Jednoduché vyhledávání – Jednoduchý uživatel Bc. Helena Selucká Knihovna Jiřího Mahena v Brně sekce IVU: Čtenářská gramotnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
7. února 2013 RNDr. Dominik Dvořák, Ph.D.. Ke změně musí dojít souběžně na všech úrovních systému Následující poznámky se týkají převážně makro (národní.
Advertisements

Služby čtenářům a uživatelům Dětští čtenáři
Seminář k PISA 2012 RNDr. Jana Palečková
Centrum dětského čtenářství Knihovna Jiřího Mahena v Brně
Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
Školní zpráva s výsledky z hlavního šetření PIRLS 2011 a TIMSS 2011.
PISA 2012 – oblast řešení problémů
PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDÍCH ŠKOLÁCH V JIHOMORAVSKÉM KRAJI Ing. Zdenka Kučerová.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Jak získat nadané žáky pro nové technologie Dora Kroisová 1.
OECD PISA  mezinárodní projekt v oblasti měření výsledků vzdělávání  zjišťuje úroveň čtenářské, matematické a přírodovědné gramotnosti.
Veronika Peslerová Konference Knihovny současnosti 2011 Informační vzdělávání uživatelů ve veřejných knihovnách není nutné zlo.
PTaČ. Spolupracující organizace Zapojené školy Pojem čtenářské gramotnosti ve škole Učitelé chápou čtenářskou gramotnost především jako dovednost dekódovat.
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
Plošné testování 5. a 9. tříd v kontextu stavu českého školství Senát Parlamentu ČR
Šetření čtenářské gramotnosti
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Aktivizující prvky při výuce F na ZŠ
Popis projektu Termín realizace projektu: březen 2010 Cílová skupina: Žáci 4. a 5. tříd Použitý titul: Dahl, Roald: Matylda. Vyd. 1. Praha : Knižní klub,
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Klíčové kompetence Komentovaný přehled v IKT pro 2.st. ZŠ Vladimír Klír.
České děti jako čtenáři v roce 2013 Kroměříž Vít Richter Národní knihovna ČR
Realizované projekty ESF Další vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů Nové přístupy k využití ICT ve výuce přírodovědných předmětů na ZŠ Nové přístupy.
(komentovaný přehled)
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Gymnázia v kontextu systému středního školství v ČR Jana Straková, Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání PedF UK
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:24.10.
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Proč potřebujeme informace o rodinném zázemí Jana Straková ÚVRV, PedF UK
Čtenáři a čtení v ČR (2007) společný projekt Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., a Národní knihovny ČR s finanční podporou Ministerstva kultury.
Project informační systém E-Shop Jméno: Michal Straka Třída: 2.IT Rok: 2011/2012.
Informační A ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST – jednota i rozdělení
1 Jak se sociální původ patnáctiletých žáků odráží v jejich počítačové gramotnosti? Josef Basl Doktorský seminář VSP 1. března 2007.
Pobočka Knihovny Jiřího Mahena v Brně-Černovicích, Charbulova 38 Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.
Umí knihovny zaujmout čtenáře?
PISA 2012 Matematická gramotnost patnáctiletých žáků
Úlohy pro rozvoj přírodovědné gramotnosti
Kompetence I Příprava a realizace mezinárodních výzkumů v počátečním vzdělávání a jejich zveřejnění CZ.1.07/4.1.00/ Výsledky mezinárodního šetření.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Z historie výchovy čtenáře. Výchova čtenářů v 19. století Negativa:  Metodický schematismus, formalismus, minimální respektování individuality žáka 
Téma Hypotézy ve výzkumu
Výzkumy PIRLS, PISA, Jak čtou české děti
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Odbor 10 mezinárodních vztahů INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Kompetence I Příprava a realizace mezinárodních výzkumů.
České děti jako čtenáři v roce 2013/2014 Praha UISK Vít Richter Národní knihovna ČR
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Porada ředitelů škol a školských zařízení Mgr. Ivana Přichystalová zástupkyně ředitelky Jihomoravského inspektorátu ČŠI Brno, 26. a 27. srpna 2015.
Mezinárodní šetření a jejich místo v činnostech České školní inspekce Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Závěrečná konference projektu Kompetence.
Přírodovědná gramotnost aktuální téma současnosti Ladislav Podroužek.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Využití standardů pro průběžné sledování učebního pokroku žáků Jana Straková Institut pro sociální a ekonomické analýzy a Ústav pro informace ve vzdělávání.
Čtenářská gramotnost při řešení slovních úloh ve fyzice Praha, Katedra fyziky Rokitanského 62, Hradec Králové Tomáš Jerje.
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD PISA prosince 2010.
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Jednoduché vyhledávání – Jednoduchý uživatel
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Informační gramotnost
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
Klíčová role zástupce ředitele při zkvalitňování pedagogického vedení školy Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Praha,
Sekce veřejných knihoven SKIP
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
České děti a mládež jako čtenáři 2017
Standardy pro základní vzdělávání
Transkript prezentace:

