Doc. Ing. B. Miniberger,CSc. BIVŠ Praha 2009

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Advertisements

Ing. Monika Šimková. Máme-li data reprezentovat v databázi, jak vybereme jejich strukturu na konceptuální úrovni? Konceptuální modelování analyzuje požadavky.
Databáze.
Microsoft Office Access
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY Ing. Roman Danel, Ph.D.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Fakulta elektrotechniky a informatiky
SAS Jan Blaťák Laboratoř vyhledávání znalostí Fakulta informatiky Masarykova Univerzita, Brno
Výpočetní technika Akademický rok 2006/2007 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Další dotazy SQL Structured Query Language. Některé SQL příkazy mohou mít v sobě obsaženy další kompletní příkazy SELECT. Využijeme je tam, kde potřebujeme.
SQL Structured Query Language
Informatika pro ekonomy II přednáška 11
Architektury a techniky DS Cvičení č. 4 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
PROGRAMOVACÍ JAZYKY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
A4B33DS & X33MIS Zdeněk Kouba
A5M33IZS – Informační a znalostní systémy Relační databázová technologie.
Databáze Jiří Kalousek.
MySQL - Vytvoření nové tabulky  create table jméno_tabulky (jméno_položky typ_položky,... ) Přehled nejběžnějších datových typů Přehled nejběžnějších.
Microsoft Access Prezentace základních uživatelských nástrojů
Databázové systémy II Přednáška č. 8 – Pohledy (Views)
KONCEPTUÁLNÍ MODELOVÁNÍ
Školení správců II. Petr Pinkas RNDr. Vít Ochozka.
© Doc. Miniberger, BIVŠ Datové modelování II Atributy Převod DM do schématu SŘBD Dotazovací jazyk SQL Multidimenzionální modelování Principy.
Zadání databázového systému
Relační databáze.
1IT D OTAZOVACÍ JAZYKY V RELAČNÍCH DATABÁZÍCH Ing. Jiří Šilhán.
Konceptuální návrh databáze
Vypracoval: Ondřej Dvorský Třída: VIII.A
Vytvořil: Robert Döring
Základy informatiky část 5
MS ACCESS parametrický dotaz
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Databázové systémy Přednáška č. 4 Proces návrhu databáze.
Databázové systémy Přednáška č. 6.
B. Miniberger, BIVŠ Praha 2009
Relační propojování tabulek. Úvod Tato prezentace má sloužit běžným uživatelům, jak začátníkům, tak i zkušeným uživatelům. Když budete postupovat podle.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.8 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze – základy SQL Typ: DUM - kombinovaný.
Konceptuální návrh databáze
Databázové modelování
Access Vysvětlení pojmu databáze - 01
Databáze teorie.
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
ACCESS ÚVOD DO PROGRAMU - 02 Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Databázové systémy SQL Výběr dat.
Seminář pro studenty BIVŠ
1 Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
Jméno autora: Mgr. Mária Filipová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_17_AJ_EP Ročník: 1. – 4. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková.
1 Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
Databázové systémy Datové modely.
Lišta nástrojů Standard otevření, uložení a další manipulace se soubory (tj. projekty) načítání dat (mapových vrstev) „žluté plus“ změna měřítka odkaz.
Lišta nástrojů Standard otevření, uložení a další manipulace se soubory (tj. projekty) načítání dat (mapových vrstev) „žluté plus“ odkaz na další lišty.
ACCESS DOTAZY Ing. Jana Horáková IKT MS Office
24 Používání relačních databází (základní pojmy a principy z oblasti relačních databází, struktura databáze,oblasti použití relačních databází, vkládání.
● Databaze je soubor dat,slouží pro popis reálného světa(např.evidence čkolní knihovny..) ● Relační databaze je databáze založená na relačním modelu.
ANALÝZA IS. Životní cyklus IS Specifikace problému, požadavků (studijní fáze) Analýza Návrh Implementace (realizace) Zavedení (instalace) a testování.
Databázové systémy přednáška 4 – ERD
Využití eID v eHealth.
Unix a Internet 9. SQL server
Relační databázová technologie
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr
Databázové systémy 1 – KIT/IDAS1 Ing. Monika Borkovcová, Ph.D.
Databázové systémy a SQL
Informatika pro ekonomy přednáška 8
DÁTOVÉ MODELOVANIE analýza a návrh informácií v systéme – oblasť modelovania a projektovania IS dôraz na logické entity a logické závislosti medzi týmito.
Introduction to MS Dynamics NAV (Expected Costs)
Využití finančního deníku MS Dynamics NAV 2016
Účetní schémata MS Dynamics NAV RTC-základy
Praktický modul - zadání
Transkript prezentace:

Doc. Ing. B. Miniberger,CSc. BIVŠ Praha 2009 Úvod do datového a procesního modelování pomocí CASE Erwin a BPwin (nově AllFusion Data Modeller a Process Modeller ) Doc. Ing. B. Miniberger,CSc. BIVŠ Praha 2009

Tvorba datového modelu Identifikace entit Určení vazeb Vytvoření datového modelu Odstranění redundancí a duplikací

Příklad Klientem banky může být jak tuzemský, tak subjekt z jiné země, který prokáže svou totožnost pomocí platného dokladu. Klienti banky mohou mít účty v různých zahraničních měnách Podmínkou je, že klient má u banky otevřený alespoň jeden účet. Půjčku s bankou projednává klient, její čerpání je sledováno pomocí zvláštního účtu pro čerpání půjčky. Klient může mít několik půjček. Pro výpočet úroků v jiných měnách je nutno sledovat historii měn kursu.

Identifikace entit a určení vazeb Účet - Země x x Klient - x x Měna - x - - Půjčka - - - - x Čerpání

Zjednodušený datový model Půjčka“ Je pro měnu Měna Je ve měně Přísluší Má Se týká Je veden Má Má Má Účet Je pro Používá Má Je ze země Čerpání půjčky Klient Země Platí pro Má Platí pro Je pro Je v měně Je pro Má Půjčka Historie Je pro

Atributy Atributem entity budeme rozumět název záznamu či informace, která charakterizuje popisovanou entitu. Příkladem atributů jsou např.: Číslo klienta, Rodné číslo příp. IČO Jméno (název) klienta Pohlaví Číslo pobočky, na které je klient veden Číslo půjčky Jistina …………. Výskytem atributů pak budeme rozumět jeho skutečnou hodnotu (číslo, text, …) který je fyzicky zapsán v SW systému. (Např. 3578974, 181028/435, Jan Novák, M, OP4, 03789/03, 270.000 apod.

Převod DM do schématu SŘBD Každá entita se „překlopí“ do SŘBD jako tabulka s jejím jménem. (V relačních SŘBD se tabulka matematicky definuje jako relace, dále jen relace) Vazby (relationships) mezi relacemi Vazby M:N se převedou na M:1 x 1:N Vazby 1:N mezi silnými relacemi se pak vyjádří pomocí cizího klíče tj.primární klíč „master“ relace se zapíše jako cizí klíč do „detail“relace Vazby 1:N (mezi silnou a slabou relací) se vyjádří pomocí vícesložkového klíče tj. primární klíč silné relace + klíč slabé relace ve slabé relaci Názvy atributů jsou pak názvy sloupců takto vzniklé relace. Minimální jednoznačná podmnožina názvu sloupců se určí klíčem relace. V jednotlivých řádcích relace jsou pak zapsány výskyty atributů tj. alfanumerické, příp. logické hodnoty.

Dotazovací jazyk SQL SELECT A1,….,An Uvede se seznam atributů Existuje řada dotazovacích jazyků pro relační SŘBD. Nejznámější je SQL (Structured Query Language). Základní strukturou je tzv. tvar SELECT A1,….,An Uvede se seznam atributů FROM R1,……..,Rm Uvede se seznam relací, nad kterými je dotaz definován) WHERE P Obsahuje obecně formuli zahrnující jména atributů a podmínku výběru) Příklad: SELECT Jm_klienta FROM KLIENT WHERE Kód_klienta = „IČO“

Ukázka DM v MS Access

Část datového modelu „Půjčka“ C_uctu Kod_klienta C_pobocky Druh_účtu Kod_oboru Kod_vysledovky Zustatek_na_uctu 123456789 26170485 181 Běžný 78 3534 55400 234567891 580742450 182 75 Má Má Účet Rodné číslo nebo IČO Název_klienta Jméno kontaktní osoby Příjmení kontaktní osoby Adresa Město Kraj 26170485 INTERINVEST Praha s.r.o. Josef Balda Ocelářská 3 Praha Středočeský 58074245 Josef Novák Novák Na paloučku 5 Strakonice Jihočeský 60699477 Fortes Renata Čapková Přílucká 52 Zlín Zlínský Je pro Používá Má     Čerpání půjčky Klient Má Je pro     Má Půjčka Je pro

Jednoduchý dotaz v SQL vygenerovaný v MS Access SELECT KLIENT.Kód_klienta, KLIENT.Název_klienta, KLIENT.Adresa, KLIENT.Město, KLIENT.PSČ FROM KLIENT WHERE (([KLIENT]![Kód_klienta]="26170485")); Výsledek zpracování dotazu: Rodné číslo nebo IČO Název_klienta Adresa Město PSČ 26170485 INTERINVEST Praha s.r.o. Ocelářská 3 Praha 38700

Jak pracuje ERwin

Životní cyklus aplikace

Lišta s nástroji pro kreslení

Tvorba nové aplikace Postup tvorby: Nakreslíme entity Doplníme o atributy Znázorníme vazby Doplníme kardinality, popisy, atd…

Rozdělení modelů na LDM a FDM ERwin umožňuje rozdělení již hotového modelu (např. EMOVIES.ER1) na LDM a FDM, pomocí nástrojové lišty a volby tlačítka Split L/P Model.

Generování skriptů pro cílovou RDBS

ER diagram - půjčovna filmů

Forward Engineer do cílového SŘBD

Reverse Engineer

Reverzovaný DM z MS Access

Spolupráce Erwin s MS Access

Reverzovaný DM z MS Access prostřednictvím ODBC do ERwina

Fyzický návrh tabulky „Dodavatelé“

Hierarchie Enterprise Model

Techniky modelování v BPwin BPwin umožňuje modelování těmito technikami: IDEF0 function modeling method, (originally called the structured analysis and design technique (SADT) IDEF3 process description capture method, (developed specifically for a project sponsored by the U.S. Air Forces Armstrong Laboratories for designing process models where it is important to understand activity sequence and concurrency DFD - data flow diagramming). DFDs can be built using a traditional structured analysis and design approach similar to that described for IDEF0.

Kontextový diagram – model okolí The context diagram consists of a single box that represents the entire system, and the external entities with which this system will interact, that is, its environment.

DFD v BPwin model chování The behavior model is created to model how the system will handle all of the events. Data Stores are added to model data that must be remembered between events.

Import entit a atributů z ERwin do BPwin You can import a .eax file from ERwin that includes ERwin model information such as entities and attribute First, export the .eax file from ERwin (File|Export|BPwin is the correct sequence for ERwin 4.0, and File|BPwin|Export is correct for ERwin 3.52 . BPwin 4.0 supports both). Then, import the .eax file into BPwin (File|Import|ERwin (.EAX)). Refer to the online help system for more information on the interface between ERwin and BPwin

Import entit z ERwin do BPwin

Obsah slovníku

Export entit a atributů z BPwin do ERwin You can export entities and attributes that you have created in the BPwin Entity/Attribute Dictionary. To do so, first export the .bpx file from BPwin File|Export|ERwin 4.0 (.BPX) or File|Export|ERwin 3.5.2 (.BPX)). Then, import the .bpx file in ERwin (File|BPwin|Import).

Licence a registrace Pro účely testování produktu, využijte stáhnuti SW: www.ca.com/trial

Referenční integrirta