pohlcováno např. draselným sklem či ozónosférou Pro oko je škodlivé a neviditelné (z toho důvodu se používají brýle s UV filtrem) Rozdělujeme na UVA (dlouhovlnné), UVB (středněvlnné a UVC (krátkovlnné) Ozáření pokožky vyvolává vznik ochranného pigmentu (projevuje se zhnědnutím) Ultafialové záření

Rentgenové záření Dělení – tvrdé (oblast kratších vlnových délek) – měkké (oblast delších vlnových délek) Objeveno německým fyzikem W. C. Röntgenem (1895) Jako zdroj se v praxi používá Rentgenka - skládá se z katody, která emituje elektrony a anody z wolframu, mezi nimiž je velký potenciálový rozdíl (případně i z rotoru, jedná-li se o rentgenku s rotační anodou (viz. schéma)

Rentgenové záření Praktické využití - rentgenová diagnostika Vlastnosti – proniká látkami ( látky s vyšším protonovým číslem jej pohlcují více) – působí na fotografickou emulzi – ionizuje látky, kterými prochází – v látkách je specificky pohlcováno Praktické využití - rentgenová diagnostika - rentgenová strukturní analýza - rentgenová spektroskopie - rentgenová astronomie

Spektroskop Používá se při spektrální analýze Světlo rozkládá – optický hranolem (hranolový spektroskop) – difrakční mřížkou (mřížkový spektroskop) Hranolový spektroskop z roku 1860 Spektrální analýza Pomocí polohy čar ve spektru zkoumané látky určuje obsah chemických prvků. Pomocí charakteristických pásů pásového spektra určuje přítomnost molekul ve zkoumané látce. Na základě intenzity spektrálních čar lze určit množství prvku (např. ve slitině kovu). Na tom je založena kvantitativní spektr. analýza

Druhy spekter Emisní – látka vyzařující určitou část elmag. záření Absorpční - vzniká pohlcením světla některých vlnových délek při průchodu plynnou látkou o nižší teplotě Čárová – spektra vyzařovaná atomy prvků Pásová – vyzařují je molekuly Spojitá spektra – obsahují určitý rozsah vlnových délek – jsou vyzařována rozžhavenými pevnými tělesy

Příklady spekter a) Spojité spektrum b) Čárové (emisní) spektrum c) Pásové spektrum d) Absorpční čárové spektrum emisní spektrum neonu emisní spektrum rtuti sluneční spektrum

Tepelné záření S rostoucí teplotou tělesa se vyzařování tepelného záření přesouvá ke kratším vlnovým délkám (vyšším frekvencím) Experiment: vlákno žárovky – při teplotě 900°C svítí červeně při teplotě 1100°C svítí oranžově při teplotě 1300°C svítí žlutě Energie elektromagnetického záření je vyzařována nebo pohlcována po kvantech energie: E=h . f h=6,625 . 10-34 J.s … Planckova konstanta f … frekvence záření

Záření černého tělesa Absolutně černé těleso – neexistuje, je pouze abstrakcí – pohlcuje všechnu energii na něj dopadající – nedochází k žádnému odrazu záření – za nízkých teplot se nám jeví dokonale černé – jeho vlastnostem se nejvíc blíží dutina, jejíž vnitřní povrch tvoří matná černá plocha; poté je otvor dutiny černým tělesem Při určité teplotě T vyzařuje černé těleso elektromagnetické vlnění různých vlnových délek, ale zároveň Me ~ σT4 (Stefanův-Boltzmannův zákon) Me … celková intenzita tepelného záření černého tělesa T … termodynamický teplota σ = 5,67 . 10-8 W.m-2.K-4 … Stefanova-Boltzmannova konstanta

Wienův posunovací zákon Fyzikální zákon, který konstatuje, že v záření absolutně černého je maximální energie vyzařována na vlnové délce, která se s rostoucí termodynamickou teplotou snižuje: λmax - vlnová délka maxima vyzařování, T - termodynamická teplota tělesa b - Wienova konstanta; b = 2,898 mm . K

Některé fotometrické veličiny Veličiny, které určují velikost působení světla na lidské oko. Svítivost Vyjadřuje vlastnost zdroje světla Označujeme ji I, její jednotkou je kandela [cd] Základní jednotkou SI soustavy Světelný tok Vyjadřuje intenzitu zrakového vjemu Označujeme jej Φ , jeho jednotkou je lumen [lm] Osvětlení Vyjadřuje účinky světla při jeho dopadu na povrch tělesa Označujeme jej E, jeho jednotkou je lux [lx] Je definováno vztahem ΔΦ – část světelného toku ΔS – plocha, na kterou světlo dopadá ΔΩ – velikost prostorového úhlu Osvětlení Doporučeno pro: 20lx Osvětlení chodeb 100lx Pro čtení 200lx Jemná mechanická práce, rýsování