Jednoduché vyhledávání – Jednoduchý uživatel Bc. Helena Selucká Knihovna Jiřího Mahena v Brně sekce IVU: Čtenářská gramotnost

??? „Vyhledávání bude tak jednoduché, že nebude potřeba děti informačně vzdělávat!“

Jak by to mohlo vypadat... WeeU laboratoř – chaos – křídla – smrt – techno

Gramotnost čtenářská matematická přírodovědná mediální finanční informační...

Čtenářská gramotnost -PIRLS „Čtenářská gramotnost je pro výzkum PIRLS definována jako „schopnost rozumět formám psaného jazyka, které vyžaduje společnost a/nebo oceňují jednotlivci, a tyto formy používat. Mladí čtenáři mohou odvozovat význam z široké škály textů. Čtou, aby se učili, aby se zapojili do společenství čtenářů a pro zábavu.“

Čtenářská gramotnost - PISA „V rámci výzkumu čtenářské gramotnosti budou žáci provádět široké spektrum úkolů s různými druhy textu, přičemž úkolem může být jak získávání informací z textu, tak prokázání hlubšího pochopení, interpretace textu a hodnocení jeho obsahu a podoby. Použité texty nebudou zahrnovat pouze prozaické pasáže, ale i různé typy dokumentů, jako jsou seznamy, formuláře, grafy a diagramy.“

Gramotnost Čtení a psaní Jazyk Dovednosti Čtenářské (porozumění textu, interpretace…) Technologické (ovládá programy, instalace…) Lidské (aplikuje do života, cítí, pomůže…)

Výzkumy TIMSS 1995 PIRLS 2001, 2006 PISA 2000, 2003, 2006

Čtení a psaní Nejnižší obliba čtení u žáků ze všech zemí, které se účastnily výzkumu Romány, povídky X naučná, časopisy Čtení nahlas X čtení potichu Častější čtení dle vlastního výběru Jednotné materiály bez ohledu na úroveň

Lepších výsledků dosáhli Žáci, které čtení baví Žáci, kteří čtou denně Žáci, kteří čtou delší knihy Žáci, kterým rodiče četli v předškolním věku Žáci, kteří navštěvují knihkupectví a knihovny

Jazyk Pokud se daným jazykem mluví v rodině, žáci dosahují v testech lepších výsledků Anglicky mluvící země dosáhly velmi dobrých výsledků

Dovednosti Lepší výsledky v interpretaci než v posuzování a hodnocení textů Lepší výsledky na škále vysvětlování pomocí přírodních jevů (aplikace vědomostí), méně úspěšní na škále rozpoznávání přírodních otázek a výrazně horší na škále používání vědeckých důkazů (interpretace, dokazování) Malá míra seznámení s ekologickými problémy

Co by se mohlo změnit… Jedna z nejnižších návštěvností knihoven Žáci se málo setkávají s pracovními listy Při výuce čtení se příliš nepoužívá software ani materiály z internetu

Co se změnilo v českém školství? V testech se projevily nedostatky v základním učivu Výrazné rozdíly mezi žáky ZŠ a víceletých gymnázií V matematické a přírodovědné gramotnosti jsou čeští žáci nadprůměrní, naopak podprůměrní jsou ve čtenářské gramotnosti

Kontexty, v nichž se rozvíjí čtenářská gramotnost Národní a místní kontext DomovŠkola Výsledky žáků – čtenářská gramotnost a postoje

Děkuji za pozornost. Bc. Helena Selucká Knihovna Jiřího Mahena v Brně sekce IVU: Čtenářská gramotnost

Použitá literatura Kramplová – Potužníková: Jak (se) učí číst Kolektiv autorů: Co se změnilo v českém školství Palečková a kol.: Hlavní zjištění výzkumu PISA 2006 Mezinárodní výzkum čtenářské gramotnosti PIRLS 2001: Koncepce hodnocení Kolektiv autorů: Učení pro život: Výsledky výzkumu OECD PISA 2003 Palečková – Tomášek: Zpráva o výsledcích mezinárodního výzkumu TIMSS Straková a kol: Vědomosti a dovednosti pro život Výsledky českých žáků v mezinárodních výzkumech 1995 – 2000 Vše dostupné: