František Křižík.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nicola Tesla století.
Advertisements

Česká společnost se učí podnikat
Jana Gallistlová, IX.A Mgr. Jan Kříž
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
STROJE OVLÁDLY ŽIVOT 2. pol. 19. stol.
Manufaktury a první stroje polovina 18. století
Významné osobnosti fyziky a chemie
Vynálezci Klikneš-li na barevné popisy obrázků, objeví se ti životopisy vynálezců a podrobné popisy jejich vynálezů.
Číslo v digitálním archivu školy
František Křižík.
Kouzla žárovky a její vznik a vývoj Thomas Alva Edison Thomas Alva Edison František Křižík.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Na konci jsou obrázky. ◊ Narodil se 22. února 1857 v Hamburku ◊ Zemřel 1. ledna 1894 v Bonnu ◊ Byl synem advokáta a senátora Gustava Ferdinanda Hertze.
Identifikátor materiálu: EU
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Anotace Žáci se seznámí s životem a dílem Mikoláše Alše, jeho typickými kresbami, ilustracemi… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: František Křižík
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Významné osobnosti fyziky a chemie
James Prescott Joule Narozen 24. prosince 1818, Salford
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D9
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
JAROSLAV OUHRABKA Pitná voda pro Prahu. Obecně Pitná voda je voda zdravotně nezávadná ani při dlouhodobé konzumaci Všechno to zajišťuje akciová společnost.
ČESKÉ ZEMĚ PŘED PRVNÍ SVĚTOVOU VÁLKOU
1. světová válka ( ).
Významné osobnosti fyziky a chemie Nikola Tesla americký fyzik
OTTO WICHTERLE -Narodil se: v Prostějově
Georg Simon Ohm Narodil se 16. března 1789 Zemřel 7. července 1854
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhElektrický proud.
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS, DUM 15
Pierre Curie Nikola Kolev 9.B.
František Křižík.
Věda a technika konce 19.st.
Česká společnost před 1. světovou válkou
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Brno Krajské město Jihomoravského kraje. Více než 400 tisíc obyvatel.
VY_32_INOVACE_20_Emil Škoda Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
František Křižík narodil se v 8. července 1847 v Plánici u Klatov
VÝZNAMNÍ ČEŠI VE SVĚTĚ.
Elektrifikace Prahy AG projekt 2014.
OSOBNOST František Křižík Vypracovaly: Kateřina Nováková
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_10 Tematická.
Veronika Zvoníčková 9.B. Životopis Vynálezy
Napoleon Bonaparte - císařství
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:říjen 2011 Určeno:9. ročník ZŠ.
Nela Sováková, Johana Černá
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa města s ulicí Křižíkova: Brno, Liberec, Benešov, Krásná Lípa, Čelákovice, Jičín,
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 SLAVNÍ ČEŠTÍ VYNÁLEZCI A JEJICH VYNÁLEZY VY_32_INOVACE_F16 Sada 2 Člověk a společnost ZŠ Pačejov.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Anotace Žáci se prostřednictvím prezentace seznamují s vynálezy v 2.pol. 19.století Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření březen 2012 Ročník V. Vzdělávací.
OHMŮV ZÁKON Ohmův zákon vyjadřuje vztah mezi elektrickým odporem, napětím a proudem. Je pojmenován podle svého objevitele Georga Ohma. Zákon říká, pokud.
Elektrická energie Vypracoval – Jakubec M..
Tovární výroba a stroje v 19. století
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. poloviny 19. století
AUTOR: Marcela Kaderová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AZ kvíz.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_09
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Češi za první světové války
STROJE OVLÁDLY ŽIVOT 2. pol. 19. stol.
Transkript prezentace:

František Křižík

Život Narodil se jako jediný syn venkovského ševce a posluhovačky 8. července 1847 v Plánici. Ve dvanácti letech odešel studovat do Prahy. Kvůli nedostatku peněz nemohl odmaturovat. Přesto ho profesor Zenger přijal jako mimořádného posluchače. Během studia musel pracovat v továrně která se zabývala telegrafních a signalizačních zařízení. Po ukončení studia pracoval jako železniční opravář a úředník u různých drah.

Cesty Za první vynálezy mohl odcestovat do Paříže na světovou výstavu. Tam narazil na elektrickou obloukovou lampu ruského vynálezce Jabločkova.

Vynálezy Jeho první uznaný vynález bylo zdokonalení železničních signalizací. Zdokonalil elektrické návěstidlo. Sestavil ústřední stavění výhybek. Dále zdokonalil obloukovou lampu. Vybudoval tramvajovou trať na Letné a světelnou fontánu na Výstavišti.

Křižíkova fontána

Podnikání Odstěhoval se do Plzně a založil si tam vlastní dílnu na obloukové lampy. V roce 1880 zavedl osvětlení v papírně podnikatele Pieta a ten mu zato pomohl dostat obloukovou lampu na český a zahraniční trh. Jeho lampa velmi konkurovala Edisonově žárovce.

Problémy v podnikání Vyrostl mu nový konkurent Emil Kolben. Křižík stále věřil ve stejnoměrný proud ale Kolben pochopil že lepší je proud střídavý. K rozhodující konfrontaci došlo při vyhlášení soutěže o výstavbu pražské elektrárny kterou vyhrál Kolben. Křižík tím ztratil všechny zakázky. V roce 1917 mu banka sebrala podnik.

Pocty V roce 1883 mu byl udělen Řád Františka Josefa I. Roku 1905 byl jmenován členem Panské sněmovny a v roce 1906 obdržel doktorát.

Úmrtí a pohřeb Zemřel 22. ledna 1941 ve Stádlci u Tábora. Když zemřel odvezli ho do Prahy na Vyšehradský hřbitov. Pohřeb proběhl při německé okupaci jako symbol tiché manifestace proti okupaci. Na jeho počest je pojmenováno mnoho ulic a v rodném městě je malé muzeum.

http://cs. wikipedia. org/wiki/Franti%C5%A1ek_K%C5%99i%C5%BE%C3%ADk# http://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_K%C5%99i%C5%BE%C3%ADk#.C5.BDivot