OSOBNOST.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strategie a taktika jednání s lidmi
Advertisements

Manažerská moudrost © Outward Bound – Česká cesta Outward Bound – Česká cesta, s.r.o.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
(Základy psychologie)
Zpracovaly: Lucie Tylšarová, Lucie Zimlová
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
č. 43 Občanská nauka, 1. ročník, obor Obchodník
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Vymezení, funkce, zdroje
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY © Spurný, O ČEM TO BUDE?  PROČ  PROČ SOCIÁLNÍ SKUPINY, JEJICH VÝZNAM PRO JEDINCE, PRO PRAXI?  JAK  JAK ČLENÍME SOCIÁLNÍ.
Přednáška Psychologie I. Povinnost k sobě. Stabilní vůdce = stabilní děti i oddíl Naší životním cílem by měla být práce na své osobnosti Snaha o sebezdokonalování.
Psychologie test.
Rysy osobnosti = povahová vlastnost, která se projevuje určitým způsobem jednání, chování, prožívání. Je příznačný pro určitého člověka (odlišuje ho od.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Anotace: Výklad spojený s diskusí JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_20_OSZV_ON Ročník: I. Vzdělávací.
Rozdíly mezi osobnostmi
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
Psychologie osobnosti a jejího vývoje
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Teorie motivace Adéla Furiková.
Psychologie osobnosti
Motivace Motivace-aneb nestavějte domeček z karet Motivace je psychický proces vedoucí k energetizaci organismu. psychický Motivace usměrňuje naše chování.
Vůle.
Chyby ve vnímání První dojem Haló efekt Soukromé teorie osobnosti
Chyby při vnímání druhých lidí
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Alfred Adler Narození 7. Únor 1870 Vídeň Úmrtí 28. Květen 1937 Aberdeen - rakouský lékař a psycholog, zakladatel individuální psychologie.
PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA PSYCHOLOGICKÉ TEORIE. PSYCHOLOGIE PŘEDMĚT SYSTÉM METODOLOGIE METODY PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA POZNAT - VYSVĚTLIT - OVLIVNIT - PREDIKOVAT.
Přístup k OM v pojetí posunu paradigmatu v managementu k principiálnímu vedení Osnova Připomenutí „co znamená posun paradigmatu v managementu k principiálnímu.
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
OSOBNOST UČITELE JAKO JEDEN ZE SUBJEKTŮ VÝCHOVNĚ-VZDĚLÁVACÍHO PROCESU Seminární práce KPG/RPEPS Pavel Švejda.
Osobnost Psychologická charakteristika. Definice osobnosti Nositel lidské psychiky Individuální jednota člověka, jednota jeho duševních vlastností Psychologický.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_4_11_Sebepoznávání a sebepojetí Číslo projektu:
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Občanská výchova – 7. ročník, Člověk a jeho osobnost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
PROFESE UČITELE Radek Šír.
psychologie osobnosti - motivace
MOTIVACE.
Aktivačně motivační vlastnosti osobnosti
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Temperament, charakter, motivace
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Sociální psychologie.
Náročné životní situace
Dějiny psychologie současná psychologie.
Základní směry v psychologii
Transkript prezentace:

OSOBNOST

OSOBNOST PRAKTICKÉ VYUŽITÍ TÉMATU POJEM OSOBNOSTI TEORIE OSOBNOSTI STRUKTURA A DYNAMIKA OSOBNOSTI METODY POZNÁVÁNÍ OSOBNOSTI NEPSYCHOLOGEM

POJETÍ OSOBNOSTI ČÍM SE LIŠÍME OD OSTATNÍCH? CO, KTERÉ PSYCHICKÉ KVALITY LZE HLEDAT U KAŽDÉ OSOBNOSTI? JAK SE OSOBNOST VYVÍJÍ? CO JE PRO TU KTEROU OSOBNOST PŘÍZNAČNÉ, TRVALÉ? Většina definic osobnosti v psychologii hledá odpovědi na otázky (podle toho na co klade důraz): Důraz položen na individualitu a rozlišitelnost, studium individuálních rozdílů Osobnost jako hypotetická struktura, chování jsou projevy organizované a integrované osobnosti Důraz na životní historii či vývojové perspektivy (vnitřní a vnější vlivy) Osobnost jako reprezentace charakteristických rysů jedince Jak se osobnost vyvíjí? Co je pro osobnost, jedince příznačné, trvalé?

TEORIE OSOBNOSTI PSYCHOANALYTICKÁ TEORIE OSOBNOSTI (FREUD, ADLER) BEHAVIORISTICKY ORIENTOVANÝ PŘÍSTUP K OSOBNOSTI (WATSON, TOLMAN) SOCIÁLNĚ KOGNITIVNÍ TEORIE OSOBNOSTI (BANDURA) TEORIE TYPŮ A RYSŮ OSOBNOSTI (EYSENCK) HUMANISTICKÉ KONCEPCE OSOBNOSTI (ROGERS)

INTERAKČNÍ MODEL OSOBNOSTI podmínky situace Osobnost: Schopnosti, motivace, temperament, charakter

PŘI POZNÁVÁNÍ OSOBNOSTI NÁS ZAJÍMÁ: CO CHCE? CO MŮŽE? JAKÝ JE? MOTIVACE SCHOPNOSTI TEMPERAMENT CHARAKTER

O ČEM JE MOTIVACE? O TOM, JAKÉ MÁ JEDINEC POTŘEBY A JAK JE USPOKOJUJE (KRÁTKODOBÁ, DLOUHODOBÁ), KTERÉ MÁ – NEMÁ USPOKOJOVÁNY, KTERÉ JSOU PRO NĚHO VÝZNAMNÉ JAKÉ MÁ ZÁJMY JAKÉ HODNOTY PREFERUJE O POSTOJÍCH, KTERÉ ZAUJÍMÁ O CÍLECH, KTERÉ CHCE DOSÁHNOUT POCHOPENÍ MOTIVŮ, POHNUTEK JEDNÁNÍ UMOŽŇUJE POROZUMĚT PROČ SE JEDINEC CHOVÁ, JEDNÁ URČITÝM ZPŮSOBEM

SCHOPNOSTI SE PROJEVUJÍ JAKO DISPOZICE JEDINCE: RYCHLE ZÍSKAT VHLED DO SITUACE, UMĚT JI REÁLNĚ VYHODNOTIT („VYHMÁTNOUT“ PODSTATNÉ) ŘEŠIT SLOŽITÉ A NOVÉ SITUACE, TVOŘIVOST KOMUNIKOVAT, NASLOUCHAT, ROZUMĚT LIDEM ROZHODOVAT A JÍT DO ZDŮVODNĚNÉHO RIZIKA KRITICKY UVAŽOVAT A MYSLET PŘEDVÍDAT OVLÁDAT SVÉ CITY VYUŽÍVAT ZKUŠENOSTI, POUČIT SE Z CHYB (VLASTNÍCH, CIZÍCH)

TEMPERAMENT A CHARAKTER JSOU O TOM: JAK ČLOVĚK EMOCIONÁLNĚ PROŽÍVÁ SITUACE A JAK V NICH REAGUJE ZDA-LI JE SPOLEČENSKÝ ČI UZAVŘENÝ JAKÁ SE U NĚHO PROJEVÍ TENDENCE PŘI ŘEŠENÍ KONFLIKTŮ JAKÝ MÁ VZTAH K PRÁCI JAKÝ MÁ VZTAH K OSTATNÍM LIDEM JAKÝ MÁ VZTAH K SOBĚ SAMÉMU

  MŮJ ŽIVOTNÍ PROJEKT KDE SE ASI NACHÁZÍM TEĎ? spokojenost 100 50   nespokojenost KDE SE ASI NACHÁZÍM TEĎ? CO JSEM PROŽIL? (NEJDŮLEŽITĚJŠÍ UDÁLOSTI) CO MĚ ASI ČEKÁ A KDY? NA CO SE TĚŠÍM, ČEHO SE BOJÍM?

ZA DESET LET: Z ČEHO BUDU MÍT NEJVĚTŠÍ POTĚŠENÍ, CO MI BUDE DĚLAT RADOST? CO MI BUDE DĚLAT NEJVĚTŠÍ STAROSTI? V ČEM BUDE MOJE NEJVĚTŠÍ NADĚJE DO BUDOUCNOSTI? V ČEM BUDU VIDĚT SMYSL SVÉHO ŽIVOTA? KTEŘÍ LIDÉ MI BUDOU OSOBNĚ NEJBLIŽŠÍ (STANOVTE POŘADÍ) A JAKÝ ASI BUDU MÍT VZTAH KE KAŽDÉMU Z NICH?

CO OVLIVŇUJE UTVÁŘENÍ DOJMU O OSOBNOSTI? AKTUÁLNÍ ROLE JEDINCE V SITUACI CELKOVÝ VZHLED NEVERBÁLNÍ PROJEVY VERBÁLNÍ PROJEVY DOSAVADNÍ INFORMACE O JEDINCI REAKCE A CHOVÁNÍ VLASTNÍ ZKUŠENOST

METODY POZNÁVÁNÍ OSOBNOSTI NEPSYCHOLOGEM POZOROVÁNÍ NEVERBÁLNÍ PROJEVY, VNĚJŠÍ VZHLED, CHOVÁNÍ ROZHOVOR BIOGRAFIE ANALÝZA PRODUKTŮ AKTUÁL. EMOČNÍ STAV, MOTIVACE, CHARAKT. VLASTNOSTI, TEMPERAMENT SCHOPNOSTI, VZTAHY MOTIVACE, SCHOPNOSTI, CHARAKTER, TEMPERAMENT (NŽS) SCHOPNOSTI, ZÁJMY

CHYBY PŘI POSUZOVÁNÍ OSOBNOSTI PODLÉHÁNÍ PRVNÍMU DOJMU ZAMĚŘENÍ POZORNOSTI NA TO, CO MÁ PRO NÁS VELKOU INFORMAČNÍ HODNOTU NEÚMĚRNÁ GENERALIZACE (HALÓ EFEKT) PODLÉHÁNÍ SOCIÁLNÍMU STATUSU, ROLI OČEKÁVÁNÍ, SELEKTIVNÍ SLEPOTA, HLUCHOTA PROJEKCE VLASTNÍCH VLASTNOSTÍ