Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Advertisements

Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Název: Manželky Karla IV.
Název: Poškozování lidských práv Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_44_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Morálka a právo Autor: Mgr.
Název: Honoré de Balzac Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:9.12.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
VY_32_INOVACE_19 - Bajka 2 4  žánr malé epiky  prastarý literární útvar pěstovaný už v 6. stol. př. Kr. stručné sdělení, které se šířilo  původně.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Číslo v digitálním archivu školy
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Název projektu:
Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název: JOSEF DOBROVSKÝ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Název: Člověk vzpřímený – homo erectus Autor: Mgr. Eva Vondrková
BAJKA Obyčejně kratší próza (existují však i bajky veršované) obsahující hlubší význam. Bajky využívají tzv. alegorie - zvířata jednají jako lidé, mají.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_03 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Název: Chammurabiho zákoník Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
BAJKY …když zvířata jednají jako lidé
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Na stránce č. 4 jsou otázky testu. Na dalších stránkách
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách I. (předvánoční.
VY_32_INOVACE_ČJK43660BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková
Číslo:VY_32_INOVACE_24_04 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Johann Wolfgang.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_12 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Postavení.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_05
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.05 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici bajek, jejich hlavní znaky a představitele. Žáci se seznámí s vývojem bajek.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Vrcholné státní orgány Autor:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_02
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_036_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Název: Peloponéská válka Autor: Mgr. Eva Vondrková
Bajka a její znaky.
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.17_Jagues Prevért, bajka, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách IV. -
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Přínos české kultury 1. část.
Ivan Andrejevič Krylov
Číslo: VY_32_INOVACE_26_19 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Terakotová.
BAJKA Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Číslo: VY_32_INOVACE_26_15 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Sparta.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_07 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_13 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Digitalizace výuky Příjemce
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_06 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách II. (Vánoce)
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina.
Název: Naše bájné pověsti Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_08 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_12_LITERATURA PRO DĚTI_BAJKA ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
B A J K Y Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura)
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
Název: Člověk zručný – homo habilis Autor: Mgr. Eva Vondrková
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Název školy: Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_24   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Transkript prezentace:

Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 číslo: VY_32_INOVACE_24_12 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název: Ivan Andrejevič Krylov. Bajka. Autor: Mgr. Ivana Písařová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková kultura Předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 8.

Metodický list - anotace: Výukový materiál obsahuje základní informace: o bajce o bajkáři Ivanu Andrejeviči Krylovovi kontrolní otázky s řešením.

krátký veršovaný nebo prozaický alegorický Bajka: krátký veršovaný nebo prozaický alegorický příběh, ve kterém vystupují zvířata, rostliny nebo věci a jednají jako lidé. Alegorie = jinotajný příběh, z kterého plyne nějaké mravní ponaučení. Za zakladatele bajky je považován Ezop. Na jeho tvorbu navázali pozdější bajkáři: Ivan Andrejevič Krylov a Jean de La Fontaine.

Ivan Andrejevič Krylov Nejznámější ruský autor bajek.

Ivan Andrejevič Krylov - život * 13. 2. 1769 Moskva † 21. 11. 1844 Petrohrad Pocházel z chudé důstojnické rodiny. Od osmi let po smrti otce živil matku a sourozence především kancelářskou prací. Pracoval jako úředník, domácí učitel, knihovník. Nikdy nedosáhl vyššího školního vzdělání. Široký všestranný rozhled získal jako samouk. Většinu svého života strávil v Petrohradě a byl zaměstnán jako knihovník v petrohradské knihovně.

I. A. Krylov - dílo Literární činnost zahájil satirickými články v časopisech. Několik časopisů založil a některé sám vydával. Psal také satirické divadelní hry. Světovou proslulost mu přinesly bajky, kterých vytvořil kolem dvou set. V bajkách kritizuje zlé lidské vlastnosti, tehdejší ruskou společnost i cara.

Krylovovy bajky Rozdělení bajek podle námětu: Sociální (Vlk a beránek) Politické (Výchova lva. Vlk v psinci) Filozofické (Zahradník a filozof) Mravoučné ( Osel a slavík. Svině pod dubem) Znaky bajek: K. vychází z lidových postav Z hovorové řeči Používá lidová pořekadla a rčení

Krylovovy bajky Vlk a beránek Orel a pavouk Vlk a myš Člověk a stín Pes a kůň Nevídaní hosté Osel a slavík Žebrák a štěstí Sedlák a čeledín Myš a krysa Dva sudy aj.

Krylovovy bajky - význam Ve veršovaných příbězích vystupují lidé, zvířata, věci a rostliny. Každá bajka obsahuje na konci mravní ponaučení. K. svými bajkami chtěl působit na vládnoucí vrstvy carského Ruska. Nemohl kritizovat chyby, zlo tehdejší doby přímo, proto volil formu alegorických příběhů s utajeným smyslem. Lid K. bajkám rozuměl, pochopil jejich hlavní smysl a velmi si je oblíbil.

Otázky Co to je bajka? Vysvětli pojem alegorie. Z jakých poměrů K. pocházel? Čím vším K. byl? Jmenuj některá zvířata, která bajkách vystupují. Co K. v bajkách kritizuje? Jaké náměty volí?

Odpovědi Bajka je krátký veršovaný nebo prozaický alegorický příběh, ve kterém vystupují zvířata, rostliny. Alegorie = jinotaj, příběh, kde zvířata, rostliny jednají a chovají se jako lidé. Krylov pocházel z chudé důstojnické rodiny, kterou musel po smrti otce živit. K. byl jako úředníkem, knihovníkem, novinářem, dramatikem a především bajkářem.

Odpovědi V bajkách vystupuje vlk, beránek, pes, kůň, myš, orel, pavouk aj. K. kritizuje tehdejší poměry v tehdejším Rusku, vládnoucí vrstvy, cara. Podle námětů dělí bajky na sociální, politické, filozofické a mravoučné.

Zdroje a citace Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Bajka [online]. c2013 [citováno 14. 10. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Bajka&oldid=10621861> Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Ivan Andrejevič Krylov [online]. c2013 [citováno 22. 10. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Ivan_Andrejevi%C4%8D_Krylov&oldid=10355042>

Použitá literatura NEZKUSIL, Vladimír. Literární výchova 7: pro 7. až 8. ročník základní školy, pro nižší ročníky víceletého gymnázia, popřípadě pro školy střední. 2., upr. vyd. Praha: Fortuna, 1997, 207 s. ISBN 80-716-8389-2. ULRICHOVÁ, Libuše. Obsahy z děl světové literatury: pro 7. až 8. ročník základní školy, pro nižší ročníky víceletého gymnázia, popřípadě pro školy střední. 1. vyd. Humpolec: JAS, 2000, 115 s. ISBN 80-902-8466-3.