Okupace Československa 1968

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Od reformy k normalizaci, rok 1968 v Československu
Advertisements

Historické pozadí šedesátých let
OD TOTALITNÍ MOCI K DEMOKRACII
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Období normalizace v ČSSR VY_32_INOVACE_19 Sada 23
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
Vytvořil: Michal Mikula
Rok 1968 a období normalizace
Pražské jaro (Leden 1968 – srpen 1968). Leden 1968 Lednové zasedání ÚV KSČ – do funkce 1. tajemníka strany zvolen Alexandr Dubček Lednové zasedání ÚV.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Normalizace a 80. léta Nástup normalizace
Rok 1948, 1968 a 1989 pro český stát Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový.
Co (ne)vím o Pražském jaru a 60. letech. 1. Zhodnoťte své znalosti týkající se 60. let 20. století, Pražského jara a okupace Československa v roce 1968:
VY_32_INOVACE_2D.9.20 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
Okupace Československa
Česká národní banka – historie a současnost VY_32_INOVACE_2B6
Okupace ČSR Michal Kolář.
Číslo v digitálním archivu školy
Alexandr Dubček Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
ČESKOSLOVENSKO PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
Období: 1918 – 1993 Dějepis a občanská nauka Zpracoval: Milan Šimek
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Sovětizace.
Dějepis vypracovala: Vendula Skalová IX..
Československo na cestě destalinizace
 Reformní změny v SSSR  Listopadová revoluce  Změna politického režimu Listopadová revoluce 1989.
VY_32_INOVACE_1D.9.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
VY_32_INOVACE_2B16 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Rok 1968.
SSSR a studená válka Stalinův diktát Roztržka mezi SSSR a Jugoslávií
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Charta 77.
Vývoj Československa v 60. letech
Vypracoval: Mgr. Burkovcová Materiál: VY_32_INOVACE_37 Datum:
ČESKOSLOVENSKO PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
 Časové vymezení a souvislosti  Znaky  Sjezd českých spisovatelů 1967 Československo v období uvolňování napětí.
VY_32_INOVACE_1D.9.15 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
SJEDNOCOVÁNÍ ZÁPADU a SJEDNOCOVÁNÍ VÝCHODU
Poválečné Československo do roku
Pražské jaro 1968 Odvolání Antonína Novotného Cíle – Akční program KSČ
Československo v 50. letech
Československo v letech
Československo po 2. světové válce
STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu
Pokus o změnu v roce 1968 uč
Leonid Iljič Brežněv.
Poúnorové Československo
Předmět: Mezinárodní vztahy Téma: Polsko v roce 1956 Vypracovala: Kateřina Strnadová Vypracovala: Kateřina Strnadová OV/ZE OV/ZE
ČESKOSLOVENSKO PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
Sociální práce v historickém kontextu 60. léta Uvolnění a pokus o vlastní cestu invaze sovětských vojsk Konec nadějí Jan Dočkal.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_12_ROK 1968 TEMA:
ZAHRANIČNÍ ODBOJ Marek Kryška. ZAHRANIČNÍ ODBOJ – OTÁZKY; uč. str. 81 – Co zpočátku ztěžovalo boj o uznání právní kontinuity Československa a co.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Nástup totality v Československu
Obchodní akademie, Střední odborná škola
Šablona III/2 ROK 1968 V ČESKOSLOVENSKU Mgr. Lucie Opltová – 1
Digitální učební materiál
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
2. světová válka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_15_Česká historie.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_17_Komunismus
VY_32_INOVACE_1/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
OD „PRAŽSKÉHO“ JARA PO „SAMETOVOU REVOLUCI“
Od totality k demokracii
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
1967.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
Transkript prezentace:

Okupace Československa 1968

Otázky a úkoly Proč došlo roku 1968 k setkání delegací KSSS a KSČ v Čierné nad Tisou? Jaký byl výsledek tohoto jednání? Vysvětli tzv. Brežněvovu doktrínu.

Čierná nad Tisou Pražským jarem byl velmi znepokojen SSSR, a tak se na přelomu července a srpna 1968 v Čierné nad Tisou setkaly delegace KSSS a KSČ. Zde Brežněv tvrdil, že se Československo odklání od socialismu, což čeští představitelé v čele s Alexandrem Dubčekem odmítli.

Leonid Brežněv V srpnu 1968 při dalším jednání byla přijata tzv. Brežněvova doktrína = zásada mezinárodního zásahu na podporu komunistických režimů, socialismus má bránit celá Varšavská smlouva.

Otázky a úkoly Proč byl napsán tzv. zvací dopis? Pokus se zaujmout stanovisko k tomuto dopisu? Zasloužili by si autoři zvacího dopisu trest?

vojenský zásah na záchranu socialismu v Československu. V Bratislavě předalo pět členů komunistického vedení tajně Brežněvovi tzv. zvací dopis, v němž žádali o vojenský zásah na záchranu socialismu v Československu.

Text zvacího dopisu Vážený Leonide Iljiči, s vědomím plné odpovědnosti za naše rozhodnutí se na Vás obracíme s následujícím prohlášením. Náš v podstatě zdravý polednový demokratický proces, náprava chyb a nedostatků minulosti i celkové politické řízení společnosti se vymykají postupně ústřednímu výboru strany z rukou. Tisk, rozhlas a televize, které jsou prakticky v rukou pravicových sil, ovlivnily veřejné mínění natolik, že se do politického života naší země začínají nyní bez odporu veřejnosti zapojovat živly nepřátelské straně. Rozněcují vlnu nacionalismu a šovinismu a vyvolávají antikomunistickou a protisovětskou psychózu.

Text zvacího dopisu Náš kolektiv - vedení strany - se dopustil řady chyb. Nedokázali jsme správně obhájit a realizovat marxisticko-leninské normy stranického života, především principy demokratického centralismu. Vedení strany už není dále schopno úspěšně se hájit před útoky proti socialismu, není s to organizovat proti pravicovým silám ani ideologický, ani politický odpor. Sama existence socialismu v naší zemi je ohrožena. Politické prostředky a prostředky státní moci v naší zemi jsou nyní už do značné míry ochromeny. Pravicové síly vytvořily příznivé podmínky pro kontrarevoluční převrat.

Text zvacího dopisu V této těžké situaci se obracíme na vás, sovětské komunisty, vedoucí představitele KSSS a SSSR, s prosbou o poskytnutí účinné podpory a pomoci všemi prostředky, které máte k dispozici. Jedině s vaší pomocí lze dostat ČSSR z hrozícího nebezpečí kontrarevoluce. Uvědomujeme si, že pro KSSS a SSSR by tento poslední krok k ochraně socialismu v ČSSR nebyl snadný. Proto budeme ze všech sil bojovat vlastními prostředky.

Text zvacího dopisu V případě, že by však naše síly a prostředky byly vyčerpány nebo nepřinesly pozitivní výsledky, považujte toto naše prohlášení za naléhavou prosbu a žádost o vaši akci a všestrannou pomoc. Vzhledem ke složitosti a nebezpečnosti vývoje situace v naší zemi vás žádáme o maximální utajení tohoto našeho prohlášení. Z tohoto důvodu píšeme osobně přímo Vám v ruštině. Alois Indra, Drahomír Kolder, Oldřich Švestka, Antonín Kapek, Vasil Biľak

Otázky a úkoly Kdy došlo k okupaci Československa? Které země Československo okupovaly? Proč odletěl Ludvík Svoboda do Moskvy? Co znamenal tzv. moskevský protokol?

Okupační tanky na Václavském náměstí V noci z 20. na 21. srpna 1968 vpadla do Československa vojska pěti států Varšavské smlouvy – SSSR, Polsko, Maďarsko, Bulharsko a NDR.

Před obchody s potravinami se začínají od rána tvořit fronty. Je proto zaveden přídělový systém. Tanky okupantů před budovou ÚV KSČ

Na této fotografii jsou patrné stopy po kulkách na omítce muzea. Zbloudili - ať zbloudí ...

Desatero 1. Nevím 2. Neznám 3. Nepovím 4. Nemám 5. Neumím   6. Nedám   7. Nemohu   8. Neprodám   9. Neukážu 10. Neudělám

Rok 1968 - některé nápisy ze srpnových ulic Poznali jste civilizaci, táhněte domů! Z tanků se dá střílet - ne vládnout ! Rudí bratři! Vraťte se do svých rezervací. Vinetou. Báli jsme se Západu, napadli nás z Východu. Až budeme umírat          budeme vzpomínat na Mnichov, na Lidice          a na vás nejvíce!!! A proč že nejvíce?-          a proč ne kytice? To, že jste nás objali          až kosti praskaly, to, že jste nám zákeřně          nůž do zad vrazili! Soudruzi sověti,          pročpak i do dětí? Copak vám dělají?          Ty zbraně nemají!

V zápětí byl Alexandr Dubček zatčen a odvlečen do Moskvy. Ludvík Svoboda V zápětí byl Alexandr Dubček zatčen a odvlečen do Moskvy. Poté odletěl do Moskvy prezident Ludvík Svoboda, aby dosáhl propuštění Dubčeka a odchodu cizích vojsk. Výsledkem této cesty bylo podepsání tzv. moskevského protokolu. Alexandr Dubček

http://www.68.usd.cas.cz/cz/dg/20.html http://www.totalita.cz/1968/1968.php relax.lidovky.cz nezapomente.cz