Romové v České Republice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Po stopách svaté Zdislavy z Lemberka
Advertisements

Z Kolína do Jeruzaléma Hana Greenfieldová.
BOHUMIL MATĚJÍČEK Osobnosti Chyšecka.
Anna Franková Anna Franková byla židovská dívka, která formou deníku zaznamenávala osudy vlastní rodiny, pronásledované za 2. světové války nacisty. Narodila.
Anna Kostenko se narodila v roce 1975 v Kyjevě na Ukrajině, od roku 1991 žila
RASISMUS Zuzana Dvořáková.
Postavení národnostních menšin v ČR učebnice str. 41
TÝMOVÁ SBOROVNA LEKTOŘI: Mgr. Tomáš Habart, Mgr. Adéla Lábusová
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Nemetová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
PŘÍBUZENSKÉ VZTAHY Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
AMERIKANIZACE.
Bratři Čapkové.
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
Holocaust českých Židů a Romů
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Tolerance a nesnášenlivost ve společnosti - rasismus
Romové v České Republice
HOLOCAUST Dějepis Radim Liška 6.A.
Hannah Arendtová Politická teorie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_358_Leoš Janáček AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Čas utíká. Život letí. Dálky rozdělují. Děti rostou. Práce přichází a odchází. ŽENY.
Šárka Nová a Lenka Petráková
Rodokmen - věk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Pro začátek si představte: Představte si, že bychom byli všichni naprosto stejní. Líbilo by se vám to? Asi ne. A přece máme strach z lidí, které neznáme.
Název Vztahy v rodině   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo
Reálie - bankovky.
Mezilidské vztahy 3. ročník
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel.řed./fax: ,
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,6_02_RODINA.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová OSOBNOSTI NAŠÍ HISTORIE II.
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
RODINNÉ VZTAHY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_01_RODINNÉ VZTAHY Téma: OBČANSKÁ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel.řed./fax: ,
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Holocaust Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Březen 2012 Předmět: Dějepis Cílová skupina: 9. ročník.
Předběžné výsledky za Karlovarský kraj Sčítání lidu, domů a bytů 2011.
Narodila se v roce 1926 Daniel Brandl a Michael Verner.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Co je to domov? DOMOV Domov je máma, táta a sourozenci … Domov je můj pokoj, hračky, knížky … Domov je náš dům, byt, obývák, kuchyň, ložnice,
Název školy: ZŠ a MŠ Březno Autor: Hašlar Luboš Název: VY_32_INOVACE_47_Holocaust Téma: Holocaust Číslo projetku: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Materiál.
Adopce na dálku. Mnozí z nás často mívají pocit, že pomoc jednoho nic nezmůže. Není tomu tak. Pomoc každého jednotlivce je důležitá.
Jiří Brady se narodil 9. února 1928 v Novém Městě na Moravě. (88 let) Je kanadský podnikatel českého původu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Rodina, náhradní rodinná péče
Romové a výtvarné umění
Hostinec U Zlaté Prahy Rodina Schückova z Bobrové
Rodina, příbuzenství.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_32_INOVACE_43B_STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY V ČESKÉM KALENDÁŘI
Rodina dříve a dnes Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Pardubice - Spořilov
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_DĚJEPIS
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
ROMOVÉ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Romové. -Původ Indie - Romské etnikum je nejpočetnější v Evropě a v Americe -V rámci Evropy se nachází zejména v jihovýchodní Evropě. Studiem Romů se.
Sčítání lidu domů a bytů 2011
VY_32_INOVACE_63_Karel Čapek
OSVĚTIM.
Transkript prezentace:

Romové v České Republice

Tradiční Život Romů -Mladí bydlí se staršími členy rodiny. Tchán- Uncle Švagr- Brother-in-law -Mladí bydlí se staršími členy rodiny. -Rodina pro Romy znamenají téměř vše. (strýce, tety, bratrance, sestřenice, synovce, neteře, tchány, tchýně, a švagry) -Rodina posilovala svoji prestiž narozených dětí, především chlapců. -V romské rodině existuje rozdíl mezi rolí muže a ženy. -Romská žena musíte zabezpečit chod domácnosti a vychovávat děti. -Svobodní zůstanou u rodičů. Zabezpečit- to provide for Vychovávat- to raise

Mezinárodní romská hymna: Opre Roma Šel jsem, šel jsem po dalekých cestách, potkal jsem tam šťastné Romy. Oj, Romové, odkud přicházíte se stany a hladovými dětmi? Oj, Romové, oj chlapci! Český překlad Gelem gelem lugone dromenca Maladilem baxtale Rromenca. A, Rromale, katar tumen aven E caxrenca, bokhale chavenca? A, Rromale! A, chavale! Mezinárodní romština

Romský Jazyk -Romština se řadí mezi indoevropské jazyky do skupiny Řadit- to rank Výslovnost- pronunciation -Romština se řadí mezi indoevropské jazyky do skupiny jazyků indických. -Výslovnost romštiny je fonetická tu sal ty jsi me som já jsem jehk jedna duj dva trin tři štar čtyři pandž pět

Náboženství -Většina Romů hlásí k římským katolíkům. Onen Svět- the next world Přesáhnout- to go beyond -Většina Romů hlásí k římským katolíkům. -Bůh v romštině je "o Del„. -Romové věří, že duše člověka přesáhuje na onen svět. -Nejdůležitejší svatá je Kali Sára (Černá Sára)

Umění Sbírka- collection Štít- shield Minulost- past Stopa- track Vytvořit- to found to establish Umění -Sbírka vytvořila v brněnském muzeu romské kultury. Edward Majewski - Tábor Dušan Oláh - Stopy Dávné Minulosti Rudolf Dzurko - Můj štít

Veřejné Osobnosti První romský právník v Československu. Pracoval v romském hnutí. Tomáš Holomek Hnutí- movement Vystudoval v Brně a později se stal doktorem společenských věd. Miroslav Holomek

Zpěvačka Věra Bílá se narodila v Rokycanech. Ve Spojených Státech byla hvězdu festivalu romské kultury. Představila skupina Kale s albem Rom Pop. První romský moderátor jmenuje se Ondřej Giňa. Otec Ondřej Giňa je známý romský aktivista.

Můj Svět: Fotografie Romských Dětí Brno Dětí od tří do sedmnáctí let dostali kamery ve čtyřech českých městech.

Chánov

Pardubice

Historie (Holocaust Romů) http://www.romove.cz/cz/clanek/20317 Většina Romů deportovaných do Osvětimi. V tábore hledali evidenci 20,923 osob. Během německé okupace českých zemí bylo zavražděno více než 77 000 českých a moravských Židů. V Čechách a na Moravě holocaust přežilo jen nepatrné procento Židů. Podobně bylo zavražděno minimálně 6 000 českých Romů, asi 90 % všech Romů Příjezd Romů do Osvětimi Růžena Danielová přežila koncentrační tábor v Osvětimi-Březince. Její manžel a jejích pět dětí byli zavražděli v Osvětimi.

Cizinci ve Vlastní Zemi Mezinárodní organizace, Helsinki Human Rights Watch, v červnu 1996 obvinili vládu České Republiky že nebyla schopna zastavit se discriminaci Romů. Často Rómové mají problémy s hledáním ubytování. Od roku 1990 do roku 1993 v České republice byli 121 rasové motivovaným útokům. Útok- attack Obvinit- to accuse

´´Za Komunistů to bylo lepší. Alespoň jsme měli práci a nemuseli jsme se bát, že nás kdykoli napadnou skinheadi. Bojím se i posílat děti do školy. ´´ -Romka ve Praze

Segregace Romských Děti Děti navštěvují zvláštní školy s mentálně postiženými dětmi kdy často sedí v poslední lavici. Postiženými- handicapped Zvláštní školy- special needs school Segregace Romských Děti

Zpráva 4-5-2005 Neděli odpoledne v Zákupech na Českolipsku, čtyři muži, kteří se podle policie hlásí k hnutí skinheads, zaútočili romskou rodinu. Hodili kamenu na děti, které si hrály před domem. ´´Myslím, že je Romové z okna provokovali. Se skinheady žádné problémy nemáme.´´ rekla řekla starostka, která se zná s rodinou obviněného muže. Obviněný- accused Hodit- to throw

Projekt Tolerance Projekt Tolerance je mediální kampaní, která diskusí Postavení- position Projekt Tolerance je mediální kampaní, která diskusí diskriminaci Romů v české společnosti. Holanský fotograf, Juul Hondius, cestoval po České republice a fotil Rómů. Jeho kampaň je reakci na postavení Romů ve společnosti.

Řešení- Solution

„Vláda musí začít uvažovat o rasismu jinak. Ne tedy o obětech rasismu, ale o rasismu jako fenoménu. Dosud neučinila dostatečná opatření, aby rasismu předcházela. V této společnosti však ani veřejnost, ani stát nezastává názor, že rasismus je dobrá věc.“ -Hana Frištenská

K O N E C KONEC